GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Feljton Glasa javnosti o najvećim aferama u Srbiji

 

Hamović odbacio optužbe Vučića

Upozoravam vas da sam ja ovde došao na razgovor svojom voljom, a ne na ispitivanje. Niste vi sudija, a ja optuženik. Dali ste sebi za pravo da u novinama kažete sve što ste rekli pre nego što je ovaj odbor počeo i da to ponavljate kroz intervjue. Dali ste sebi i ulogu tužioca i sudije i egzekutora, koji je egzekuciju izvršio pre nego što je suđenje počelo - kazao je Hamović

Izvodi iz stenografskih beležaka sa 11. sednice Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u trgovini električnom energijom i finansijsko-bankarskim poslovima, povezanim sa tom trgovinom, održane 27. marta 2004. godine.

PREDSEDNIK (A. Vučić): Dovoljno je da kažete da nije tačno, ništa drugo.
VUK HAMOVIĆ: Odgovoriću vam na pitanje. Možemo se ne složiti u mišljenju. Ja vas prosto upozoravam da sam ja ovde došao svojom voljom na razgovor, a ne na ispitivanje. Niste vi sudija, a ja optuženik. Dali ste sebi za pravo da u novinama kažete sve što ste rekli pre nego što je ovaj anketni odbor počeo i da posle toga to ponavljate kroz intervjue. Dali ste sebi i ulogu tužioca i potom sudije i onda egzekutora, koji je čak egzekuciju izvršio pre nego što je suđenje počelo, jer ste vi kao predsednik tog, nazovi, suda mene proglasili mafijašem. Prema tome, ja sam ovde došao ne zbog vas. Sa vama, ako uopšte budem razgovarao, razgovaraću na drugom mestu. Ponavljam još jednom da sam ovde došao samo zato što uvažavam odluku parlamenta.

Ne znam da li ste primetili, na početku sam rekao - gospodine Vučiću, uvaženi članovi, poslanici i novinari. Vas ne uvažavam ni malo i molim vas da me u razgovoru, koji vodimo, i pitanjima koja postavljate, ne vređate, jer ponavljam da jednostavno neću odgovarati na ta pitanja.

Da odgovorim na ono što ima nekog smisla u tome što ste me pitali. Znači, pitanje je bilo da li je to što nismo tražili garancije imalo uticaja na to da dobijemo posao u EPS-u. Verovatno jeste, ali naša poslovna politika je, i ja sam je čak i objasnio, da plaćamo unapred, naplaćujemo unazad i ni od jednog poslovnog partnera, ponavljam ni od jednog poslovnog partnera, ni od Crne Gore, ni od Albanije, ni od Grčke ne tražimo akreditive. Zašto? O toj maloj poslovnoj tajni možemo raspravljati naknadno, da ne zamaramo ovde ljude, ali konstatujem kao činjenicu da to ne tražim.

Što se tiče drugih firmi u odnosu na nas prema EPS-u, mnoge firme, ne sve, mnoge firme takođe ne traže akreditive. Nismo mi jedini i unikatni po tome.

PREDSEDNIK: Neću vam dugo odgovarati na ovaj deo političkog odgovora koji ste održali. Valjda svi koji dođu posle gospodina Novakovića imaju potrebu da drže političke govore i da mi nešto prebacuju, ali ću vas podsetiti samo, kada već o tome govorite, ne morate da me upozoravate na to koga uvažavate, jer ste već u javnosti izlazili sa izjavama ko je cirkuzant, kako zamišljate i kako doživljavate Anketni odbor. Imao sam prilike da gledam preko različitih vrsta plaćenih reportaža, izveštaja na televizijama i u novinama kako uspešno radite i koliko ste moćni gospodine Hamoviću.

Što se tiče tužioca i sudije, za razliku od vas, koji o tome ne znate ništa, odlično poznajem prava i mogućnosti Anketnog odbora. Znam šta piše u Poslovniku o radu Narodne skupštine, a znam i šta može da radi tužilac, znam šta može da radi sudeći sudija, a posebno onaj koji izvršava presudu. Ništa od toga mi apsolutno ne pada na pamet. Za sve što ste rekli mogli ste da kažete da nije tačno ili tačno je. Ako hoćete već da vam odgovorim, sa tim ću završiti, što me ne uvažavate vi gospodine Hamoviću za mene je lično najveće uvažavanje koje mogu da doživim. Sa tim sam završio i šta god budete rekli do kraja na takav način vam neću odgovarati.

Pošto ste govorili o svojim poslovima i o svojoj poslovnoj politici, naravno hvaleći se uspešnim poslovanjem svoje firme, što je u krajnjoj liniji sasvim razumljivo, možete li da nam objasnite činjenicu zašto je gospođa Udovički napravila ovakvu analizu, a veći broj ugovora i veću količinu isporučene električne energije smo imali u periodu kada je ona bila ministar nego kada je ministar bio gospodin Novaković. Kako to komentarišete?

V. HAMOVIĆ: To bi trebalo nju da pitate. Ako već insistirate na komentaru, mi smo energiju prodavali u Srbiji, ako o Srbiji razgovaramo, i pre nego što je Goran bio ministar, u vreme dok je on bio ministar i u vreme dok je Kori Udovički bila ministar i nakon što je Kori Udovički bila ministar, a to zato što smo nudili najbolje uslove. Pitanja vezana za gospođu Udovički postavite njoj.

PREDSEDNIK: Rekli ste da ste i pre postavljanja gospodina Novakovića na mesto ministra u vladi prodavali električnu energiju EPS-u. Od kada to datira? Kada počinje taj vaš posao sa EPS-om?
V. HAMOVIĆ: Firma EFT osnovana je krajem 2000. godine. Praktično, odmah smo počeli sa nekoliko elektroprivreda u regionu da radimo, a koliko se sećam među prvima je bio EPS.

PREDSEDNIK: Sa kim ste tada sklapali ugovore?
V. HAMOVIĆ: Sa EPS-om.
PREDSEDNIK: Ko je bio ovlašćeno lice?
V. HAMOVIĆ: Ko god. Stvarno ne mogu da se setim svih datuma i svakog ministra. Ko god da je bio, morao je neko da bude. Od tada, pa do sada sa svima koji su bili ministri ili direktori elektroprivreda, ali da vam kažem da svakog meseca sretnem bar jedanput svakog ministra u regionu i direktora elektroprivrede, izuzimajući Srbiju. Delom se ljudi boje, a delom se i ja ustežem da ih srećem, zbog ovakvih mogućih pitanja kao što su vaša. Prema tome, da li sam se tada sretao, sa kim sam se sretao, šta je prirodnije nego da se sretnem sa poslovnim partnerom sa kojim potpisujem milionske ugovore.

PREDSEDNIK: Lično ste se hvalili u novinama da ste veoma dobar prijatelj sa gospodinom Novakovićem. Možete li nam reći od kada datira to prijateljstvo, ako to nije lična tajna.
V. HAMOVIĆ: Iako me prosto terate da napomenem da se i vi hvalite kako vam se dopada naslov "I u krv, Srbiji, kumovi".

PREDSEDNIK: Nisam se hvalio. Pitao me je gospodin Novaković, nikada ne bih pomenuo taj naslov i nisam ga ja sastavio.
V. HAMOVIĆ: Ipak ste rekli da vam se dopada.
PREDSEDNIK: Insistirao je gospodin Novaković.
V. HAMOVIĆ: Vi ste opet ubacili insinuaciju - hvalili ste se da poznajete Gorana Novakovića. To je ono što vam kažem, ako tako nastavite...

PREDSEDNIK: To ste o gospodinu Novakoviću rekli u novinama, ja ću vam pročitati.
V. HAMOVIĆ: Reći ću vam kada sam upoznao Gorana Novakovića.
PREDSEDNIK: Kažete - Hamović je potvrdio da je veliki prijatelj sa bivšim ministrom energetike Goranom Novakovićem, a da je drugi član Upravnog odbora Vojin Lazarević, njegov kum, ali je naglasio da to nije uticalo na uspeh EFT-a na tenderima. Da li ste se time hvalili ili ste se žalili, gospodine Hamoviću?

V. HAMOVIĆ: Ni hvalio ni žalio. Reč hvaliti se nije dobra. To vam kažem. Govorim o vašoj komunikaciji na ovom Anketnom odboru.
PREDSEDNIK: Znači, jezički je problematično.
V. HAMOVIĆ: Nije jezički, nego se graniči sa pristojnošću. Što se Gorana tiče, znam ga dugo, možda desetak godina. Gorana sam upoznao u Londonu, u vreme dok je bio ministar vrlo retko sam ga viđao, mnogo ređe nego što je to bilo u relaciji sa prijateljstvom koje smo imali, iz razloga koje sam vam malopre objasnio. Inače, nisam kum ni sa jednim od tih ljudi.

MILKO ŠTIMAC (član Anketnog odbora u ime G17 plus): Ono što sam želeo da pitam proizilazi iz vaših konstatacija ovde. Rekli ste da postoji nekoliko trgovaca u regionu. Pretpostavljam da znate koliko, obzirom da se bavite trgovinom energije.

V. HAMOVIĆ: Znači, pored "Montmontaže" i "Sempre" koje sam spomenuo, tu je vrlo često RNJE, EON, to su dve nemačke elektroprivrede, NEK se pojavljuje kao trgovac, to je izuzetak. "M-trejd", švajcarska velika firma, možda nam je i najveći konkurent, "Atel", takođe iz Švajcarske, "Ost elektra", to je jedna ćerka firme ruske kompanije "Rao es", možda još nekoliko.
M. ŠTIMAC: Sad u tom miljeu, koliki je udeo grupacije EFT u tržištu u regionu?

V. HAMOVIĆ: U delu jugoistočne i centralne Evrope, kad kažem centralne, to je Mađarska, delom Rumunija, Ukrajina, Hrvatska, Slovenija, od prilike 60-80 odsto, u odnosu na sve ostale zajedno.

Znači, pitanje je bilo da li je to što nismo tražili garancije imalo uticaja na to da dobijemo posao u EPS-u. Verovatno jeste, ali naša poslovna politika je i ja sam je čak i objasnio, da plaćamo unapred, naplaćujemo unazad i ni od jednog poslovnog partnera, ponavljam ni od jednog poslovnog partnera, ni od Crne Gore, ni od Albanije, ni od Grčke ne tražimo akreditive. Zašto? O toj maloj poslovnoj tajni možemo raspravljati naknadno, da ne zamaramo ovde ljude, ali konstatujem kao činjenicu da to ne tražim.

Sutra: Gde je Hamović naučio da trguje strujom


vesti po rubrikama

^feljton

Hamović odbacio optužbe Vučića
 


     


FastCounter by LinkExchange