GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odložena premijera mjuzikla "Spustite se na zemlju"

Vanzemaljci na Terazijama

Potrebno je vreme za tehničko usklađivanje svih elemenata predstave. U predstavu je uključen pun orkestar, skoro potpun balet i hor. Korišćeni su i video-animacija i specijalni efekti

Premijera domaćeg mjuzikla "Spustite se na zemlju" Gordane Goncić u Pozorištu na Terazijama, zakazana za preksinoć, odložena je za 19. januar sledeće godine. Prema rečima upravnika Mihajla Vukobratovića, to pomeranje ne odnosi se na "obične gledaoce", već na kulturnu i kritičku javnost. Razlog tome je vreme potrebno za tehničko usklađivanje svih elemenata predstave.

- Karte za decembarska izvođenja su već rasprodate. Biće to neka vrsta uigravanja pred premijeru. U svetu to nije ništa čudno, naročito kada je o mjuziklima reč. Želeli smo da iskoristimo sve tehničke mogućnosti pozorišta. Budući da se radi o praizvedbi, ona traži posebnu odgovornost čitanja komada. U predstavu je uključen pun orkestar, skoro potpun balet i hor. Uz sve standardne komponente predstave, postoji i video-animacija i specijalni efekti. Svi ti elementi traže svoje ušemljenje - objasnio je na konferenciji za štampu upravnik Vukobratović. Reč je, kaže Vukobratović, o komediji situacije - vodvilju sa elementima melodrame, koji se na neki način dopunjuju mjuziklom. Režiju potpisuje Jug Radivojević, a muziku Ivan Ilić.

- Muzika zvuči dosta filmski. Nije čudno jer sam najviše ideja dobio iz SF filmova kao što su "Ratovi zvezda" i "Supermen", ali i Diznijevih crtanih filmova - kaže kompozitor Ilić.

Radnja mjuzikla događa se na sceni na kojoj se predstava i izvodi. Dva vanzemaljca, IP BI (Svetislav Goncić), vrhunski prevodilac, i Čandra Sekar (Milena Ražnatović), visoki emisar princeze Avonrepus, na svom putu ka kosmičkoj Nedođiji, greškom zalutaju na planetu Zemlju... I to upravo u sred predstave u Pozorištu na Terazijama.

- Planirali su da odu u severnu Ameriku, gde inače sleću, ali greškom sleću u Srbiju. Otkrivaju pozorište. Zanimaju se za sve što je oko njih. Uče šta znače reči ili izrazi poput: tornjaj se, krevet, ajvar... Prvo im je sve zanimljivo, onda se pomalo uplaše i zgroze. Na kraju pokušavaju da uđu u ritam i način ponašanja ljudi i to im se svidi - objasnila je autorka Goncić, dodajući da se kroz sve promiče i ljubavna priča.

Prvi put u mjuziklu učestvuju Ljiljana Blagojević, Aljoša Vučković i Milan Gutović, a pored njih igraju Dragan Vujić, Ivan Bosiljčić, Ana Zdravković, Igor Damnjanović, Veselin Stijović...

B. Bošnjak


vesti po rubrikama

^kultura

Vanzemaljci na Terazijama
Svetska književnost Dušana Kovačevića
Premijera Don Kihota
Pejzaži kolonije "Klasik"
 


     


FastCounter by LinkExchange