GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 07. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nasilje među maloletnicima u Srbiji u porastu

Regrutovanje kriminalaca

- Pojava socijalne patologije među mladom generacijom je "rezervoar" iz kojeg se regrutuju budući kriminalci
- Prilikom krivičnih dela deca najčešće koriste noževe, pištolje, pivske flaše, pa čak i gajbice od krompira i kamenje
- Za mesto "okršaja" đaci uglavnom biraju školska dvorišta i hodnike i to za vreme odmora, ali i igraonice, ulice i splavove

U poslednje vreme javnost sve više uzburkava činjenica da je nasilje među maloletnicima sve učestalije, a u prilog tome je i poslednji incident koji se ovih dana dogodio u osnovnoj školi u Gornjem Milanovcu, gde je učenik sedmog razreda gurnuo niz stepenice vršnjakinju. To je samo jedan u nizu slučajeva nasilja među decom, koje je, kako tvrde stručnjaci, u Srbiji značajnom porastu. U Odeljenju za maloletnike Okružnog tužilaštva potvrđuju tu činjenicu i ističu da je pojava socijalne patologije među mladom generacijom "rezervoar" iz kojeg se regrutuju budući kriminalci.

- Samo tokom prošle godine kriminalitet maloletnika veći je za skoro 30 odsto nego u prethodnoj godini. Od početka godine već imamo prijavljeno devet maloletnih počinilaca najtežih krivičnih dela i ubistava. Prilikom izvršavanja takvih krivičnih dela deca se najčešće služe noževima, pištoljima, pivskim flašama, pa čak i gajbicama od krompira, kamenjem i drugim predmetima. Primeri pokazuju da je fizička sila prisutna kod nanošenja teških telesnih povreda i uglavnom počinje svađom među vršnjacima. Do "okršaja" kasnije najčešće dolazi u školskim dvorištima i hodnicima za vreme odmora, ali i u igraonicama, na ulici i splavovima gde oni izlaze - kažu u Okružnom tužilaštvu.

Pojačani nadzor najčešća mera

Prema maloletnicima najčešće se izriču mere pojačanog nadzora roditelja ili staratelja ili programi u kojima učestvuje psiholog (63,77 odsto). Zatim dolaze zavodske mere, odnosno boravak u kazneno-popravnom domu (3,71 odsto) i kazne maloletničkog zatvora (0,77 odsto).
Trećina sudskih postupaka obustavi se zbog punoletstva maloletnika i necelishodnosti izricanja zavodskih mera. Kada je reč o deci koja su krivično neodgovorna, broj odbačenih prijava je 11,62 odsto i sa njima nastavljaju da rade nadležni centri za socijalni rad.

Iskustva upućuju da su maloletni delinkventi uglavnom redovni učenici srednjih škola, prosečne su inteligencije i najčešće žive u potpunim porodicama, srednjeg statusa i obrazovanja.

- Da bi dete normalno raslo, neophodno je da su stabilne dve sredine - porodica i škola. Međutim, često je porodica mesto u kome cvetaju sukobi i emocionalna napetost. S druge strane, dete u školi provodi mnogo vremena zbog čega bi trebalo nastavnici da budu ti koji će prepoznati eventualno nasilje među vršnjacima. Nažalost, dešava se da se to nasilje, umesto da se sankcioniše, krije po obrazovnim institucijama - ističu u tom odeljenju.

Koliko se nasilje među decom otrglo kontroli ukazuje i podatak da, osim što se tuku i ubijaju, deca sve češće maltretiraju i svoje roditelje. Novo krivično delo rasprostranjeno među maloletnicima je i nasilje u porodici, a samo tokom ove godine zbog toga je privedeno petoro tinejdžera.

- U poslednje vreme pojavljuju se slučajevi da su roditelji i bake i deke žrtve maloletnika. Njihovo nasilje u tom slučaju ne ogleda se samo u primeni fizičke sile već je ono, uglavnom, praćeno poniženjima i uvredama. Nedavno je jedan maloletnik, prethodno prosuvši pirinač i kafu po podu, naterao svoju majku da sve to pokupi, odnosno poliže. Nažalost, ne zna se koliko je ovakvih slučajeva jer roditelji uglavnom ne prijavljuju decu, jer se plaše da će ih kasnije još više maltretirati, ali plaši ih i osuda okoline - pričaju u Okružnom tužilaštvu.

Prema rečima Branke Mickovski, psihologa u Osnovnoj školi "Braća Jerković" u Železniku, glavni uzrok za sve češće nasilno ponašanje učenika je socio-psihološke prirode i treba ga tražiti u njihovom okruženju.

- Jedan od razloga za agresiju jeste i život u senci rata, ali i siromaštvo, tranzicija i narušen sistem vrednosti. Upravo zbog toga raste i opšta nesigurnost stanovništva, porodica koje ne vode dovoljno računa o svojoj deci i u kojima su ona zanemarena ili zlostavljana. Deca koja rastu u takvim porodicama su pod većim rizikom da razviju destruktivno i nasilničko ponašanje, a istraživanja pokazuju da čak 30 odsto dece iz takvih porodica i sami postaju nasilnici - objašnjava Branka Mickovski i dodaje da je neophodno raditi na preventivi, a jedan od dobrih načina za smanjenje maloletničke delinkvencije je i uvođenje školskog policajca.

Ona ističe da je poražavajuća činjenica da čak 40 odsto srednjoškolaca zna gde može da nabavi drogu ako želi i da se moraju razvijati preventivni programi, koji, između ostalog, podrazumevaju i to da se đaci uključuju i učestvuju u raznim školskim radionicama, takmičenjima i drugim aktivnostima, koja bi ih odvratila od agresivnog ponašanja, ulice i kriminalaca kao modela ponašanja.

Od januara ubijeno 12 maloletnika

Spisak nasilja među maloletnicima je dugačak. Osim ovog poslednjeg slučaja u Gornjem Milanovcu, nedavno su šesnaestogodišnjeg Nikolu Kovačevića, učenika Gimnazije "Sveti Sava", ubili vršnjaci, mali Maradona Lazić se udavio jer su ga drugovi bacili sa Savskog mosta, a maloletni K. M. sa tri uboda nožem usmrtio je vršnjaka ispred Tehničke škole "Buda Davidović" u Obrenovcu.
Samo u Beogradu od početka godine ubijeno je 12 tinejdžera, dok je od januara zabeleženo čak 600 novih maloletnih kriminalaca. Žrtve maloletnika sve češće postaju i nastavnici, a nedavno je jednom od njih razbijena glava samo zato što je predavao deci romske nacionalnosti.

M. Blaževski


vesti po rubrikama

^tema

Regrutovanje kriminalaca
 
 


     


FastCounter by LinkExchange