GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Skupština grada Niša: od socijalnih pitanja do gradskog prevoza

Razvlačenje para i odgovornosti

Kad ne znaš kako da rešiš neki problem, a želiš da izbegneš odgovornost, onda formiraj komisiju

NIŠ - Prva dva dana zasedanja gradske skupštine bila su u znaku polemika o novoformiranoj skupštinskoj komisiji koja treba da, za dva meseca, definiše program trošenja sredstava od privatizacije za komunalne i druge kapitalne investicije, zatim o odluci o pravima građana iz oblasti socijalne zaštite i odluci o sprovođenju javnog konkursa za izbor novog ili novih gradskih prevoznika.

Predlog odluke o osnivanju skupštinske komisije za izradu programa trošenja sredstava od privatizacije, a koju je predložila odbornička grupa DSS-a, provukao se na glasanju "kao mačka kroz plot", sa 29 glasova "za" i 19 "protiv". Jer, pre svega odbornici DS-a i SRS-a kritikovali su inicijativu za formiranje ovakve komisije kao još jedno odlaganje vremena kada će gradske pare od privatizacionog kolača početi racionalno da se troše.

Problemi s prevozom

Ko je više kriv što Niš ima ozbiljne probleme sa gradskim i prigradskim prevozom, sadašnja ili bivša vlast? I zašto nema dogovora sa "Nišekspresom" koji je pet decenija bio gradski prevoznički monopolista? Ovo su bila najčešća pitanja povodom osnivanja skupštinske komisije koja treba da objavi i realizuje javni konkurs za izbor novog ili novih gradskih prevoznika, uz ugovor na pet godina. Odbornici DS-a i SRS-a pitali su zašto pre konkursa nije urađena studija o gradskom prevozu i založili se da Niš više ne bude jedini grad u Srbiji koji ne subvencioniše ovu važnu delatnost. Poslanik SPO Ratko Krstić predložio je čak da grad u predstojećoj privatizaciji kupi "Nišekspres".

- Ovo će biti samo novo gubljenje vremena oko para kojih sve manje imamo, ali očigledno i ne umemo da potrošimo. Istovremeno, sa ovakvom komisijom gradonačelnik i njegova ekipa iz kabineta prebacuju odgovornost za sopstveni nerad na skupštinu - rekao je odbornik DS-a Vladimir Domazet.

Sličnog mišljenja bio je i odbornik DS-a Blagoje Bradić, uz ocenu da je "tužno što gradski čelnici pokazuju da ne znaju kako da potroše pare", dok je šef odborničke grupe DSS-a Goran Đorđević branio predlog za formiranje ove komisije, podsećajući da ona skupštini treba da predloži konkretne projekte koji bi upravo značili pravo trošenje sredstava.

Odbornik DS-a Srđan Pešić upozorio je da će, i uz novu odluku, građane do ostvarivanja prava iz oblasti socijalne zaštite put i dalje voditi "preko brda papira", dok je šef njegove odborničke grupe Saša Živić ukazao na nepravednu činjenicu da pravo na regresirano grejanje neće moći da ostvare siromašni građani koji se greju u sopstvenoj režiji.

Zorica Stefanović, odbornik SRS-a, upozorila je da su socijalno ugroženi građani koji žive u selima diskriminisani ovakvom "socijalnom zaštitom", a da bi mnogima umesto bonova za Narodnu kuhinju trebalo makar obezbediti mesečne pakete hrane.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

Razvlačenje para i odgovornosti
      


FastCounter by LinkExchange