GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Niske temperature donele novu opasnost za vozače - poledicu

Klizanje na asfaltu

Temperature ispod nule i povremena magla koja se javlja u večernjim i jutarnjim satima donele su novu opasnost za beogradske vozače - poledicu. Najkritičnija mesta za stvaranje poledice na kolovozu su mostovi, pošto se hlade i odozdo i odozgo, pa je na njima temperatura niža nego na drugim ulicama. Pojavi poledice na mostovima doprinosi i vlaga zbog blizine reka.

Saveti

- Usporite i ne kočite naglo
- Držite veće rastojanje
- Kočite motorom, prebacivanjem iz više u nižu brzinu
- Kočite s prekidima i ne oslanjajte se previše na ABS
- Pažljivo upravljajte vozilom bez naglih promena pravca

Posebno je opasna poledica na temperaturama oko nule, kakve su ovih dana, pošto je led "mokar", pa se tanak sloj vode prenosi točkovima, zaledi i ponaša kao sredstvo za podmazivanje. Najopasnija pojava na mostovima nije samo poledica, već takozvane "ledene zasede", odnosno manji zaleđeni delovi kolovoza, pošto ih vozači primete tek kad stignu do njih, i ukoliko se brzo vozi, kasno je za bilo kakvu reakciju.

- I pored toga što nema padavina, ekipe "Beograd puta" intervenišu na kritičnim mestima i posipaju so - kažu iz ovog gradskog preduzeća zaduženog za održavanje gradskih ulica.

Profesionalni vozači sa dugogodišnjim iskustvom kažu da je osnovno pravilo vožnje po poledici i po klizavom kolovozu uopšte smanjiti brzinu i izbegavati naglo ubrzavanje, kočenje i menjanje pravca. Pored mostova, rizična mesta za pojavu poledice su nadvožnjaci, ulice u blizini reka, šuma i parkova i uopšte sva mesta koja mogu biti vlažna. Prisustvo leda na asfaltu nije uvek moguće primetiti golim okom, ali dobar znak za poledicu na kolovozu je lagan upravljač.

Još jedan od sigurnih znakova poledice je tiši zvuk guma, pošto točkovi manje prianjaju za kolovoz nego po suvom vremenu. Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima se ponovo očekuje sneg, pa nas, uz svakodnevne zastoje, očekuju velika iskušenja u saobraćaju.

N. Č.


vesti po rubrikama

^Beograd

Do daljnjeg, kod zubara u Zemun
Klizanje na asfaltu
Kilometri do prvog vrtića
Promovisan Odbor za borbu protiv korupcije
Čovek pretučen na smrt u parku
Deca će, ipak, biti sa majkom
Kvar ohladio radijatore
Gradske vesti: Izložba dečjih radova
 


     


FastCounter by LinkExchange