GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Počela nostrifikacija diploma po novom Zakonu o visokom obrazovanju

Stranci priznaju samo naše inženjere

Najbolje prolaze diplomci prirodno-matematičkih fakulteta. Medicinari i pravnici imaju najviše problema sa priznavanjem diploma u Americi, ne zato što su studije kod nas lošije, već zato što tamo postoje stručna udruženja koja iz interesa zatvaraju tržište

BEOGRAD - Novi Zakon o visokom obrazovanju i Bolonjski proces ohrabrili su studente da će njihove diplome biti priznavane u svetu bez nostrifikacije i dodatnih polaganja ispita. Prof. dr Aleksandar Lipkovski, prorektor Univerziteta u Beogradu, međutim, sumnja da će univerziteti tako lako priznavati diplome.

- Ideja Bolonjskog procesa je bila da se utvrdi opšteevropski sistem znanja, a već prvi rezultati su pokazali da to nije sasvim jednostavno. Jedina olakšica je što će univerziteti međusobno sklopiti ugovore da priznaju diplome sa određenih fakulteta. Uvek će postojati autonomija univerziteta da kažu ovu diplomu priznajem, a ovu ne. Lisabonska konvencija o priznavanju diploma samo je grubo stepenovala diplome i ta podela će biti opšte prihvaćena, a samo je pitanje univerziteta da li će priznati diplomu nekog drugog univerziteta. Naravno da će Kembridž i Oksford imati mnogo strože kriterijume za priznavanje diploma - objašnjava prof. dr Lipkovski.

Do sada su naši diplomirani studenti različito prolazili u svetu sa diplomom stečenom na nekom od univerziteta u Srbiji.

- Inženjeri i diplomci prirodno-matematičkih fakulteta vrlo dobro prolaze i njihove diplome se lako i brzo priznaju. Međutim, medicinari i pravnici imaju dosta problema s priznavanjem diploma u Americi, ne zato što su njihove studije lošije, već zato što tamo postoje stručna udruženja koja iz interesa zatvaraju tržište i prave smetnje u priznavanju diploma. Zato naši studenti moraju da polažu stručne ispite i ta procedura traje više od godinu dana - kaže profesor Lipkovski.

Studenti koji su dolazili na naše fakultete sa nekom od stranih diploma morali su da čekaju oko mesec dana kako bi se završila nostrifikacija. Jelica Protić, prodekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kaže da je nostrifikacija diploma do sada bila u rukama fakulteta.

- Nostrifikacija je trajala po nekoliko meseci, a ako smo ranije nostrifikovali diplomu sa istog mesta, proces je ubrzavan. Kada neki student dođe sa stranom diplomom, na fakultetu formiramo komisiju koja ispituje nastavne planove i programe tog fakulteta i upoređuje ih sa našim. I na naš fakultet stižu zahtevi drugih fakulteta da im pošaljemo programe, a prema dosadašnjim iskustvima Elektrotehnički fakultet je visoko cenjen u Evropi i Americi - objašnjava prof. dr Protić.

Po novom Zakonu o visokom obrazovanju nostrifikacija diploma preći će na univerzitet, a profesor Lipkovski kaže da se sam proces neće mnogo promeniti.

- Zakon nije preciznije regulisao samu proceduru već je to ostavljeno univerzitetima. Na Beogradskom univerzitetu procedura ostaje slična dosadašnjoj: student nosi diplomu na fakultet koji donosi predlog odluke i prosleđuje je univerzitetu da je potvrdi. Procedura će trajati nešto duže nego do sada - kaže profesor Lipkovski.

Nova procedura nostrifikacije diploma već je počela, a Univerzitet u Beogradu bi na sledećoj sednici Nastavno-naučnog veća trebalo da usvoji pravilnik o nostrifikaciji diploma tako da će od sada ovaj postupak biti zakonski regulisan.

M. Jakovljević


vesti po rubrikama

^društvo

Na deponiju ide 23.000 vakcina
Skandalozna odluka Opštinskog suda u Nišu
Stranci priznaju samo naše inženjere
Špijuni sa Železnice podmetnuti redakciji