GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sin pokojnog hrvatskog predsednika proglašen ocem mališana

Sud "produžio" lozu Tuđmanovih

Stjepan Tuđman je ocu na samrti rekao da postoji devojka koja tvrdi da mu je rodila dete

Sedmogodišnji Franjo Anton uskoro će nositi prezime svoga oca Stjepana i dede, dr Franje Tuđmana, zadovoljno ističe njegova majka Antonija Vlatković, koja je 14. novembra primila pravosnažno rešenje zagrebačkog Opštinskog suda, po kojem je Stjepan Tuđman proglašen ocem plavokosog mališana.

- Sud je priznao očinstvo. Moj sin sada ima pravo na prezime i alimentaciju, kao i sva druga prava koja imaju i devojčice rođene u braku Stjepana Tuđmana - kaže Antonija Vlatković i dodaje da ona, kao majka, može da odluči hoće li njen sin zadržati njeno ili uzeti očevo prezime. Odluka je jasna - u svim dokumentima Franjo Anton za najviše dva meseca prezime Vlatković zameniće prezimenom Tuđman, jer se, pojašnjava Antonija Vlatković, time ispunjava najveća želja prvog hrvatskog predsednika, da dobije unuka po muškoj lozi, a njegova porodica muškog naslednika i nosioca porodičnog prezimena.

Antonija se nije žalila na sudski dodeljenu alimentaciju od 2.000 kuna, ali taj iznos smatra nepravednim, jer ga je sud utvrdio prema sopstvenoj proceni i iskustvu, a ne na temelju proverenih prihoda Stjepana Tuđmana. Za početak, svom sinu, u skladu sa sudskim rešenjem, Tuđman mora da isplati zaostale alimentacije od 18. marta 2003. Na taj je dan, naime, Antonija protiv njega podigla tužbu zbog utvrđivanja očinstva.

Javno na dedinom grobu

- Srećna sam što sam ispunila najveću želju dr Franje Tuđmana, podarivši mu muškog naslednika loze i želim da moje dete bude ponosno na svoje poreklo i porodicu pokojnog dede, jednog od najvećih Hrvata svih vremena. Sada moj sin može javno, ponosno i dostojanstveno da donese cvet i zapali sveću na grobu svoga dede. I do sada smo redovno obilazili njegov grob na Mirogoju, ali to smo uvek činili diskretno - ističe Vlatković.

To znači da Stjepan Tuđman majci svog vanbračnog sina trenutno duguje 32 mesečne alimentacije, odnosno 64.000 kuna, što, uvećano za kamate, iznosi oko 80.000. Ako odluči da sudskim putem traži i alimentacije za prvih pet godina dečakovog života, Tuđman će morati da joj isplati, bez kamata, još najmanje 120.000 kuna.

- Htela sam Stjepanu da predložim da sklopimo sudsku nagodbu i da se u miru dogovorimo oko očinskih prava i njihovih mogućih susreta. U poslednja dva meseca nekoliko smo se puta sastali, ali se nismo ništa dogovorili, što mi je neshvatljivo s obzirom na njegovo pređašnje ponašanje - kaže Antonija Vlatković. Pre godinu i po dana, posle neuspelog vansudskog dogovora između Antonije Vlatković i Stjepana Tuđmana, on joj je u afektu priznao da je ipak svom ocu na samrti rekao da postoji devojka koja tvrdi da mu je rodila sina.

Budući da je dr Tuđman još bio pri svesti, može se pretpostaviti da je pozvao advokata s namerom da unuka uvrsti u testament, ako se zaista utvrdi da je on Tuđmanova krv. To Stjepanovo priznanje umirućem ocu umnogome je, smatra Antonija, promenilo Stjepanovo ponašanje u postupku utvrđivanja očinstva. Naime, verovatno znajući da je maloga Franju dr Tuđman uvrstio u oporuku, Stjepan je odustao od prvobitne namere da prizna sina.


vesti po rubrikama

^iz eks yu štampe

Sud "produžio" lozu Tuđmanovih
Razočarana izborom za Mis sveta
Vezuje kravatu na dvanaest načina
Nindže stigle u Makedoniju
 


     


FastCounter by LinkExchange