GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Jezerom Perućac pluta oko 100.000 kubika smeća

Omanuo brod čistač

BAJINA BAŠTA - Kada je u aprilu u drinsko jezero Perućac porinut brod čistač, dar Vlade Norveške, činilo se da će problemi sa smećem biti otklonjeni. Naročito su se brodu čistaču obradovali u Nacionalnom parku "Tara", čijem se sastavu nalazi deo jezera, kao i u Hidroelektrani "Bajina Bašta" koja za pokretanje turbina koristi vodu iz ovog jezera.

Međutim, radost je bila kratkog veka. Brod je, i to povremeno, radio samo dva meseca sa malim učinkom, pa je potom usidren kod brane jezera.

- Da će brod čistač biti nepodesan za rad, u uslovima kada jezerom plivaju velike količine granja, videlo se već pri probnom radu - kaže direktor Nacionalnog parka "Tara" Dušan Milovanović.

- Jednostavno, granje se zaglavi u korpi i ne može da se istovari. Brod je pravljen u Tuzli i testiran na jezeru Modrac u kome među otpadom nema granja. Problem se javlja i sa ostalim smećem pošto nije rešen način prebacivanja napunjenog kontejnera sa broda na obalu. Inače, kontejner je vrlo masivan i težak oko 600 kilograma.
Procena je da je brod godišnje može da sakupi oko 1.500 kubika otpada od plastike.

To je simbolična količina ako se zna da jezerom Perućac trenutno pluta blizu sto hiljada kubika raznog smeća. Pošto je Nacionalni park "Tara" zadužen za čišćenje ovog jezera, o nefunkcionalnosti broda obavešten je Regionalni centar za životnu sredinu centralne i istočne Evrope koji je nosilac projekta za razrešenje problema otpada u jezeru Perućac.

M. B. Andrić


vesti po rubrikama

^Srbija

Tuča kafedžija sa obezbeđenjem
Nove direkcije za saobraćaj i selo
Halo, parking, ovde mobilni
Dug "skratio" plate
Omanuo brod čistač
  
 


     


FastCounter by LinkExchange