GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 08. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bura nezadovoljstva u nekad uspešnom ušćanskom "Ekonomu"

Najurili gazdu, čekaju Slovence

Ogorčeni njegovim nemarnim odnosom, radnici "Ekonoma" iz fabrike izbacili direktora Rodoljuba Biorca

KRALJEVO - Iako je odavno prohujalo vreme radničkog samoupravljanja, zaposleni u ušćanskom "Ekonomu" odlučili su da fabriku preuzmu u svoje ruke. Ogorčeni velikim gubicima, otpuštanjem i smanjivanjem primanja, oni su "motkama i pajserima" iz kancelarije i fabrike oterali direktora Rodoljuba Biorca. Predvođeni predstavnicima sindikata, odmah su zakazali zbor i na njemu odlučili da raspuste skupštinu i upravni odbor, a potom da izaberu novo rukovodstvo. Da li će ih u tome sprečiti zakon, pokazaće predstojeći dani.

Nezadovoljstvo Ušćana kulminiralo je izveštajem da je njihova fabrika poslovala s gubitkom. Tražili su, kažu, objašnjenje od rukovodstva, ali su naišli na zid ćutanja.

-Imali smo volju da saslušamo rukovodioce, ali njih to kao da nije zanimalo. Sumnjamo da su rezultati našeg rada negativni. Poznato je da smo puni posla i narudžbina, otkud sad gubitak? Neko očigledno falsifikuje naš trud. Nemamo poverenje u direktora i radnici su ga najurili. Videćemo šta će se zbivati u narednim danima - kaže Staniša Veselinović, sindikalni lider "Ekonoma".

Ušćani žele da raspuste sve organe rukovođenja i izaberu nove, ali pitanje je hoće li u tome uspeti. Većinski vlasnik nekad stabilnog ušćanskog kolektiva je mariborski "Primat", čijim je sredstvima osamdesetih godina izgrađen. Slovenci su pretprošle godine uspeli da preuzmu fabriku, ali po, trdnjama radnika - nisu ispunili svoja obećanja.

-Direktor je rekao da su Slovenci većinski vlasnici i niko se nije bunio. Obećali su da neće biti otpuštanja i smanjivanja zarada, ali dešava se i jedno i drugo. Zbog toga ćemo tražiti od lokalne samouprave da ovaj ugovor sa Slovencima raskine - kažu predstavnici dvaju sindikata.

Fabrika, u kojoj se proizvode metalne police, sigurnosne brave i druga metalna galanterija, do skora je bila primer uspešnog kolektiva. Većina proizvoda prodavana je na stranom tržištu, a prvi potres fabrika je doživela prilikom preuzimanja vlasništva.

Tadašnji čelnici Raškog okruga pokušavali su na sve načine da dokažu kako fabrika pripada Ušćanima, ali zakon je bio na strani Slovenaca. Prilikom preuzimanja fabrike, obećali su da će ulagati u modernizaciju proizvodnje i da neće biti otpuštanja radnika. Oni, pak, tvrde da je sve "po zlu krenulo".
Direktor Biorac za sada ne želi da komentariše događanja u fabrici i za novinare je "nedostupan". Slovenci su na putu ka Srbiji.

M. S. Milišić


vesti po rubrikama

^Srbija

Najurili gazdu, čekaju Slovence
Državi "otpisali", firmama "zapisali"
Pobeda bez pobednika
Bageri stižu posle Božića
Riba ometa rad fabrike
  
 


     


FastCounter by LinkExchange