GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 08. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS saznaje


Potvrda posle analiza u zvaničnoj laboratoriji u Londonu

Neispravne Torlakove vakcine

Iako se i posle prvih analiza "Torlakovih" celovirusnih vakcina u Agenciji za lekove znalo da su one neispravne, nadležni u "Torlaku" smatrali su da te rezultate treba proveriti u nekoj od najjačih laboratorija u Evropi

BEOGRAD - Domaće, odnosno vakcine protiv gripa koje je proizveo Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak", ove godine definitivno nisu ispravne, saznaje Glas javnosti. Iako se i posle prvih analiza "Torlakovih" celovirusnih vakcina u Agenciji za lekove znalo da su one neispravne, nadležni u "Torlaku" su smatrali da te rezultate treba proveriti u nekoj od najjačih laboratorija u Evropi, poput one u Londonu. Međutim, to nije pomoglo domaćem proizvođaču vakcina, jer su analize u Londonu pokazale da naše vakcine nisu dobre.

Budući da se još od prošlogodišnjeg neuspeha u proizvodnji vakcina protiv gripa priča o tome kako "Torlak" ne može, zbog zastarele tehnologije, da proizvede dobru vakcinu protiv gripa, ovakav ishod jednoipomesečenih analiza se i očekivao. Čak je i javnost uspela to sama do prozre među redovima govora ministra zdravlja koji je iz dana u dan ponavljao kako "Torlak" ne proizvodi samo vakcine protiv gripa, kako one nisu njegova najvažnija delatnost i kako zahvaljujući "Torlakovim" vakcinama kod nas već godinama nema difterije, velikog kašlja i drugih bolesti, a ishod analiza je svima potpuno bio jasan kada je ministar preporučio da se u prevenciji protiv gripa poslužimo sa pola kilograma voća, pokrijemo stomak, obujemo tople cipele i pokrijemo glavu.

Na sve to je, posle prvih sumnji javnosti u ispravnost vakcina protiv gripa, naprasno odlučeno da ovim povodom niko ne daje izjave za medije osim Ministarstva zdravlja. Glas saznaje da je ovakva odluka doneta na inicijativu direktora "Torlaka", koji je bio prilično nepoverljiv prema onome što su rezultati Agencije pokazali, kao i zbog informacija o (ne) ispravnosti vakcine koje su već procurile u javnost.

Od tada do danas, iz Ministarstva zdravlja nijedna zvanična informacija o vakcinama nije saopštena, osim poluzvanične vesti da su vakcine u Londonu, kao i da se krajem prošle, pa početkom, pa krajem ove nedelje očekuju vesti iz Londona. Glas je i juče pokušavao da u Ministarstvu zdravlja dobije neki komentar ovim povodom, ali su i ministar i svi njegovi pomoćnici bili na višesatnom kolegijumu. Inače, ovih 23.000 vakcina trebalo je da bude iskorišćeno za besplatnu vakcinaciju rizične kategorije stanovništva, kao i zdravstvenih radnika.

D. S.


vesti po rubrikama

^društvo

Šećer za kafileriju prodali našoj deci
Neispravne Torlakove vakcine
Sačuvali fotelju vozeći političare za džabe
CHK pisao međunarodnim institucijama
Kondom veličine 27 metara