GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Subotička Mlekara proizvodi 10 puta bolje mleko

Specijalna odela za ulazak u mlekaru

SUBOTICA - Ukoliko direktor subotičke Mlekare, ili bilo koji drugi rukovodilac, poželi da obiđe radnike u proizvodnji ili da pogleda pogone gde se prerađuju mleko, jogurt ili sirevi, mora prvo da skine svoje odelo i obuče specijalnu odeću. To je zahtev sistema za obezbeđenje zdravstvene sigurnosti proizvoda - HACCP, koji je subotička Mlekara dobila početkom decembra.

- HACCP garantuje da potrošač ne može da dobije loše mleko i visok kvalitet sirovog mleka koje prerađujemo, što odgovara zahtevima standarda Evropske unije - objašnjava direktor Dušan Grujić i ilustruje primerom: - Ako farmer isporuči mleko krave koja je lečena antibioticima, naše mašine to registruju i mleko se uz zapisnik baca.

Sertifikat HACCP garantuje potpunu kontrolu proizvodnje i zdravstvene bezbednosti proizvoda, što omogućava još veći izvoz mleka i mlečnih proizvoda na tržište Evropske unije i SAD. Ovim putem proizvodnja je povećana deset puta.

- U proizvodnji imamo čak 80 kontrolnih tačaka tako da je kvalitet mleka ili mlečnih prerađevina najveći mogući - kaže Grujić.

Da bi dobila ovakav sertifikat, subotička Mlekara uložila je oko pet miliona dolara u razne mašine, opremu i edukaciju zaposlenih.
- Ljudi koji rade u proizvodnji moraju da imaju zasebnu kantinu gde doručkuju i ne smeju da se mešaju sa drugim zaposlenima. Zabranjeno im je da koriste šminku, nakit, dok se posekotine na ruci moraju adekvatno zaštititi flasterima. Kosa, brkovi i brade se prekrivaju kapom ili maskama, a svaki radnik ima čak pet kompleta radnih odela - kaže Grujić.

Dok su se mlekara u Senti zatvorila, a u Kragujevcu kooperanti prosipaju mleko, u subotičkoj Mlekari sve ide "kao po loju".
- Imamo i mi probleme, pre svega naplate, ali kooperantima isplaćujemo mleko svakih petnaest dana, plate u firmi su redovne, čak se usklađuju sa porastom inflacije - dodaje Grujić.

V. K.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Nini ušao među tajkune
Specijalna odela za ulazak u mlekaru
EPS na oku Evropske unije