GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Harald Hiršhofer, predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u SCG

Vlada nije tražila pomoć MMF-a

BEOGRAD - Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u SCG Harald Hiršhofer izjavio je da nije siguran da će sledeći sporazum Vlade Srbije sa ovom institucijom biti manje obavezujući od sadašnjeg i predočio da još nema konkretnih pregovora sa srpskom vladom o sledećem finansijskom aranžmanu. Hiršhofer je dodao da mnoga važna makroekonomska i strukturna pitanja još moraju da budu razjašnjena i ocenio da su strukturne reforme veoma važne za ostvarivanje rasta BDP-a i otvaranje radnih mesta.

"To, međutim, ne znači da mnogo toga nije već urađeno, naročito u fiskalnoj oblasti", objasnio je on i naglasio da ima još nekih reformskih potreba u srpskoj privredi i da će se to reflektovati u svakom budućem programu koji bi MMF trebalo da podržava. "Mi još nemamo konkretnih pregovora s vladom o sledećem programu. Trenutno je najvažnije da postojeći program strukturnih reformi bude sproveden, s MMF-om ili bez njega", naglasio je Hiršhofer.

Poštena i otvorena privatizacija državnih firmi u Srbiji od izuzetnog je makroekonomskog značaja, naglasio je Hiršhofer i dodao da je sadašnji program, čija je realizacija počela maja 2002, suštinsko težište stavio na privatizaciju državnih preduzeća, što je bilo odlučujuće za njegovo produženje, maja ove godine.

Komentarišući privatizaciju dva najveća srpska energetska preduzeća, on je rekao da bi privatizacija NIS-a mogla da bude veliki uspeh, a da je privatizacija EPS-a komplikovan proces. "Vlada Srbije ima jedinstvenu priliku da izabere dobrog savetnika i mislim da postoji veliki interes međunarodnih firmi koje bi želele da budu aktivne na srpskom tržištu", rekao je Hiršhofer u intervju za NIN, a prenosi Tanjug.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Srpska brana za ruski kapital
Pretnje bivšeg rukovodstva
Vlada nije tražila pomoć MMF-a