GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 08. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Feljton Glasa javnosti o najvećim aferama u Srbiji

 

Odakle EFT-u pare za trgovinu

S. MIHAJLOVIĆ: Odakle kompaniji EFT takav kapital da kupi svu slobodnu struju na okolnom tržištu. Verovatno bi neko rekao dugogodišnja tradicija, iskustvo firme, a ta firma postoji samo tri i po godine. To je pitanje za sve nas

Izvodi iz stenografskih beležaka sa 8. sednice Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u trgovini električnom energijom i finansijsko-bankarskim poslovima, povezanim sa tom trgovinom, održane 16. marta 2004. godine.

- DEJAN RAJČIĆ (član Anketnog odbora u ime poslaničkog kluba SPO-NS): Mislim da nam je gospodin Radak, jedan od dispečera EPS-a, objasnio da u trenutku kada primamo nečiju struju na čuvanje u naš sistem, to čuvanje ima svoju cenu. Na osnovu specifičnog rada HE "Bajina Bašta" vraća se u koeficijentu 1 prema 0,7. Prema vašoj priči ispada da je nama tada trebala struja, po njegovoj priči ispada da EFT tog trenutka nije imao gde da plasira svoju struju pošto je već ugovorio neki aranžman, valjda, sa Bugarima, pa pošto je i Republika Srpska otkazala, onda, hajde, da mi to prihvatimo i umesto da to naplatimo, što smo izdali naš magacin, mi još njemu plaćamo 14 odsto više.
LjUBOMIR GERIĆ (bivši direktor EPS-a): Mešate dve stvari. Koeficijent vraćanja je bio aktuelan prilikom pozajmljivanja struje od EFT u toku leta. Što se tiče prelivanja na Bajinoj Bašti, sa tim odlukama, ja nemam blage veze. Dispečer, kada primeti tu bujicu, treba da izvrši pretpražnjenje, da omogući da se prihvati voda, ali pazite, makar koliko pretpražnjenje ovog jezera bilo, ako naiđe 1.000 kubika vode, a te noći je naišlo 1.000, ne 600, jer 600 je granica, Bajina Bašta će da "prelije" taman da je jezero pre toga bilo potpuno prazno.

- PREDSEDNIK (A. Vučić): Da li mislite sa je Stojan Radak lažno svedočio ili...
Lj. GERIĆ: Ne umem to da komentarišem.

- PREDSEDNIK: Da li ste vi stručniji od njega za to pitanje.
Lj. GERIĆ: Znate šta, pošto predajem elektrane i razvodna postrojenja, mislim da sam jako stručan, a operativno, mislim da je on mnogo stručniji od mene, jer on to radi operativno.

- PREDSEDNIK: On kaže da nije trebalo da dođe do prelivanja.
Lj. GERIĆ: Pitajte druge dispečere, čućete i druge istine. Ja ne mogu da vam pomognem. Trebalo je da dođe kod mene, da se požali, da njegov nadređeni...

- SLOBODAN MIHAJLOVIĆ (član anketnog odbora u ime DS-a): Ono zbog čega sam se javio vezano je za 2003. godinu, tačnije za maj, odnosno problem o kome pričamo oko deponovanja od maja do avgusta, na osnovu podataka koje smo ovde dobili u materijalu, a to su podaci Ministarstva. Ima nekih nedoumica. Mi smo imali, kako vi rekoste, 181 gigavat/sat deponovanih kod EFT-a. Vi ste rekli 50 kod EFT, a ostatak je bio kod nekog drugog, je li tako? U podatku Ministarstva se kaže da je to kod EFT-a, ali svejedno. Imali smo 181 gigavat/sat deponovan, je li tako?
Lj. GERIĆ: Tako je. Imali smo kod Elektroprivrede Republike Srpske 88,5, kod Elektrostopanstva Makedonije 39,9 i kod EFT-a 54,2.

- S. MIHAJLOVIĆ: I onda smo nastavili deponovanje u iznosu od još 135 gigavat/sati.
Lj. GERIĆ: Tako je, onda smo počeli da se zadužujemo. Mi smo imali kod njih, potrošili smo deo toga u jednom mesecu, pa je to preostalo za drugi mesec i onda smo nastavili da se zadužujemo.

- S. MIHAJLOVIĆ: Radi se o periodu maj - 31. juli 2003. godine. Istovremeno smo imali i izvoz od 400 gigavat/sati, koji je počeo 1. aprila, što znači da smo istovremeno imali i izvoz, po ceni od 2,4 evrocenta po kilovatu. Znači, imamo paralelno jedan živ sistem koji radi i deponovanje u oba smera. U avgustu zahtev poslovodstva EPS-a bio je za naknadnim deponovanjem 100 gigavat/sati. Da li je to tačno?
Lj. GERIĆ: Mislim da jeste. Ako imate taj dokument, jeste.

- S. MIHAJLOVIĆ: Da li vam je to ponudio EFT, odnosno nama je ponudio EFT?
Lj. GERIĆ: Da.

- S. MIHAJLOVIĆ: To vas nisam pitao zbog vas nego zbog gospodina Vojina Lazarevića. Pre neki dan nam je on objasnio zbog čega je pokušao sa tim koeficijentom 1,14 i rekao je da je ta deponovana električna energija u maju tražena od strane EFT da se vrati u leto iste godine zbog ovih problema koje ste i vi rekli, znači da je u okruženju bila vrlo skupa.
Lj. GERIĆ: Traženo je u julu da se vrati u avgustu i da je prodaju Hrvatima.

- S. MIHAJLOVIĆ: Tu smo imali jedan problem i ostale su nedoumice. Ugovor iz maja deponovanju ne postoji.
Lj. GERIĆ: Ne.

- S. MIHAJLOVIĆ: Znači, energija koju nam je dao EFT nije imala nikakav rok za vraćanje, a traženo je, na usmeni zahtev, da se vraća zbog ovih razloga koje ste vi pomenuli. U okruženju nije bilo struje. EFT je ima. Gde je on tu struju našao? Znači, negde struje ipak ima, bez obzira na sve. Taj istočni deo verovatno ima struju po nekoj ceni koja je njemu bila pristupačna i koju je mogao da deponuje kod nas.
Gospodin Vojin Lazarević očigledno nije nama ovde rekao istinu, kada je rekao da je vapio da mu se vrati struja, a ponudio istovremeno da deponuje 100 gigavat/sati u avgustu, posle čega je Ministarstvo reagovalo i odbilo taj zahtev. Prokomentarišite malo šta se desilo i zašto nas Vojin Lazarević dovodi u nedoumicu?
Lj. GERIĆ: Precizne datume o tim trenucima će vam sigurno moći dati dispečeri. Ono što je bitno reći, to je da je EFT nama dao struju. Mi smo njemu dužni. Mi nemamo obavezu i rizik kada ćemo i kako ćemo mu je vratiti. Šta je problem? Nije bio utanačen od strane stručnih službi EPS-a ugovor ili način vraćanja te razmene.

- S. MIHAJLOVIĆ: Ovde se ne radi o nikom drugom, radi se o firmi EFT i njihovoj tvrdnji da su mogli da prodaju struju jer je bila fantastična tražnja za strujom u to vreme. Međutim, u to vreme imaju zahtev za deponovanjem. Šta se desilo? To je kontradiktornost u izjavi gospodina Lazarevića. Ja samo to tražim da mi potvrdite da li je to bilo tako?
Lj. GERIĆ: Razumem detalj na kome insistirate. Otkud sada 100 gigavat/sati drugih? Mi ceo avgust nemamo struje i morali bismo da uđemo u redukcije i tražimo od EFT da nam da još malo, i dao nam je još malo.

- S. MIHAJLOVIĆ: Da li ste imali saznanja odakle EFT nabavlja struju?
Lj. GERIĆ: Otkud znam. Jedno pitanje koje lebdi pred vama, znam da je vrlo teško, ono lebdi i preda mnom, od kada sam u Elektroprivredi - otkud EFT novac da pokupuje svu struju u regionu ili bar veliki njen deo i da se sa njom pojavljuje na tržištu? Otkud mu tolika kreditna sposobnost da je kupi i da čeka kada će kome trebati da se javi na konkurs i proda?

Ja sam tog gospodina Hamovića (suvlasnik EFT, prim. aut.) upoznao jednom, 2001. godine, došao je čovek u EPS sa jednom grupom ljudi, koja je rekla da su iz kompanije EFT i kaže - gospodine Geriću, mi bi da radimo sa vama. Rekao sam - dobro došli. Rekao sam, mi ćemo, uprkos tome što nema javnih nabavki, raditi po principu tenderisanja. Javite se na tender i ako imate dobru cenu, mi ćemo raditi, a ako nemate dobru cenu, nećemo raditi. Taj princip mi sa EFT apsolutno sve vreme zagovaramo.

- PREDSEDNIK: Gospodine Geriću, molim vas da odgovorite na pitanje. Čovek vas je pitao za letnji period, vi se vraćate na zimski period.
- S. MIHAJLOVIĆ: Ovo me je zaintrigiralo, što je rekao gospodin Gerić, odakle EFT-u takav kapital da kupi svu slobodnu struju na okolnom tržištu, verovatno bi neko rekao dugogodišnja tradicija, iskustvo firme, a ta firma postoji samo tri i po godine. To je pitanje za sve nas.

Sutra: Zašto je EPS kupio više struje nego što mu treba?


vesti po rubrikama

^feljton

Odakle EFT-u pare za trgovinu
 


     


FastCounter by LinkExchange