GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ekipa Aleksandara Golubovića juče dobila 18 godina zatvora zbog reketiranja

Kristijan osuđen na šest godina

BEOGRAD - Aleksandar Kristijan Golubović (36) i četvorica njegovih saučesnika osuđeni su juče u Specijalnom sudu na ukupno 18 godina zatvora zbog pokušaja iznude i reketiranja. Golubović je osuđen na šest godina zatvora, Nenad Nedeljković (32) i Dušan Grandić (26) na po četiri, dok su sa dve godine kažnjeni Dejan Ilić (23) i Nikola Drača (21), zvani Ruža. Optužbe je oslobođen Milorad Opačić (42) jer je utvrđeno da nije bio član kriminalne grupe.

U obrazloženju odluke, sudija Milan Ranić je naveo da je utvrđeno da su Golubović i ostali okrivljeni, od aprila do jula prošle godine, pokušali da iznude 15.000 evra od Petra Žeravića, bivšeg policijaca i vlasnika agencije, a 36.000 evra od bračnog para Dragana i Tanje Arsić, zlatara iz Lazareva, kojima su uzeli 3.000 evra. Sud je, do pravosnažnosti presude, produžio pritvor Goluboviću, Nedeljkoviću i Grandiću, dok su Opačić, Ilić i Drača pušteni na slobodu.

- Sud je utvrdio krivicu okrivljenih na osnovu izjava oštećenih, ali i prisluškivanih razgovora između optuženih. Iz tih razgovora proizilazi da je Golubović saznao da Pera "vrti" novac pod kamatu i da sigurno ima dva miliona, tako da oni mogu da naplate lep novac, sto-dvesta hiljada evra.

Pošto su saznali da Žeravić i Arsić nisu raščistili dugove, pokušali su najpre da iznude novac od Žeravića, preteći mu da da će od njega napraviti devojčicu, a sa njegovim ćerkama snimati porno-filmove. Takođe su mu putem telefona i poruka pretili da će ga staviti u gepek, da ne zna gde je stavio glavu i da ima posla sa Kristijanovim momcima. Odustali su kada ih je Žeravić oterao pištoljem - obrazložio je sudija.

Sudija je istakao i da je dokazano da su okrivljeni u maju prošle godine tražili od Arsića najpre 110.000 evra, da bi dug smanjili na 36.000 evra.

- Tanji Asrić su pretili da će joj zapaliti kuću, izvaditi oko i udaviti je. Ona im je na kraju dala 3.000 evra i skoro kilogram zlata. Naredili su joj da im do 10. jula prošle godine nabavi još 10.000 evra, a kada su došli po novac, uhapšeni su - kazao je sudija i naredio okrivljenima da Arsićevoj solidarno plate 3.000 evra u roku od 15 dana.

Sudija je dodao i da su okrivljeni nastojali da diskredituju oštećene tvrdeći da je Žeravić "zelenaš" i da je Arsićeva pokušala da stupi u intimne odnose sa Nedeljkovićem, ali da se to pokazalo netačnim. Ranić je naglasio da su okrivljenima izrečene kazne ispod minimuma jer je za pomenuta dela zaprećeno od sedam do 15 godina.

Sud je cenio i porodične prilike Golubovića, koji je oženjen i otac maloletnog deteta, a uzeo je u obzir da ostala četvorica okrivljenih nisu osuđivani.
Kada je izrečena presuda Kristijanu, njegova majka Milanka sela je plačući na stolicu, a sve vreme plakala je i njegova sestra. Plakale su, ali od sreće, i rođake trojice okrivljenih koji su pušteni na slobodu. Kristijan je mirno primio presudu, a po izlasku iz sudnice, poslao je poljubac svojoj porodici.

D. Ćuruvija


vesti po rubrikama

^hronika

Pantiću falio korak da se spase
Uslovne presude "Topalovićima"
Kristijan osuđen na šest godina
Peleviću izgorela vikendica
Za zločin na "Ovčari" 231 godina robije