GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Život diktira novine u organizaciji niške gradske uprave

Nove direkcije za saobraćaj i selo

Novoformirano gradsko saobraćajno preduzeće imalo bi svoju tehničko-servisnu bazu i parkiralište u krugu preduzeća "Srbijatransa", koje će se reorganizovati i privatizovati

NIŠ - U gradskoj upravi uskoro će biti osnovane dve nove direkcije, a o tome će se razgovarati na prvoj narednoj sednici Gradskog veća. Osnivanje Direkcije za izgradnju sela inicirao je gradonačelnik Smiljko Kostić, posle više susreta i razgovora sa meštanima seoskih i prigradskih naselja koji su mu predočili mnogobrojne komunalne probleme koji se godinama ne rešavaju, niti mogu rešiti bez značajnije pomoći grada.

Gradonačelnik je tim povodom ocenio da bi radi ravnomernog razvoja grada i sela bilo neophodno formirati direkciju za izgradnju sela, uz postojeću Direkciju za izgradnju grada. On je istovremeno, u susretu sa nezaposlenim mladim visokoobrazovanim kadrovima sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja, najavio formiranje stručnog tima koji bi pripremao projekte za razvoj seoskih područja, a u kojem će biti mesta za mlade stručne kadrove različitih profila.

Osnivanje direkcije za saobraćaj u okviru Uprave za komunalne delatnosti rezultat je realne potrebe nastale nakon nagomilanih problema u ovoj oblasti, uz činjenicu da drugi veći gradovi u Srbiji već imaju takve direkcije preko kojih brže rešavaju saobraćajne probleme u svojim lokalnim zajednicama. U samom Nišu se već razgovara i o kapitalnim potezima u ovoj oblasti, kroz izmeštanje postojećih magistralnih železničkih koridora koji presecaju gradsko tkivo. Ti projekti realizovali bi se u saradnji sa "Železnicama Srbije" i u paketu sa planiranim velikim investicijama na koridoru 10.

Korenite promene od početka naredne godine treba da doživi i organizacija javnog gradskog i prigradskog prevoza u Nišu, uz moguće osnivanje posebnog javnog preduzeća. Tome će prethoditi izrada posebne studije za tu oblast i objavljivanje javnog tendera za izbor jednog ili više vršilaca usluga u ovoj oblasti koji bi preciznim ugovorima sa gradskom upravom definisali svoj rad, prava i obaveze.

- Realne su potrebe, a i mogućnosti da grad formira gradsko saobraćajno preduzeće. Uslovi za to postoje u prostoru "Srbijatransa", čiji parking može da primi više stotina autobusa, uz garaže i servisne radionice koje već postoje. O tome smo već razgovarali sa predstavnicima Agencije za privatizaciju kako bi grad preuzeo taj deo "Srbijatransa" i desetak radnika koji rade u tim servisima i garaži - kaže gradski menadžer Vlastimir Đokić.

Niš će se u traganju za novim rešenjima u izgradnji sela, saobraćaju i prevozu oslanjati i na iskustva drugih velikih srpskih i evropskih gradova, kaže menadžer Đokić.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Srbija

Tuča kafedžija sa obezbeđenjem
Nove direkcije za saobraćaj i selo
Halo, parking, ovde mobilni
Dug "skratio" plate
Omanuo brod čistač
  
 


     


FastCounter by LinkExchange