GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 08. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Crtani junaci

 

Panišer

Vojnik na nasilje odgovara nasiljem. Frenku Keslu mafija je ubila porodicu i on će da im se osveti

Frenk Kesl, rođen Kastaljone, Amerikanac je italijanskog porekla. Kao mornarički kapetan služio je svojoj zemlji što je bolje mogao, a onda se oženio i dobio dvoje dece. I živeo je lep život.
Kada je počeo rat u Vijetnamu, Kesl je pozvan u borbu. I odazvao se na taj poziv. A u ratu je postao pravi vojnik. Prošao je kroz pakao, ali je naučio da se bori, sa oružjem ili bez njega. Upoznao je ratnu taktiku i uspeo je da bude smiren i hladne glave i u najtežim situacijama.

Ipak, Frenk Kesl nije želeo taj rat i samo ga je želja da se vrati ženi i deci održala normalnim pored svih ratnih strahota. I kada je sve bilo gotovo, vratio se u svoj rodni Njujork spreman bude srećan do kraja života. Međutim, to nije bio plan koji mu je sudbina namenila.

Rođenje

Lik Panišera nastao je kada je tvorcima Spajdermena bio potreban protivnik bez supermoći koga bi ovaj lako mogao da savlada i otera u zatvor. Geri Konvej je, inspirisan filmovima Klinta Istvuda i Čarlsa Bronsona, stvorio lik osvetnika koji je čvrsto rešen da pobije sve kriminalce. Sa Spajdermenom se sukobio zato što je mislio da je i ovaj zlikovac. Ovaj ga je savladao, ali Panišer nije nestao. Odmah je postao popularan i nastavio je da se pojavljuje u mnogim stripovima sve dok 1986. nije dobio sopstveni serijal.

Sa ženom i decom izašao je u Central park kako bi proslavio dolazak kući. Ali... Proslave nije bilo. Umesto mirnog popodneva, doživeo je pakao. U parku je došlo do obračuna mafije i cela njegova porodica je iskasapljena pred njegovim očima. A on je ostao živ. Lud od bola.

Kao vojnik, on nije rešio da tuguje. Na nasilje se odgovara nasiljem. "Oko za oko, zub za zub" - tako piše u Bibliji. Tako su ga učili. Mafija je pobila njegovu porodicu i Frenk Kesl rešio je da se osveti. Ne tako što će prebiti i ubiti jednog ili dvojicu onih koji su pucali. Ne, on je rešio da pobije sve mafijaše i kriminalce na svetu. Baš sve. a tokom svog krstaškog pohoda primaće neprijateljske metke kao kaznu za to što nije uspeo da sačuva svoje najmilije. Smrt će mu biti najveća nagrada.

On na sebe navlači crni kostim sa mrtvačkom glavom na grudima i od Frenka Kesla postaje Panišer, "onaj koji kažnjava". Junak bez maske i tajnog identiteta, Panišer krstari Njujorkom, ali i drugim gradovima Amerike i ubija sve kriminalce na koje naleti. Najčešće mecima iz svog mitraljeza, ali njegov arsenal je nepresušan.

Panišer, ipak, zna da je nasilje bespotrebno i da jedino što iz njega proističe je novo nasilje. Ali osveta mora biti njegova. Zato je rešio da završi put kojim je krenuo. Do sopstvene smrti.

A. I.


vesti po rubrikama

^glasić

Crtani junaci: Panišer
Najjači na svetu!
Postoji li Deda Mraz?
Zanimljivosti
Dečje vesti: Avion i džip u jednom
 


     


FastCounter by LinkExchange