GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Upozorenje tužioca Vukčevića jatacima najtraženijih haških optuženika zbunilo javnost

Priprema se hapšenje Mladića

Branislav Bjelica: Sigurno ima razloga zašto je to rekao. Zoran Dragišić: Izručenje se tempira pred početak pregovora o statusu Kosmeta. Slobodan Pajić: Javno upozorenje da se pritaje

BEOGRAD - Izjava Vladimira Vukčevića, tužioca za ratne zločine, da su "identifikovane osobe koje komuniciraju i pružaju logističku podršku haškim optuženicima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću" poprilično je zbunila javnost. Pored toga, Vukčević je još i upozorio te osobe da "na vreme prekinu da pomažu Mladiću i Karadžiću jer će u protivnom biti procesuirani".

Ni ovo nije bilo dovoljno, pa je tužilac potpuno sludeo građane rečenicom da "ima razloga zašto baš u ovom trenutku upozorava jatake", bez ikakvih daljih pojašnjenja. U Tužilaštvu juče nisu želeli ni reč više da kažu o ovome, a ono što najviše zbunjuje u celoj priči jeste to što, umesto da se prate jataci i prisluškuju telefonski kontakti s odbeglim generalom i tako i dođe do njega, oni se još upozoravaju da to više ne rade. I to sve sada kada nam gori pod nogama i kada je sudbina zemlje vezana za izručenje bivšeg komandanta VRS.

- Ne da me čudi postupak tužioca nego je on potpuno van pameti - rekao je za Glas Slobodan Pajić, bivši visoki policijski funkcioner, a sada vlasnik privatne detektivske agencije. On pojašnjava da je nezamislivo da se, ukoliko se prisluškuju i prate osobe koje kontaktiraju sa beguncem, izlazi u javnost i upozoravaju jataci.

- Osnovno policijsko pravilo jeste da se takva akcija vodi u potpunoj tajni, da se konstantnim praćenjem i prisluškivanjem sužava krug oko tražene osobe. Kada se on locira, odmah se hapse i on i svi koji su ga pomagali. Ovako, nemam drugo objašnjenje nego da država i dalje štiti Mladića i da je, čim je saznala da su mu službe na tragu, izašla u javnost i upozorila i njega i jatake da se pritaje - izjavio je Pajić. U prilog ovoj tezi je i izjava Gorana Svilanovića, bivšeg šefa diplomatije SCG, koji je rekao da je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević "zamoljen" da kaže da su otkriveni jataci Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Ništa se neće desiti

Na pitanje čemu uopšte toliko pripremanje javnosti za izručenje, Zoran Dragišić nije imao konkretan odgovor.
- Zaista ne znam šta je razlog kada svi znamo da se zaista ništa spektakularno ne bi desilo u javnosti, niti postoje šanse za ikakvo destabiliziranje države. Jedino što mi pada na pamet je da vlada hoće potpuno da se osigura da nekim slučajem ne padne zbog Mladića ili da joj se smanji rejting - kaže Dragišić.

Ni Branislav Bjelica, pomoćnik ministra pravde i član Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom, nema objašnjenje za nastup Vukčevića.
- Prvo, tužilac je potpuno autonomna ličnost, izabrala ga je Skupština i zaista nemam ni razloga niti ovlašćenja da komentarišem njegove stavove, niti da ih pojašnjavam. Dakle, on je ozbiljan čovek, rekao je to što je rekao i siguran sam da ima dobrog razloga zašto je tako nastupio - zaključio je Bjelica.

- Najave koje sve češće stižu iz naših i stranih medija, ali i domaćih zvaničnika o sužavanju kruga oko generala Mladića imaju samo jednu ulogu - da pripreme javnost na hapšenje ili predaju bivšeg komandanta VRS - kaže za Glas Zoran Dragišić, profesor Fakulteta civilne odbrane. On ističe i da nimalo nije slučajno što se takve vesti pažljivo plasiraju, a ne čudi ga ni izjava tužioca Vukčevića da su locirani Mladićevi jataci.

- Reči tužioca treba vrlo ozbiljno shvatiti i između redova pročitati da je zapravo reč o najavi hapšenja. Sve ostalo bilo bi potpuno neozbiljno, a naročito još jedno prodavanje magle svetskoj javnosti i Hagu, naročito u trenutku kada ih i definitvno ne interesuju razlozi našeg otezanja s izručenjima. Takođe, mislim i da se termin izručenja pažljivo tempira i sasvim je verovatno da se to desi neposredno pred početak pregovora o statusu Kosmeta. Mislim da su naše vlasti procenile da bi nam takav postupak značajno podigao ulog u pregovorima - istakao je Dragišić.

Vojska ne zna gde su

Ministar odbrane SCG Zoran Stanković rekao je juče da Vojska još nije locirala haške optuženike i da ne zna gde se nalaze. Stanković očekuje da će tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, koji tvrdi da su identifikovani pomagači Karadžića i Mladića, obelodaniti taj podatak.
- Ko da takvu izjavu mora da stoji iza toga i nadam se da će Vukčević u narednom periodu obelodaniti te podatke - rekao je Stanković.

Jočić: Locirani generalovi pomagači

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić potvrdio je juče u Valjevu da su locirani ljudi koji pomažu haške begunce Ratka Mladića i Radovana Karadžića, ali da njihova imena nisu za javnost, prenosi Tanjug.
On je, odgovarajući na pitanja novinara, objasnio da najava tužioca za ratne zločine da će svi koji pomažu beguncima doći pod udar krivičnih sankcija nije upozorenje takvima da se sklone. Jočić je naglasio da se preduzimaju "sve moguće mere" i intenzivno radi na ispunjavanju obaveze prema Haškom tribunalu. "Taj posao mora da se privede kraju", naglasio je Jočić. Na pitanje da li se ima nešto novo o slučaju nedavnog prelaska automobila "audi" velikom brzinom na graničnom prelazu Karakaj kod Loznice, on je odgovorio odrečno, ali je dodao da se na tome intenzivno radi. Ministar je u Valjevu podelio ključeve 11 stanova pripadnicima tamošnje policije.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

Priprema se hapšenje Mladića
Vladu trese kupoprodajna groznica
Uskoro predlog platforme za Kosmet
Teroristički napadi prete Srbiji
 


     


FastCounter by LinkExchange