GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Guverner Radovan Jelašić potvrdio za Glas da je NBS odbila finansijsku grupaciju Konvers da uđe u Kulsku banku

Srpska brana za ruski kapital

Na naše tržište pokušala da uđe Alfa grupa, ali nije uspela, a zatim ni Konvers grupa, što je razlog za zahlađenje odnosa Vlade Srbije i zvaničnog Kremlja
Ruska grupacija odbijena je zato što je navodno povezana sa energetskim sektorom te zemlje, koji je veoma zainteresovan za srpsku energetiku

BEOGRAD - Ruski kapital ponovo je naišao na "zatvorena" vrata u Srbiji, što je, kako se čuje u javnosti, najveći razlog za zahlađenje odnosa Vlade Srbije i zvaničnog Kremlja. Još jednoj velikoj finansijskoj grupaciji, "teškoj" više stotina milijardi dolara, Konvers grupi, koja u sastavu ima i banke, nije omogućen ulazak u Srbiju.

Izvor Glasa iz energetskog sektora Srbije tvrdi da je povezanost Konvers grupe sa najmoćnijim kompanijama iz energetskog sektora Ruske Federacije glavni razlog za stopiranje ruskog kapitala. Podsećamo, još jedna velika finansijska grupacija iz Rusije - Alfa grupa - koja predvodi tamošnji telekomunikacioni sektor, pokušala je da, kroz kupovinu Mobtela, uđe u Srbiju, ali - bezuspešno.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić potvrdio je Glasu javnosti da je ruska banka, članica finansijske grupacije Konvers grupe, bila veoma zainteresovana za ulazak u domaću Kulsku banku. Jelašić je priznao da je Narodna banka Srbije, povodom zahteva Konvers grupe za dobijanje većinskog vlasništva u Kulskoj banci, dala negativno mišljenje.

Na taj način NBS je stopirala ulazak ruskog kapitala u Srbiju. Međutim, guverner nije obrazložio takav stav centralne banke, ali je potvrdio da je s predstavnicima ove ruske grupacije imao kontakte "i to preko Kulske banke, kao uostalom i sa svim drugim potencijalnim zainteresovanim za Kulsku banku".

Razlaz srpskih biznismena

U krugovima iz energetskog sektora Srbije tvrdi se da je ulazak ruskog kapitala u Srbiju i jedan od razloga za razlaz dvojice doskorašnjih partnera i suvlasnika u kompaniji Enerdži fajnensing tim, Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića. Kako tvrdi naš izvor, dvojica biznismena imala su drugačije viđenje o ulasku Konvers grupe u Srbiju, preko Kulske banke. Naime, pored Kulske banke, kako tvrdi izvor Glasa, investitori iz Rusije planirali su da detaljno dogovore saradnju tamošnje elektroenergetske kompanije Ujedinjeni energetski sistemi (RAO UES) sa svim "igračima" na tržištu električne energije u Srbiji. "Dvojica bliskih saradnika i suvlasnika u veoma uspešnoj kompaniji za trgovinu električnom energijom EFT, gospodin Hamović i gospodin Lazarević, imali su suprotan stav o ulasku ruskog kapitala u Srbiju i saradnji sa njima", tvrdi naš izvor i dodaje da je rezultat izlazak Lazarevića iz EFT-a.

I izvor blizak ovoj moćnoj finansijskoj grupaciji iz Rusije tvrdi da je srpski guverner imao direktne kontakte sa predstavnicima Konvers grupe, ali da je "bez utemeljenog razloga odbio ulazak ruskog kapitala u Kulsku banku". Ovaj izvor tvrdi da je Narodna banka Srbije "već obezbedila ulazak u Kulsku banku jedne druge banke iz Mađarske, blisko povezane sa guvernerom".

Međutim, na pitanja Jelašiću da li je sa predstavnicima mađarske OTP banke razgovarao o ulasku u Kulsku banku i ima li nekoga u OTP banci s kim je u rodbinskim vezama, guverner odgovara: "Sa OTP bankom smo razgovarali i to ne samo s njima, već i sa samom Kulskom bankom. Ti razgovori vođeni su krajem prošle i početkom ove godine.

Nisam u rodbinskim vezama sa bilo kim iz OTP banke". Naš izvor tvrdi i da su predstavnici Konvers grupe dostavili premijeru Srbije Vojislavu Koštunici pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina o namerama za ulazak ruskog kapitala u Srbiju. Jelašić, međutim, tvrdi da takva informacija nije tačna i da nikakvo pismo o namerama nije stiglo u NBS.

"Sa premijerom Koštunicom nisam razgovarao povodom ovih pitanja, a za takvim razgovorom nije bilo ni potrebe, jer su nadležnosti u bankarskom sektoru jasne i precizirane zakonom", naglašava Jelašić. Guverner je, na pitanje da li mu je poznato da je Konvers grupa povezana sa kompanijama iz energetskog sektora Rusije, dao odrečan odgovor, i dodao da "je za NBS, kada ocenjuje kredibilitet određene bankarske institucije, pre svega bitna njena vlasnička struktura".

Enerdži fajnensing tim negira tvrdnje

- Tvrdnje vaših izvora nisu tačne. Za Konvers grupu prvi put čujemo. Kada je reč o RAO-UES, naša saradnja sa ovom kompanijom je ograničena na tehničkom nivou. Odvija se u drugim zemljama u regionu i potpuno je ista kao i sa velikim brojem drugih kompanija. Samim tim, ona nije ni mogla da bude predmet razilaženja bilo koga u EFT. O uzrocima razlaza Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića sve je rečeno u zajedničkoj izjavi koju su mediji dobili - kaže Nenad Savić, savetnik za odnose s javnošću EFT-a. Savić naglašava da je u Srbiji "konkretnija" saradnja sa RAO-UES, ili bilo kojom drugom inostranom kompanijom, u ovom trenutku nemoguća, tako da je i tvrda da su se zbog toga poslovno razišli Hamović i Lazarević netačna. "Na elektro-energetskom tržištu Srbije još uvek nije prisutna nijedna inostrana kompanija, a neće ni biti dok se ne sprovede privatizacija EPS-a, izglasa nova zakonska regulativa i obezbedi niz preduslova čije će sprovođenje trajati još nekoliko godina", objašnjava ovaj predstavnik EFT-a.

Igor Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Srpska brana za ruski kapital
Pretnje bivšeg rukovodstva
Vlada nije tražila pomoć MMF-a