GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 20. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Prodavci na zagrebačkom buvljaku mlate pare na uhapšenom generalu

U modi su majice s likom Gotovine

Bogatiji Zagrepčani razgrabili zalihe španskog vina "marke de saseres" iz 2002, koje je begunac pio na Kanarima

ZAGREB - Na zagrebačkom buvljaku Hrelić za apsolutni "modni hit" ovih dana slove majice s likom generala Ante Gotovine, koji je nedavno izručen Haškom sudu. Majice imaju i simbolične natpise poput "Pogled na nezahvalnu Hrvatsku" i "Heroj, a ne zločinac".

Hladan, elegantan i proračunat

Uhapšeni ste. Ante Gotovina? - Da. - Uhićeni ste..., glase reči koje su na engleskom jeziku razmenili pripadnik posebnog odeljenja španske policije i Gotovina u toku hapšenja u hotelu na Tenerifama, prenosi zagrebački Večernji list pisanje madridskog dnevnika ABC koji je objavio intervjuu sa španskim agentima koji su uhvatili haškog begunca. Agenti su ispričali i da Gotovina nije bio iznenađen. Pre je izgledao kao da očekuje dolazak policije. U toku leta Tenerife - Madrid, Gotovina je bio "hladan, elegantan i proračunat", kazao je jedan od specijalaca koji su ga pratili. - Pitao je samo jedno šta će mu se dogoditi... Sebe ne smatra ratnim zločincem. Argument mu je bio taj da u ratu i na okupiranom području niko ne može da kontroliše vojsku od 80.000 ljudi, otkriva jedan od Španaca. Gotovina je pred španskom policijom negirao da se ikada skrivao u franjevačkom samostanu.

Bogatiji Zagrepčani pokupovali su sve zalihe uvezenog španskog vina "marke de saseres" iz 2002, koje je pio Gotovina kada je 8. decembra uhapšen na "poslednjoj večeri" u luksuznom hotelu na Kanarima. Iako je boca tog vina, po ceni od oko 28 evra, prilično skupa za hrvatske prilike, trgovci tvrde da je sve rasprodato, jer "svi hoće da piju vino koje je pio omiljeni general".

Ratna udruženja organizovala su i slanje božićnih i novogodišnjih čestitki Gotovini u Hag. Prve čestitke već su napisane i poslate iz Dubrovnika, a slične akcije najavljene su i u drugim gradovima. Da se pomogne Gotovini apelovano je i u emisiji HTV-a "Brisani prostor", koju uređuje Goran Milić, nekadašnji jutelovac. On je uputio javni poziv građanima i zapitao se koliko bi novca za pomoć Gotovini moglo da se prikupi kada bi svaki građanin Hrvatske uplatio "samo" 50 kuna (šest evra).

Izračunato je da bi ta svota novca bila dovoljna za sređivanje "ogromne ratne arhivske građe", koja se odnosi na optužnicu protiv Gotovine. Grčki list Ta nea objavio je juče, javlja Beta, da je telefonski razgovor Gotovine i biznismena Hrvoja Petrača, uhapšenog krajem avgusta u Grčkoj, omogućio policiji da ga pronađe i uhapsi u Španiji. Taj razgovor omogućio je grčkim službama da mu uđu u trag.

Srna


vesti po rubrikama

^balkan

U modi su majice s likom Gotovine
HTV skinuo "Latinicu" s programa?