GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Povodom obraćanja američkog ambasadora beogradskim studentima

Ne stavljajte so na žive rane

Majkl Polt, ambasador SAD u našoj zemlji, nedavno je, u obraćanju beogradskim studentima, poručio: "Ili ćete biti demokrate, ili koljači Srebrenice!" Zatim je dodao da u Americi ne postoji organizacija mladih, jer nema potrebe. I to zato što je politika zemlje dobra. Pozvao se, po običaju, i na "američke vrednosti".

Paušalne packe

Predstavnik Amerike, u sličnom tonu, obraćao nam se i ranije. Davao je paušalne packe našoj vladi što, po njegovoj oceni, nije dovoljno poslušna. Naravno, što ne pokazuje i više poniznosti prema Međunarodnom sudu, koji su oni ilegalno osnovali u Hagu, za suđenje srpskom narodu. Istina, Srba u tamošnjim ćelijama ima najviše. To ih, pak, ne zadovoljava. Mora ih biti još više. Svi koji su, po nahođenju tužilaštva, povešani na poternicama.

Među njima, pre svega, general Ratko Mladić i Radovan Karadžić, iako nijedan od njih nije rođen na teritoriji Srbije, niti je ovde počinio navodna dela za koja se optužuje. Važno je da su Srbi. Da Srbija, mada prvi i odlučni borac protiv prenošenja terorizma i islamskog fundamentalizma na tlo Evrope, bude optužena i osuđena. Inače, kako drugačije zabašuriti američku odgovornost za ničim izazvanu, mahnitu vazdušnu agresiju na srpski narod 1999. godine. Kako izbeći krivicu za smrt oko 2.000 građana, među njima i blizu 90 dece. Čak i trudnica! Za uništenje privrede i infrastrukture...

Da li g. ambasador SAD, kad govori o "američkim vrednostima i dobroj politici administracije", misli i na ove postupke? Ili možda na pokolj Srba i uništavanje njihove imovine 17. marta prošle godine? Ili se reprezent najveće globalističke armade pravi sanćim? Doduše, taj zločin naši nekadašnji ratni saveznici nisu lično počinili. Ali, pošto su oni kosovske Albance doveli na vlast i omogućili im da terorišu Srbe i drugi nealbanski živalj, mogu se, poput omiljene haške retorike, svrstati u počinioce "zajedničkog kriminalnog poduhvata".

"Teksas" u Bondstilu

Merek Novicki, ombudsman Ujedinjenih nacija za Kosmet, upravo je razotkrio još jednu "američku vrednost". Rekao je, prema Tanjugu, da u američkoj bazi Bondstil, na Kosmetu, postoji zatvor koji ne podleže "nikakvoj spoljnoj civilnoj i pravnog kontroli". Samo u drugoj polovini 2002. godine tamo je bilo više od 70 osoba uhapšenih bez optužnice, advokata i pokretanja suđenja. Da i ne govorimo o tome da CIA, američka obaveštajna kompanije, svoje zatvorenike smešta van sopstvene teritorije, u zatvore svojih evropskih vazala.

U "američke vrednosti" može se svrstati i poslovična arogantnost administracije. Glatko je odbila zahtev generala Dragoljuba Ojdanića, haškog optuženika, da se Haškom sudu dostave izvesna dokumenta. Razlog - zaštita američkih interesa. Neverovatno! A sve živo, ne hajući za naše interese, pokupiše iz naših tajnih arhiva i odnesoše u Hag. Iz dana u dan, uz snishodljivu kolaboraciju vlasti. I nikad da se zaustave.

Podsetio sam gospodina Majkla Polta na nekoliko događaja u sadašnje vreme. Neka vrsta molbe da što ređe, bar kad je reč o nama, upotrebljava izraz "američke vrednosti". Osetili smo ih dobro na sopstvenoj koži. Da ne stavlja so na žive rane!

Aleksandar Mišić, novinar, Beograd


Brozovi kadrovi okupirali Srbe

Šezdeset miliona ljudi je, uz strahovita razaranja, poginulo u Drugom velikom ratu. Ta ideologija (nije potrebno podsećati) automatski je proglašavala za krivce, slala na streljanje, klanje, i spaljivanje ko je bio pravoslavac, Rom, Jevrejin ili Srbin. Uzalud je vođen taj rat. Nacizam je i dalje tu. Antisrpski. Satanizacija, pozivi na pogrom i haranga dobili su globalne razmere da bi se opravdali zločini nad Srbima. Da bi se narod ponizio, bacio na kolena, da bi se slomio i počeo na kraju da optužuje i sam sebe za ono što nije učinio ili za ono što su mu drugi učinili.

O ovome najbolje piše gospođa Jelena Guskova: "Situacija izgleda nestvarno. Počelo je Solaninim bombardovanjem Jugoslavije, a nastavilo se stvaranjem nepostojeće države. Narod nije pitan, parlament je ignorisan... Iz svega se može zaključiti jedno - narod je slomljen, lišen volje da sam rešava svoju sudbinu. Sve što se desilo Srbima i Srbiji dobra je poruka onima koji žele da sačuvaju nezavisnost u novim geopolitičkim uslovima.

Sankcijama, izolacijom zemlje, primenom sile, Srbija je razrušena, oslabljena i slomljena. "No, od sveg antisrbizma najteže nam pada ovaj domaći koji se razmnožio pod Brozom i sada razmestio po raznim centrima delatnosti. O tom fenomenu je lepo govorio Dušan Kovačević rekavši da je "brozovizam stvorio više janičara za 50 godina, nego što su to učinili Turci za 500".

I ovo malo promena koje naiđoše posle poslednjih izbora uneše pometnju i strah u vrhove antisrbista. Tako čusmo od druga Mićunovića, čija se lažna biografija pojavljuje u novinama bez podatka o dužini njegovog staža u SKJ, da su "u toku tektonski poremećaji"! Vojin Dimitrijević, u dobrom komunističkom duhu i tužnog izraza lica, kaže da je u toku kontrarevolucija! Zar? Svaka revolucija je, ako su izbori revolucija, i jedno i drugo - samo je pitanje sa koje strane je gledate. A znamo odakle je gleda Vojin Dimitrijević.

Žarko Korać predviđa "slom srednjeg puta", a Brozovi kadrovi iz "Evropske kuće" (Živorad Kovačević, Latinka Perović, Desimir Tošić) zovu na "opštu mobilizaciju" zbog krivice medija, crkve i advokata i "frustracije" koje pomenuti izazivaju! Da li smo mi, dakle, još pod okupacijom komunista? Stari dvor naših kraljeva je, na primer, i dalje pod okupacijom dece Brozovih boraca.

Kada je Udruženje boraca i sledbenika JVO "zatražilo prostor u dvoru za proslavu desetogodišnjice postojanja, Nenad Bogdanović je učtivim pismom obavestio udruženje da nije u mogućnosti da mu izađe u susret. Rekao je: "Ja da im dam dvor, a moj se otac borio protiv njih". Sin komunististe ne da dvor borcima za krst i krunu, koji su ginuli za otadžbinu. Kao da je dom srpskih kraljeva njegova lična prćija. Pa pitam koliko još izbora treba (mora) da se održi da bismo se oslobodili okupatora?

Milutin Živković, Beograd


Ekološki problemi Kostolca u zapećku

Otvoreno pismo direktoru RTS-a

Poštovani g. Tijaniću, nevladina organizacija "Lokalna agenda 21 za Kostolac" iz Kostolca bavi se održivim razvojem Kostolačkog ugljenog basena i šire.

Povod obraćanja Vama je naša zabrinutost za informisanje građana Srbije iz oblasti ekologije. U poslednjih nekoliko meseci primetili smo da nema emisija koje se bave aktuelnim ekološkim temama, već se prema potrebi repriziraju stare. Takođe smo primetili da je radijska emisija "Čekajući vetar" u mnogome izgubila na svojoj oštrini u borbi za ekološko prosvećenje građana. Ako ovome dodamo da se u poslednjih godinu dana emisije ekološkog sadržaja emituju van udarnih termina (posle 23 sata i negde oko podne), stiče se utisak da je programska politika RTS-a protiv ekoloških tema i da građani Srbije nemaju priliku da saznaju koliki je stepen zagađenosti okoline.

Ovakva politika RTS-a veoma mi je nejasna, s obzirom na to da su prema mnogim zvaničnicima iz Vlade Republike Srbije ekološki problemi naše zemlje odmah iza problematike pridruživanja Evropskoj uniji. Zaista nam je neobjašnjivo da novinar vašeg kalibra propušta, ili bolje reći prepušta, kojekakvima da kroje ekološku programsku politiku TV naše zemlje.

Iskoristio bih ovu priliku da Vam postavim pitanje: Da li nam možete poslati plan rada ekološke redakcije za ovu sezonu, njen budžet za ostvarivanje tog programa i koji je on deo u ukupnom budžetu Radio Televizije Srbije?

Nadam se da ćete se ponašati u skladu sa sloganom koji nam emitujete na televiziji: "Vaše pravo da znate sve" i "Za evropsku Srbiju", te očekujemo odgovor na postavljeno pitanje.

Nenad Nikolić, Kostolac


Korpe za otpatke i narodna kuhinja

Na Čukaričkoj padini ovih dana korpe za otpatke osvanule su - na banderama! Kroz ovaj, rekao bih koristan gest, shvatio sam da neko misli i na nas obične građane, umesto što nas "gleda s neba"! Bilo bi lepo kada bi sada neko od odgovornih naredio da policajci pozornici šetaju ulicama, s obzirom na to da otimači mobilnih telefona, tašni starica... vrebaju priliku.

Takođe bih predložio da se prazan lokal "Čelarevo" osposobi kao obdanište broj 2 jer je postojeći vrtić prepun! Glas je nedavno objavio reportažu o restoranu - kako peku prase, kuvaju svadbarski kupus! A pet okolnih kafića zvrje prazni i grcaju zbog poreza, a nema mesta da se ovde otvori narodna kuhinja. Zasad možemo samo da jedemo burek s mesom, ali i da papir bacimo u korpu za otpatke! Bez straha od kazne od 2.000 dinara!

Miloš P. Đorđević, Beograd