GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle dobijanja rezultata iz Londona i Langena, zvanično potvrđeno pisanje Glasa javnosti

Na deponiju ide 23.000 vakcina

Testovi u najboljim laboratorijama u Evropi pokazali su da naše vakcine protiv gripa nisu dobre. Kao što je Glas i pisao, ove vakcine nisu štetne po organizam, ali ne štite od gripa tako da je, posle superanaliza, Agencija za lekove je izdala negativan atest domaćim vakcinama

BEOGRAD - Posle dobijanja rezultata analiza iz Londona i Langena (Nemačka), juče je i zvanično potvrđeno ono o čemu je Glas pisao još prošle nedelje. Naime, testovi u najboljim laboratorijama u Evropi pokazali su da naše vakcine protiv gripa nisu dobre. Kao što je Glas i pisao, ove vakcine nisu štetne po organizam, ali ne štite od gripa tako da je, posle superanaliza, Agencija za lekove na kraju izdala negativan atest domaćih vakcina.

Kako su za Glas još prošle nedelje komentarisali stručnjaci koji se bave ovom oblašću, posle rezultata više analiza u Agenciji za lekove, koje su pokazale nedelotvornost vakcina, niko nije ni očekivao da se u Londonu utvrdi drugačije, ali je tako moralo da se uradi zbog spora između direktora Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak" i Agencije za lekove. Bar tako su u medijima izjavljivali i ministar i pomoćnici, ali su se onda mnogi pitali da li će se ubuduće za svaki negativan rezultat uzorci slati na superanalizu u jednu od najeminentnijih evropskih laboratorija. I ko će to da plaća?

Iako je čitava javnost, a pogotovu hronični bolesnici kojima je i bilo namenjeno ovih 23.000 vakcina, očekivala ovakve rezultate, mnogi su se, i pored prošlogodišnjeg kraha, ipak nadali da će laboratorija u Londonu reći drugačije. Čak je i Ranko Dakić, direktor Instituta "Torlak", rekao da je, zbog prošlogodišnje greške, ove godine kupljen najsavremeniji preparat endotoksina i broj vakcina smanjen na najmanju moguću meru kako bi bio otklonjen bilo kakav rizik. On je, čak, rekao da je kapacitet našeg instituta 100.000 doza vakcina, ali je, zbog starih problema sa centrifugom, ovaj broj drastično pao na 23.000. I sad čak ni tih 23.000 nisu ispravne.

I ministar i direktor ustanove više puta su objašnjavali da je uzrok ovakvih krahova to što je oprema zastarela, što je centrifuga muzejski tip i što u nacionalnu laboratoriju za proizvodnju vakcina godinama nije ulagano.

Još na konferenciji za novinare sredinom oktobra novinari su naslutili da će se ovako nešto desiti i insistirali da se kaže koliki je kapacitet Instituta, što je u fazama pripreme za pandemiju protiv ptičjeg gripa svakoga interesovalo. Glas je i juče pokušao da čuje od direktora Instituta zbog čega je ove godine došlo do greške, da li je u pitanju oprema ili nešto drugo, ali se on nije javljao novinarima.

Budući da je u ovom trenutku kapacitet Instituta "Torlak" u proizvodnji cepiva protiv gripa zapravo nula, ostaje samo da se nadamo onome što je najavio ministar zdravlja. a to je da će od 2006. godine u "Torlak" biti uloženo nekoliko miliona evra iz kredita Evropske agencije za rekonstrukciju, posle čega će naš institut moći da proizvodi možda i milion vakcina.

Ministar: Samo se dobro hranite

U jučerašnjem saopštenju ministra zdravlja prof. dr Tomice Milosavljevića, u kom se govori da su vakcine dobile negativan atest, ministar navodi i da, i pored neispravnosti ovih vakcina, nije narušen proces imunizacije jer je 90 odsto planiranih doza već podeljeno stanovništvu. Minisitar još kaže da vakcinacija protiv sezonskog gripa nije obavezna već je potencijalna zaštita, umesto koje "postoje i drugi mehanizmi prevencije - uzimanje hrane bogate vitaminima i mineralima, uzimanje tečnosti, adekvatno odevanje i slično". On je još jednom ponovio da vakcine protiv gripa nisu najvažniji proizvodni program "Torlaka", već samo jedan mali deo u odnosu na vakcine koje su obavezne - protiv difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja...
Ministar još navodi i da će rezultati ispitivanja u Agenciji za lekove, Engleskoj i Nemačkoj biti osnova za dalja ulaganja u pogone za proizvodnju vakcine protiv gripa. Već 2006. godine za to će biti uloženo milion dolara.

D. S.


vesti po rubrikama

^društvo

Na deponiju ide 23.000 vakcina
Skandalozna odluka Opštinskog suda u Nišu
Stranci priznaju samo naše inženjere
Špijuni sa Železnice podmetnuti redakciji