GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 20. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ekonomisti kritikovali vladinu politiku u 2005. i projekcije za 2006. godinu

Plan Vlade Srbije nerealan, inflaciju dižu monopoli

- Stamenković: Rast cena na malo dostići će 14,5 odsto. Monopoli i karteli stvoreni privatizacijom
- Udovički: Na veliku potrošnju utiču lokalna preduzeća nad kojima nema kontrole

BEOGRAD - Stojan Stamenković, saradnik Ekonomskog instituta, istakao je da je 2005. godine ostvaren realan rast budžetskih prihoda od 2,1 odsto i to najviše zbog uvođenja PDV-a, ali da rebalansom budžeta rashodi nisu smanjeni za 16 milijardi dinara, kako je zvanično prikazano, već da su porasli za 13 milijardi. Prema njegovim rečima, budžet za sledeću godinu, kojim se predviđa suficit od 40 milijardi dinara, zapravo je projektovan ekspanzivno, pošto je planirani višak "prividan" jer zahvata u privatizacione prihode.

Šta gura cene?

Ekonomista Pavle Petrović smatra da je krivac za ovogodišnju inflaciju veliki priliv novca putem direktnih stranih investicija i zaduživanja banaka u inostranstvu od 4,4 milijarde dolara, što je dovelo do velike tražnje, koja uzrokuje inflaciju. Njegov kolega Miladin Kovačević ipak smatra da su u pitanju drugi razlozi, "pošto Crna Gora ima inflaciju od samo 1,5 odsto, a veći priliv novca po glavi stanovnika".

Stamenković je, na savetovanju stručnjaka na Ekonomskom fakultetu, procenio i da će rast cena na malo u 2006. godini premašiti očekivane vrednosti i dostići 14,5 odsto, a kao jednog od uzročnika inflacije kod nas označio je monopole. "To se pokazalo u lokalnim javnim preduzećima, kao i u monopolima - kartelima stvorenim privatizacijom, najviše u industriji šećera, ulja i mleka (Salford).

U tim privrednim granama zabeležen je najveći pad uvoza, čime su aktivirani monopoli", objasnio je Stamenković i dodao da vladina pretnja interventnim uvozom predstavlja lošu meru jer nastalu situaciju treba rešavati sistemski zato što će novi problem nastati kada se potroše zalihe iz uvoza. Stamenković je dodao da je od 2001. do 2004. godine ugašeno 390.000 radnih mesta u društvenim preduzećima. U ukupno, Srbija je tokom samo tri godine dobila novih 165.000 nezaposlenih građana.

Predsednik Fonda za razvoj ekonomske nauke i bivši guverner NBS Kori Udovički ocenila je da tokom restrukturiranja javnih preduzeća mora doći do smanjenja broja zaposlenih, ali da pre je toga neophodno promeniti organizaciju samih firmi.

- Da li neko zna i jednu instituciju koja je, radi smanjenja potrošnje, promenila način rada? Mi prevashodno imamo višak procedura, a tek onda službenika - smatra Udovički i dodaje da, osim velikih javnih sistema, na veliku potrošnju prvenstveno utiču lokalna preduzeća nad kojima "država nema nikakvu kontrolu". Ona je kritikovala to što je Naftna industrija Srbije i dalje u državnom vlasništvu, "iako za to nema nikakvog razloga", dok je oko rešenja za EPS potrebno biti veoma obazriv. "EPS ne samo da je smanjila broj zaposlenih odvajanjem sporednih delatnosti, već je uvela i restriktivnu politiku novog upošljavanja", objasnila je Udovički, naglasivši da je problem ovog preduzeća u nedostatku mladog i sposobnog menadžmenta, dok u kancelarijama i dalje sede "stotine beskorisnih savetnika koji ništa ne rade".

A. D. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Plan Vlade Srbije nerealan, inflaciju dižu monopoli
Dinkić hoće sve pare pre izbora
Carina na uvoz iz EU neće biti posle 2012.
Kondiva proizvodi u novoj fabrici
Italijani obaraju vrednost akcija "Ateksa"