GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Radikali prekinuli rad Skupštine Srbije zbog uvrede Mlađana Dinkića

Izvinjenje Koštunice ili vanredni izbori

SRS uveren da je iza izraza "barabe" premijer Srbije i traže da se zbog incidenta izvini i ministar finansija i predsednik Skupštine Predrag Marković, koji nije reagovao na istup svog stranačkog kolege

BEOGRAD - Radikali su juče uspeli da zaustave rad parlamenta i, umesto da poslanici raspravljaju o zakonima s dnevnog reda, dva i po sata su kritikovali vladu zbog istupa ministra finansija Mlađana Dinkića, pošto im je on prošle nedelje za govornicom parlamenta poručio kako se neće osvrtati na "primedbe onih koji su primitivni, koji su barabe...".

- Dok se Vojislav Koštunica ne izvini za ponašanje ministra finansija, raspravljaće se o izrazu koji je koristio ministar finansija prema poslanicima SRS-a - uzvratio je šef te poslaničke grupe Tomislav Nikolić. Dodao je da uvredljive izraze može da oprosti ako se poslanici tako međusobno obraćaju ili kada tu vrstu izraza koriste da kritikuju članove vlade, ali da neće da trpi da se ministri tako obraćaju poslanicima, i to "usred Skupštine". Radikali su uvereni da je iza Dinkićevog istupa premijer Koštunica i traže da se zbog incidenta poslanicima SRS-a izvini i ministar i predsednik Skupštine Predrag Marković, koji nije reagovao na istup svog stranačkog kolege.

Nikolić je rekao da očekuje da predsednik vlade Vojislav Koštunica raspusti Skupštinu i predsedniku države predloži da raspiše vanredne izbore, dodajući da to "jedva čeka".

- Ili će nam se neko izviniti, ili ćete imati prilike da raspravljate do kraja redovnog zasedanja - zapretio je on, dodajući da će bez toga Srbija "veoma brzo imati izbore". Nikolić je zatražio od vlasti da "ne plaši Srbiju" pošto će, u slučaju vanrednih izbora, "radikali obezbediti apsolutni mir i stabilnost u zemlji". On je istakao i da će tim za pregovore o Kosovu "takođe imati podršku, ukoliko sam sebe ne destabilizuje". Odgovarajući na pitanja kako će dalje izgledati skupštinske sednice, Nikolić je objasnio da to znači da neće biti rasprave o zakonima već će skupštinska govornica biti korišćena samo za obrazlaganje prigovora na Poslovnik.

Komentarišući najavu radikala da neće učestvovati u radu Skupštine dok im se ministar finansija Dinkić ne izvini, Miloljub Albijanić je rekao da bi G17 morao da radi dan i noć da bi prikupili stenograme o uvredama koje su radikali uputili na račun poslanika i funkcionera te stranke. On je podsetio da su radikali prošle nedelje ceo dan vređali Dinkića rečima koje ne može da ponovi, te da je Dinkić bio isprovociran. Poslanik SDP Meho Omerović izjavio je da će ta stranka predložiti SRS-u da podnese inicijativu za smenu ministra finansija Mlađana Dinkića.

M. D.


vesti po rubrikama

^politika

Izvinjenje Koštunice ili vanredni izbori
Vlast na prevaru uzela mandate
Karić je albanski lobista
Otkriven plan za rušenje Kurira
Vučetić: Prekršena pravila Ustavnog suda
SCG da sarađuje s Tribunalom
 


     


FastCounter by LinkExchange