GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U najvećem prigradskom naselju Batajnica samo jedno obdanište

Kilometri do prvog vrtića

Liste čekanja u ovom vrtiću duge, pa su roditelji primorani da decu upisuju u obdaništa u centru grada, Pazovi, Inđiji

Decenijski problem prigradskog naselja Batajnica je nedostatak vrtića. Iako ovaj deo Zemuna ima oko 60.000 stanovnika, do sada je otvoren samo jedan vrtić - "Čvorak". Liste čekanja su duge, pa su roditelji primorani da decu upisuju u obdaništa u centru grada, Pazovi ili Inđiji. Kad je lepo vreme, za decu i roditelje to nije veliko maltretiranje, ali kada dođe zima padaju u očaj.

- Kad sam se sa porodicom preselila sa Novog Beograda u Batajnicu, otišla sam u vrtić da prijavim decu. Tamo su mi rekli da mesta nema ni pod razno i da su ogromne liste čekanja. Popunila sam formular, ali mi je bilo jasno da nikada deca neće dobiti mesto, pa sam odustala. Upisala sam ih u vrtić u centru grada na Dorćolu, jer mi je to blizu posla. Tako sam pune dve godine vukla mališane autobusom do vrtića - priča Jelena Stefanović iz Batajnice.

Nadležni u gradskom Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu kažu da je u planu izgradnja vrtića u Batajnici i da je realno da izgradnja počne 2007. godine. Gradnja novih objekata u gradu išla je po principu prioriteta.

- Na osnovu liste čekanja i broja stanovnika koji žive na određenoj teritoriji pravili smo listu prioriteta gde će se graditi vrtići. Krenuli smo od Resnika, tamo je bila najveća lista čekanja i to je veliko naselje koje nema vrtić. Bežanijska kosa sa 40.000 stanovnika takođe nije imala vrtić. Batajnica je u planu, u toku su dogovori sa opštinom Zemun. Počinjemo da pripremamo i prikupljamo imovinsko-pravnu i drugu tehničku dokumentaciju i očekujemo opštinsku pomoć u tome. Iz iskustva znam da je potrebno sigurno do godinu dana da se to sprovede do faze kada može da se radi projekat. Nadamo se da ćemo uz zajednički rad i koordinaciju moći 2007. godine da započnemo izgradnju novog objekta - objašnjava Zorica Pavlović, gradski sekretar za dečju i socijalnu zaštitu.

U opštini Zemun kažu da su u toku pregovori sa Gradom, ali da pokušavaju da ubrzaju proces kako bi izgradnja krenula sledeće godine.

- Dobili smo odgovor od grada da će 2007. godine početi izgradnja novog vrtića i mi sada pokušavamo da izdejstvujemo da to bude sledeće godine. Osim vrtića, trudimo se da konačno krene i izgradnja škole u Galenici. U Zemunu već 20 godina nije otvoren nijedan vrtić niti škola. Naše je samo da obezbedimo planski akt. Neprihvatljivo je da građani Batajnice moraju da vode svoju decu u Pazovu ili u Inđiju ukoliko im je potrebno da ih smeste u predškolsku ustanovu - kaže Gordana Pop-Lazić, predsednik opštine Zemun.

S.T.3


vesti po rubrikama

^Beograd

Do daljnjeg, kod zubara u Zemun
Klizanje na asfaltu
Kilometri do prvog vrtića
Promovisan Odbor za borbu protiv korupcije
Čovek pretučen na smrt u parku
Deca će, ipak, biti sa majkom
Kvar ohladio radijatore
Gradske vesti: Izložba dečjih radova
 


     


FastCounter by LinkExchange