GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sin Bate Živojinovića Miljko, stečajni upravnik GP "Rad", pušten iz pritvora

Pretnje bivšeg rukovodstva

BEOGRAD - Miljko Živojinović, stečajni upravnik GP "Rad" i sin Velimira Bate Živojinovića, pušten je kasno preksinoć na slobodu posle saslušanja pred istražnim sudijom, koji je zaključio da nema nikakvih razloga za njegovim daljim zadržavanjem. Odluku o pokretanju istrage istražni sudija doneće tek pošto se upozna sa dokumentacijom. Živojinović je dva dana ranije zatvoren pod optužbom da je zloupotrebom službenog položaja pribavio protivpravnu materijalnu korist trećim licima, odnosno da je imovinu firme prodao ispod vrednosti.

Prema rečima njegovog branioca Nebojše Mrkića, bivšeg sudije Okružnog suda u Beogradu, njegovom klijentu je zadržavanje odredio policajac Mika Kostić, i to pre nego što ga je uopšte saslušao, "što se u potpunosti kosi sa pravnim postupkom". "Odluku o zadržavanju doneo je pošto sam ga upitao po kom stavu je moj klijent optužen, na šta nam nije odgovorio", objasnio je Mrkić, dodajući da je saslušanje u OUP Stari Grad trajalo čitavih osam sati. Mrkić je istakao da je protiv Kostića već podneta krivična prijava zbog ovakvog vođenja postupka.

Živojinović je juče predočio povezanost Kostića sa članovima uprave "Rada" - Mirkom Borovčaninom i Đorđem Zečevićem, koji je ranije radio u policiji u istom odeljenju za privredni kriminal. On je naglasio da mu je Borovčanin, po njegovom dolasku na mesto stečajnog upravnika, pretio da će mu "stalno stajati za vratom pa će videti kako će da završi", tako da ovu tužbu vidi kao "ispunjenje tog obećanja".

Prema Živojinovićevim rečima, policiji je toliko bilo stalo da što pre pokrene sudski proces da je u sastavljanju krivične prijave napravila čak 14 materijalnih greški. On je demantovao optužbe koje su se pojavile u medijima kako je firmu prodao konzorcijumu direktora, iako je izraelska firma "Šapir", navodno, nudila bolje uslove. Živojinović je naglasio da će detalje o tom poslu ostaviti za sud.

On je objasnio da je za zaključenje ugovora imao saglasnost Odbora poverilaca, stečajnog sudije i stečajnog veća, kao i da je Poreska uprava naplatila porez prema ugovorenoj vrednosti, čime je prihvatila tu sumu kao validnu. Živojinović je podsetio i da je zgrada "Rada" opterećena hipotekom od tri miliona evra, a da "Rad holding", od kojeg su kupljena osnivačka prava i obaveze, ima dugove od 200 miliona dinara i da je novi vlasnik preuzeo sve te obaveze na sebe.

A. D. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Srpska brana za ruski kapital
Pretnje bivšeg rukovodstva
Vlada nije tražila pomoć MMF-a