GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radnici "Čistoće i zelenila" iskopali leševe i prodavali grobnice

Uslovne presude "Topalovićima"

Četvorici radnika iskopala su leš M. B. i premestili ga u drugu grobnicu. Upražnjeno mesto prodali P. P. za 30.755 dinara, koji je tu sahranio tasta

ZRENJANIN - Opštinski sud u Zrenjaninu izrekao je petorici radnika Javnog komunalnog preduzeća "Čistoća i zelenilo" iz Zrenjanina uslovne kazne jer su protivzakonito trgovali grobnim mestima. Branislav Momirski (43), šef službe i usluga na grobljima, osuđen je na šest meseci, uslovno na dve godine, dok su Živa Vujin (60), poslovođa usluga na grobljima, Milan Toković (50), čuvar na Temišvarskom groblju u Zrenjaninu, i Mileta Kostadinov (50), prodavac u trgovini pogrebne opreme, kažnjeni sa četiri meseca, uslovno dve godine. Tomislav Kostadinov (47) osuđen je na tri meseca uslovno na godinu dana. Tokom sudskog postupka dokazano je da su, zloupotrebljavajući službeni položaj, prodavali grobna mesta i tako sticali imovinsku korist.

Svi, osim Tokovića, tokom 1999. godine angažovali su zidare u "Čistoći i zelenilu" da, mimo znanja nadležnih u preduzeću, na zrenjaninskom Gradnuličkom groblju izgrade porodičnu grobnicu. Kasnije su je za nešto više od 90.000 dinara prodali Zrenjanincu C. P. koji je u nju sahranio sina.

Momirski je, zatim, godinu dana kasnije, naložio četvorici radnika "Čistoće i zelenila" da iskopaju leševe M. B, sahranjenog 1984. godine, i M. Z, pokopane 1996. godine, i premeste ih u drugu grobnicu. Upražnjeno mesto prodao je P. P. iz Zrenjanina za 30.755 dinara, kako bi tu sahranio tasta.

Priča koja podseća na film "Maratonci trče počasni krug" i njegove glavne likove, porodicu Topalović, nastavljena je 2002. godine kada su Momirski i Toković uzeli grobno mesto na Temišvarskom groblju, koje nije bilo evidentirano u zrenjaninskom komunalnom preduzeću i nezakonito ga, uz novčanu nadoknadu, ustupili N. N. iz Zrenjanina, kome je preminuo sin. Godinu dana kasnije i Toković je za 24.000 dinara prodao mesto na Temišvarskom groblju Zrenjanicu D. Đ. da bi ovaj pokopao suprugu.

Mada se nezvanično pominje da je ovakva ilegalna trgovina na grobljima odavno uzela maha, ovo je prva zvanična presuda Opštinskog suda kojom su te spekulacije i dokazane.

K. S.


vesti po rubrikama

^hronika

Pantiću falio korak da se spase
Uslovne presude "Topalovićima"
Kristijan osuđen na šest godina
Peleviću izgorela vikendica
Za zločin na "Ovčari" 231 godina robije