GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


MUP uskratio zaštitu sudiji koji vodi "slučaj Đinđić"

Kljajeviću oduzet blindirani džip

Sudiji su bez najave dodeljeni novi telohranitelji, ali je on odbio da ih prihvati

BEOGRAD - Sudiji Marku Kljajeviću, koji sudi u procesu za ubistvo Zorana Đinđića, kao i u slučaju pripadnicima zemunskog klana, oduzet je nedavno službeni blindirani džip, a umesto njega mu je dodeljen običan automobil. Osim toga, MUP Srbije je, bez najave, sudiji Kljajeviću zamenio i lično obezbeđenje, a on je odbio da ga čuvaju novi telohranitelji. Ove informacije juče je za Glas potvrdila i sudija Maja Kovačević-Tomić, portparol Specijalnog suda.

- Tačno je da je sudiji Kljajeviću oduzet blindirani džip i zamenjen neblindiranim, kao i da su mu bez najave i bez njegove saglasnosti promenjeni ljudi iz obezbeđenja, pa je on odbio novo - prenela nam je sudija Kovačevićeva.

Iako je Fond za humanitarno pravo saopštio da je Kljajeviću oduzet i službeni mobilni telefon, u Specijalnom sudu su juče to demantovali.
- Sudija Kljajević je vratio službeni mobilni telefon kada je platio celokupnan račun za taj broj i sada koristi privatni telefon. Sa telefona suda, inače, ne možemo da zovemo mobilne i međugradske telefone i svi razgovori su obavljani sa službenih brojeva - objasnila nam je sudija Kovačević.

Ljut zbog mobilnog

Kako saznajemo, sudijama Specijalnog suda račune za službene mobilne telefone plaća Okružni sud. Sudije imaju limit do 1.500 dinara, plus pravo na pretplatu od 380 dinara. Međutim, sudiji Kljajeviću je ipak od poslednje plate oduzet taj iznos zbog čega se on naljutio i vratio službeni mobilni.

Čudan potez nadležnih u MUP-u da sudiji koji predsedava u dva najteža krivična procesa uskrati zaštitu nije juče želeo da komentariše niko u Specijalnom sudu. Kako smo uspeli da saznamo, MUP na osnovu procene bezbednosti dodeljuje blindirane automobile pojedinim sudijama ovog suda. Obezbeđenje, osim Kljajevića, ima još 11 sudija.

Ovaj potez još više iznenađuje kada je poznato da je letos ukraden "golf 4" predsedniku Specijalnog suda Milanu Raniću i da su otmičari tražili 2.500 evra kako bi ga vratili, uz reči: "Sudija, imate vi para". Nedavno su nepoznate osobe iz "kordobe" uputile pretnje i sudiji Kovačević-Tomić. Nepoznati muškarac je policajcu koji je čekao sudiju ispred zgrade dobacio: "Ni deset takvih majmuna kao ti neće joj pomoći". Neki mediji su tada objavili da je policija usmerila istragu prema grupi Željka Maksimovića Make, ali Glas saznaje da oni nisu akteri pretnji.

Pre dve godine, sudiji Nati Mesarović, članu veća za ubistvo premijera Đinđića, neko je poslao crvene ruže, a u javnosti su se odmah pojavile asocijacije na istetoviranu ružu na vratu Milorada Ulemeka Legije. Najnovije pretnje upućene su, navodno, u jednom restoranu i sudiji Okružnog suda Dragoljubu Đorđeviću, koji sudi za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana. Kovačević-Tomić je pre dva meseca izjavila da je bilo još situacija koje se mogu protumačiti kao pretnje, ali da nema saglasnost sudija da o tome govori.

D. Ćuruvija.


vesti po rubrikama

^hronika

Kljajeviću oduzet blindirani džip
Poslanik ima napad bubrega
Država mora da plati greške
Optužen tekstopisac
Tužilac traži dokaze za torturu Make