GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Penzionisan hrvatski general juče se prvi put pojavio u sudnici Haškog tribunala

Gotovina: Nisam kriv

Hrvatska je bila žrtva agresije i morala je da se brani i tu istinu o domovinskom ratu niko neće revidirati, pa ni Hag, izjavio premijer Ivo Sanader

HAG - Penzionisani hrvatski general Ante Gotovina izjasnio se juče pred Haškim tribunalom da nije kriv ni po jednoj od sedam tačaka optužnice koja ga tereti za ratne zločine nad Srbima počinjenim tokom i nakon vojne operacije "Oluja" 1995. Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Gotovine u junu 2001, od kada se hrvatski general nalazio u bekstvu.

Povodom svake tačke optužnice, optuženi je izjavio: "Časni sude, nisam kriv". Prethodno je sudija odlučio da bude pročitana cela optužnica, uz obrazloženje da je to njegova obaveza, s obzirom na to da je optuženi bio u bekstvu, iako je Gotovina izjavio da mu je optužnica uručena na njegovom maternjem jeziku, da ju je pročitao i razumeo.

Za vreme čitanja tačaka optužnice, Gotovina je namršten i sa zanimanjem slušao optužbe protiv sebe. Posle petnaestak minuta, međutim, oslabila mu je pažnja, pa je povremeno izgledao zamišljeno.

Legitimitet "Oluje" pod upitnikom

Pred Haškim tribunalom se, u ličnosti generala Anta Gotovine, našla cela Hrvatska - to je raspoloženje koje, kako ocenjuje bečki Standard, preovlađuje u celoj Hrvatskoj i to je pravi razlog masovnih protesta širom zemlje.
Hrvatska je svakodnevno pozornica masovnih protesta građana zbog hapšenja i izručenja Hagu generala Ante Gotovine zato što mnogi Hrvati strahuju da bi, stavljanjem Gotovine na stub srama, mogao biti doveden u pitanje legitimitet operacije "Oluja" iz 1995. godine, ocenio je juče berlinski Tagescajtung.

Ono što su hrvatski mediji odmah primetili jeste da je Gotovina imao službeni prevod na srpskom. Dežurni sudija Karmelo Agiso pitao ga je da li razume službeni prevod, na šta je optuženik potvrdno odgovorio. "Tako je prevoditeljka sve vreme prevođenja koristila ekavicu i reči srpskog književnog jezika, što je general, hteo ne hteo, bio primoran da sluša", navodi se u izveštaju na Internet sajtu "Indeks. hr". Nova TV je, zbog što verodostojnijeg prenosa iz Haga, u direktnom prenosu ostavila onaj prevod koji je tog trenutka Gotovina čuo u slušalicama, dok su HRT i RTL angažovale studijskog prevodioca na hrvatskom jeziku.

Tužilaštvo je na prvom pojavljivanju optuženog pred Sudom predstavljao Aleks Vajting, dok je Gotovinu zastupao advokat određen po službenoj dužnosti Holanđanin Aleksander Knops.

Hrvatska ministarka pravde Vesna Škare-Ožbolt izjavila je da će general Gotovina "dobiti svu potrebnu pravnu i logističku pomoć" hrvatske države. Škare-Ožbolt je za ovu sedmicu najavila sastanak grupe eksperata za angažovanje u statusu "prijatelja suda", kojim vlada namerava da se uključi kao "treća strana u sporu", kako bi reagovala na delove optužnice koji se tiču karaktera rata u Hrvatskoj.

Hrvatski premijer Ivo Sanader trvdi da Haški tribunal neće revidirati istinu o domovinskom ratu.
- Hrvatska je bila žrtva agresije i morala je da se brani i tu istinu o domovinskom ratu niko neće revidirati, pa ni Hag - rekao je Sanader novinarima u Zagrebu. Na pitanje šta će hrvatske vlasti učiniti da svetska javnost bude "pravilno" obaveštena o domovinskom ratu, Sanader je rekao da niko nije veći patriota od njega i da će svuda u svetu govoriti da je Hrvatska "bila napadnuta i da je imala pravo da se brani". Hrvatski predsednik Stjepan Mesić rekao je da se Hrvatska ne sme "zanositi falsifikatima istorije" i da mora "svaku stvar u istoriji da stavi na svoje mesto".

Londonski Indipendent juče piše da su hapšenju Gotovine prethodili meseci prisluškivanja telefona njegove supruge Dunje i prijatelja i finansijera Hrvoja Petrača. Indipendent piše da hrvatska vlada demantuje da je istražiteljima Haškog suda i španskoj policiji dostavila broj Gotovininog mobilnog telefona.

Jutarnji list juče otkriva da se Gotovina, osim pasošem na ime Kristijan Horvat, koristio i dokumentima na ime Stjepana Senčića, umrlog pre devet godina. Senčić je bio zaposlen u zagrebačkoj Gradskoj plinari kao instalater i umro je 28. juna 1996, a njegovi članovi porodice su zaposleni u policiji, Hrvatskoj vojsci i kontraobaveštajnoj službi, naveo je list. Senčićeva ćerka radi u zagrebačkoj policijskoj upravi, jedan zet zaposlen je u Protivobaveštajnoj agenciji, dok je drugi natporučnik u hrvatskoj vojsci. MUP Hrvatske još ne može službeno da potvrdi gde je sve i kada Gotovina koristio Senčićev identitet, piše Jutarnji list.


vesti po rubrikama

^balkan

Gotovina: Nisam kriv