GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Skandalozna odluka Opštinskog suda u Nišu

Tri milijarde čoveku s poternice

Ovako visok iznos odštete ne pamti se u istoriji srpskog pravosuđa, jer je veći od celokupnog godišnjeg budžeta namenjenog pravosudnim institucijama

NIŠ - Opštinski sud u Nišu dosudio je Nišliji Goranu Jeliću 3,4 milijarde dinara odštete zbog pretrpljenog duševnog bola, a zbog navodnog neopravdanog hapšenja i osude na kaznu zatvora od godinu i po dana. Ovako visok iznos odštete ne pamti se u istoriji srpskog pravosuđa, jer je veći od celokupnog godišnjeg budžeta namenjenog pravosudnim institucijama.

Ovim povodom juče su se oglasili predsednici Opštinskog i Okružnog suda naglasivši da je ova presuda posledica nezakonitog postupanja sudije Tatjane Ćirić, zbog čega će protiv nje biti poveden postupak pred Personalnim većem i Visokim savetom pravosuđa.

Mora da je štamparska greška

Predsednik Okružnog suda u Nišu demantovao je pisanja pojedinih medija da je niški "kontroverzni biznismen" Goran Jelić u Opštinskom sudu dobio presudu po kojoj mu država na ime odštete zbog pretrpljene štete duguje više od 40 miliona evra. Jelić je tužio MUP Srbije, SUP u Nišu, Ministarstvo pravde i niški Opštinski i Okružni sud smatrajući da ima pravo na naknadu štete zbog toga što je "nepravedno optužen" za utaju poreza i oštećenje poverilaca.
- O ovoj presudi saznao sam iz novina, jer sam u to vreme bio u Šapcu, gde sam držao predavanje o trgovini ljudima. Prema onome što sam pročitao, očigledno je da se radi o tehničkoj grešci. Tužilac je prema uvodu u presudu tražio 3,4 miliona dinara, a usvojeni tužbeni zahtev iznosi tri milijarde i četristo miliona dinara, pa je očigledno da se radi o tehničkoj grešci. Po našim zakonima ni jedan sud ne može dosuditi veći iznos od onoga što je traženo u tužbi, pa ovakva presuda u drugostepenom postupku mora biti ukinuta - kaže za Glas Danilo Nikolić.

M. C.

- Zahtev za nadoknadu štete nije potkrepljen nijednim dokazom, nije proverena osnovanost tužbenog zahteva niti je preciziran tužbeni osnov. S druge strane, mada je zakon obavezuje, sudija nije poslala nalog javnom pravobraniocu da se izjasni o osnovanosti tužbenog zahteva niti ga je upozorila o posledicama njegovog nedolaska. Takođe, u ovom slučaju mimo zakona je doneta presuda zbog nedolaska javnog pravobranioca, jer se u predmetima za nadoknadu štete ne može donositi odluka zbog propuštanja tužene strane. Osim toga, usvojen je tužbeni zahtev a da nije obavljeno veštačenje na osnovu kojeg bi se utvrdilo koliki je stepen duševnog bola pretrpeo oštećeni te samim tim, koliki mu iznos odštete pripada - kaže Danilo Nikolić, predsednik Okružnog suda u Nišu.

Prema njegovoj oceni, uopšte nije bilo uslova za postupanje po tužbi jer je Jelić, ukoliko je smatrao da je neopravdano osuđen, trebalo da se obrati Ministarstvu pravde, a ako mu ono ne odgovori u roku od tri meseca, tek onda je mogao da podnese tužbu. Jelić to nije učinio, zbog čega je sud trebalo da odbaci tužbu.

Ni Danilo Nikolić, ni v. d. predsednika Opštinskog suda Biljana Miladinović nisu želeli da spekulišu sa ocenom da li je sudija Ćirić pogrešila iz neznanja, ili su ovi propusti bili motivisani drugim razlozima, već su naglasili da će to biti utvrđeno u postupku pred nadležnim organima.

Goran Jelić je pre tri godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 meseci zbog tri krivična dela oštećenja poverilaca i zloupotrebe ovlašćenja u privredi. Uporno je izmicao sudskim organima pa je za njim raspisana poternica, a kako navodi sudija Danilo Nikolić, od policije su dobijali informacije da se čak skrivao u zamrzivaču.

Sudija Tatjana Ćirić nije želela da komentariše ovu situaciju, ističući da je postupak po Jelićevoj tužbi i dalje u toku. Posle donošenja presude, reagovao je i zamenik republičkog javnog pravobranioca zatraživši da se predmet vrati. Njegov zahtev je usvojen pa će se o Jelićevoj tužbi ponovo odlučivati.

D. K.


vesti po rubrikama

^društvo

Na deponiju ide 23.000 vakcina
Skandalozna odluka Opštinskog suda u Nišu
Stranci priznaju samo naše inženjere
Špijuni sa Železnice podmetnuti redakciji