GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 19. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Niški biznismen Jovica Stefanović nedavno kupio i sedmu firmu

Nini ušao među tajkune

Prilikom takmičenja za "Jugoremediju" Stefanović pobedio slovenački "Lek" zbog čega otpušteni radnici ove fabrike i danas žale

BEOGRAD - Jovica Stefanović Nini za veoma kratko vreme uspeo je da se od gazde male niške firme "Nini" vine do vlasnika poslovne imperije koja danas broji najmanje sedam srpskih preduzeća. Prvo je kupio državne akcije zrenjaninske fabrike lekova "Jugoremedija", da bi posle, bez dinara novog uloga, stekao kontrolni paket vlasništva tako što je svoja potraživanja pretvorio u akcije.

Ovim originalnim izumom, koji nije bio predviđen ugovorom sa državnim fondom, tri godine se bavio Savet za borbu protiv korupcije, ali džabe. Nini ne samo da je zadržao svojih 62 odsto u "Jugoremediji, već je otpustio oko 100 radnika akcionara koji su se pobunili zbog ove originalne privatizacije. Ostaće zabeleženo da je prilikom takmičenja za "Jugoremediju" Stefanović pobedio slovenački "Lek" zbog čega otpušteni radnici ove fabrike i danas žale jer, kako kažu, Slovenci im ne bi špekulantski prepolovili akcije.

Suvlasnik AIK banke

Akcionari su tvrdili da je Nini samo od prodaje zaliha u "Jugoremediji" zaradio 11,5 miliona evra. Poznat je i kao akcionar AIK banke gde ima preko svojih firmi udeo od oko 15 odsto. Hteo je on i leskovačko "Zdravlje", za šta nije žalio pare, ali, na sreću, ovu kompaniju kupila je islandska firma "Farmako".

Ipak, negativni rejting nije mu zasmetao da i dalje pazari srpske firme, pa je sada vlasnik fabrike slatkiša iz Vrbasa "Medela" sa oko 50 odsto, koliko ima i u zrenjaninskoj fabrici "Luksol", zatim niškog "Žitoprometa" i novosadskog "Vetproma" gde ima 65 odsto udela. Odnedavno ima i preduzeće za proizvodnju i promet lekova "Srbolek" gde doduše drži samo 25 odsto. Međutim, pošto je kupovao akcije preko berze po zakonu i nije smeo više, pa mu je pripomogao "MK komerc" te zajedno drže celu firmu. Nini tu nije stao već je prošle nedelje u Agenciji za privatizaciju osvojio i nišku "Prosvetu".

Međunarodne poslovne veze mu nisu strane jer je uložio svoje pare i u Makedoniju gde je ranije kupio makedonsko preduzeće za proizvodnju kozmetičkih preparata "Jaka 80" iz Radoviša. Čudni su putevi kapitala ali pošto Srbija ima preča posla od toga da se bavi i njegovim poreklom samo se Antikorupcijski savet bavio Ninijem. Kupac "Jugoremedije" je zapravo "Jaka" čiji su vlasnici po podacima Trgovinskog suda iz Štipa Stefanović i of šor firma "Domeno trejd" iz Nikozije sa nepoznatom adresom i tri zaposlena.

Nini je kupujući "Jugoremediju" preko "Jake", započeo ofanzivni prodor i posle toga većinom je i sve ostalo u Srbiji pazario preko "Jugoremedije", što znači da je dobro procenio svoju prvu investiciju od 16 miliona evra. Akcionari ove zrenjaninske fabrike sada su posle kontroverznih sudskih odluka vlasnici 40 umesto 60 odsto, ali im je mala vajda i od tih vrednosnih papira jer nisu imali šansu da ih, kao i država, dobro "udome" za 16 miliona evra. Kako Nini ima kontrolni paket vlasništva, ako i kupi radničke akcije biće to za bagatelu, što je u ovakvom srpskom scenariju skoro pravilo.

Ostalo je nerazjašnjeno i zašto je Stefanović privođen u akciji "Sablja", u proleće 2003. godine, u okviru borbe protiv organizovanog kriminala. U medijima se pisalo da je pre koju godinu za njim bila raspisana i poternica Interpola zato što je otišao iz zemlje u vreme dok se pred Okružnim sudom vodio protiv njega postupak zbog sumnje u delo privrednog kriminala. Stefanović je to demantovao.

Z. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Nini ušao među tajkune
Specijalna odela za ulazak u mlekaru
EPS na oku Evropske unije