GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za zločin na "Ovčari" 231 godina robije

BEOGRAD - Veće Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine osudilo je juče 14 od 16 optuženih za ratni zločin na "Ovčari" kod Vukovara. Na po 20 godina zatvora osuđeni su Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Ivan Atanasijević, Milan Lančužanin, Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Predrag Dragović. Jovica Perić, Milan Vojinović i Vujo Zlatar osuđeni su na po 15 godina zatvora, Predrag Madžarac na 12, Nada Kalaba na devet i Goran Mugoša na pet godina. Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su optužbe, prenosi Tanjug.

Sud je utvrdio da su kao pripadnici Teritorijalne odbrane Vukovara i dobrovoljačke jedinice "Leva supoderica" 1991. godine na "Ovčari" likvidirali oko 200 zarobljenih pripadnika hrvatskih oružanih formacija, od kojih su 192 identifikovana. Svi okrivljeni, izuzev Atanasijevića koji je priznao da je ubio jednog zarobljenika, tvrdeći da je bio nateran da to učini, porekli su optužnicu.

Ispred hangara na "Ovčari" okrivljeni su formirali špalir, kroz koji su ratni zarobljenici bili primorani da protrče. Prilikom prolaska kroz špalir, okrivljeni su ih tukli drvenim palicama, šipkama, kundacima, štakama, rukama i nogama po telu, što su nastavili da rade i u hangaru.


vesti po rubrikama

^hronika

Pantiću falio korak da se spase
Uslovne presude "Topalovićima"
Kristijan osuđen na šest godina
Peleviću izgorela vikendica
Za zločin na "Ovčari" 231 godina robije