GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tokom pisanja "afere voz" jedan od zaposlenih sa Železnice, dajući lažne podatke, pokušao da radi kao novinar

Špijuni sa Železnice podmetnuti redakciji

Kako bi imao dobar "prolaz" lažno se pozvao na poznanstvo sa novinarem koji sve vreme piše o aktuelnom stanju u ovom preduzeću. Pokušao da stupi u kontakt sa vlasnikom Glasa i ponudi "informacije" sa Železnice

BEOGRAD - Poslovodstvo JP "Železnice Srbije" pokušalo je da ubaci špijuna u redakciju Glasa kako bi saznalo odakle novinaru informacije o zloupotrebama, nezakonitim nabavkama i sumnjivim poslovima na Železnici. Pošto je ovaj posao propao, ova osoba odlučila se da stupi u kontakt sa vlasnikom Glasa kako bi pokušala da plasira određene informacije koje bi išle u korist rukovodstvu Železnice.

Naime, tokom pisanja "afere voz" jedan od zaposlenih na Železnici pozvao je urednika rubrike "društvo" da zatraži posao novinara. Kako bi imao dobar "prolaz", pozvao se na poznanstvo sa novinarem koji sve vreme piše o aktuelnom stanju u ovom preduzeću, ali sa pričom da već ima novinarskog iskustva i da radi u listu Pruga. Sastanak je bio ugovoren, a "špijun" se pojavio u prostorijama Glasa. Autor tekstova ne samo da je ne poznaje već i samo "veliko uvo" nije znalo o kom novinaru se radi i ako se pozivala na poznanstvo s njim.

Tada je i prva sumnja pala. Posle provere, saznali smo da je, po dolasku novog rukovodstva u Železnicu, unapređena i iz administracije došla u Medija centar. Tada nam je rečeno da budemo pažljivi, jer se načulo da će nešto slično pokušati. Posle toga, preusmerena je u beogradsku redakciju, ali ona se više nije pojavljivala. Međutim, u međuvremenu, o zloupotrebama i nezakonitom poslovanju na Železnici oglasio se i Sindikat železničara Srbije, posebno njihov član Milan Cvejić koji je do skora bio i u Upravnom odboru ove firme.

U razgovoru sa njima saznali smo da je trenutno reizbor rukovodstva u sindikatu i da pojedini iz preduzeća pokušavaju da infiltriraju svoje ljude koji, inače, nisu članovi ove organizacije.

Od tog razgovora nije prošlo ni tri dana, a ista osoba je stupila u kontakt sa ljudima bliskim pokretaču Glasa Radisavu Rodiću. Ona je pre nekoliko dana ponovo došla u Glas i dostavila je ljudima iz vlasničke strukture dnevnog lista papirić ispisan hemijskom olovkom na kome se u stavkama navode mahinacije predsednika SŽS Vukašina Cvetkovića. Kako ne bi bilo zabune, da novinar nekog štiti, predsednik ovog Sindikata Cvetković je pre godinu dana podneo krivičnu tužbu protiv njega /Milana Lađevića/, a spor i dalje traje.

- Ta osoba je već poznata po sličnim stvarima. Ona se jednostavno sama ponudila pojedincima iz firme da odradi prljave poslove - rekao nam je izvor sa Železnice i dodao da je u ovom preduzeću oko deset godina.

U JP "Železnica Srbije" potvrđeno nam je da je ona u Medija centru tek godinu dana, a kad su čuli o čemu se radi, rekli su da ta osoba ima samo želju da bude novinar i da nema nikakve veze sa špijuniranjem i podmetanjem.

- Ona je i ovde želela da radi u listu Pruga ali to joj nije omogućeno. Rekli smo joj da može da piše tek kad završi fakultet. Ona se samo bavi komercijalom - rečeno nam je na Železnici.

M. G.


vesti po rubrikama

^društvo

Na deponiju ide 23.000 vakcina
Skandalozna odluka Opštinskog suda u Nišu
Stranci priznaju samo naše inženjere
Špijuni sa Železnice podmetnuti redakciji