GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 07. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kondoliza Rajs u Berlinu razgovarala sa Angelom Merkel usred spora o tajnim letovima CIA

Ni reči o otetom Nemcu

Državljanin Nemačke Halid al Masri je, ni kriv ni dužan, pet meseci proveo u jednom od "fantomskih" zatvora u Avganistanu

BERLIN - Američki državni sekretar Kondoliza Rajs, koja je posetom Nemačkoj juče počela turneju po evropskim zemljama, razgovarala je u Berlinu s kancelarom Angelom Merkel i šefom diplomatije Frankom-Valterom Štajnmajerom. Posle tog razgovora, koji je trajao 50 minuta, Rajsova je ponovila da se Amerika u borbi protiv međunarodnog terorizma pridržava demokratskih pravila igre i da će učiniti sve da bi sopstveni i narod svojih saveznika zaštitila od terorizma, čime je indirektno, prema ocenama nemačkim medija, izrazila stav u vezi sa tajnim letovima aviona CIA, kojima su prevoženi osumnjičeni za terorizam, a za šta su korišćeni i nemački aerodromi. Ponovila je i tvrdnju da SAD ne muče zatvorenike.

Nemačka i Amerika, uprkos napetosti izazvanoj objavljivanjem izveštaja o fantomskim letovima i zatvorima CIA, žele tesnu saradnju u borbi protiv terorizma, zajednička je ocena učesnika berlinskog razgovora. Merkelova je rekla da se pri toj saradnji moraju poštovati međunarodno i nemačko pravo i ocenila da je takva saradnja dobra osnova, posebno u oblasti rada službi bezbednosti. Takođe je dodala da se moraju obezbediti uslovi da i tajne službe mogu da obavljaju svoje zadatke.

SAD uklanjaju tragove

SAD su preduzele mere da sklone sve zatvorenike osumnjičene za terorizam koji su držani u tajnim zatvorima CIA u Evropi uoči posete Kondolize Rajs Starom kontinentu, javila je američka TV mreža Ej-Bi-Si, pozivajući se na neimenovane izvore. Navodno su dva tajna zatvora CIA u istočnoj Evropi zatvorena posle izveštaja Hjuman rajts voča o tim objektima u Poljskoj i Rumuniji, a 11 glavnih zatvorenika, članova Al kaide, prebačeno je u novi objekat u severnoafričkoj pustinji, sa odobrenjem zemlje domaćina čije se ime ne navodi. Ti zatvorenici bili su podvrgnuti najoštrijim tehnikama ispitivanja u tajnom arsenalu CIA, takozvanoj "pojačanoj istražnoj tehnici" za čiju je upotrebu ovlašćeno samo oko 14 službenika CIA. Prema izvorima Ej-Bi-Sija, CIA transportuje neke zatvorenike u zemlje poput Jordana, Sirije, Maroka i Egipta, koje koriste oštrije tehnike ispitivanja od onih koje su dozvoljene američkim obaveštajcima.

Senku na turneju Rajsove bacile su optužbe o postojanju tajnih zatvora američke Centralne obaveštajne agencije na evropskom tlu. Nemci imaju razloga da veruju da su avioni koji su prevozili osumnjičene za terorizam nekoliko stotina puta sletali na njihovo tlo. MUP u Berlinu je pokrenuo istragu povodom izveštaja da su visoki zvaničnici tog resora znali šta se događa i da je šef tog resora Oto Šili prećutao to što su ga američke vlasti uredno obavestile da su držale jednog nemačkog državljanina, Halida al Masrija, pet meseci u jednom od "fantomskih" zatvora u Avganistanu.

Rajsova nije želela da komentariše slučaj Al Masrija, ali je rekla da će Vašington raditi na tome da ispravi svaku grešku u ratu protiv terorizma. U međuvremenu je nemačka opozicija zapretila da će zatražiti osnivanje istražnog odbora koji će ispitati otmicu Al Masrija i navode o tajnim letovima i tajnim zatvorima CIA, a parlamentarna stranka Zeleni najavila je sličnu proceduru u Evropskom parlamentu.

Tajms piše da će Al Masri pokrenuti sudski spor protiv američke administracije. Nesrećnik je pred novu 2003. uhapšen u Makedoniji pod sumnjom da ima falsifikovani pasoš i zato što je njegovo ime ličilo na ime osobe optužene da pripada Al kaidi. Držan je 23 dana u hotelskoj sobi bez prozora pre nego što je šef odeljenja za borbu protiv Al kaide pri antiterorističkom centru CIA ubedio makedonske vlasti da ga predaju Amerikancima.

Masri je zatim s lisicama na rukama i pod dejstvom narkotika, s povezom preko očiju, avionom prebačen u Avganistan gde je, kako tvrdi, bačen u hladnu i prljavu ćeliju bez svetla. Kaže da su ga tukli i šutirali, da su mu maskirani islednici rekli da niko ne zna gde se nalazi, da je u zemlji u kojoj nema zakona. Marta 2004. CIA je zaključila da drži pogrešnog čoveka. Ipak ga je još dva meseca držala u zatvoru, avionom ga prebacila u Albaniju i ostavila u jednoj šumi, piše Tajms.

Tom Malinovski, zvaničnik organizacije za ljudska prava Hjuman Rajts Voč u Vašingtonu, kaže za Bi-Bi-Si da je praksa "izručenja" u stvari oblik kidnapovanja i "nestajanja" izvan zakona.
- Kondi Rajs ne može da porekne postojanje tajnih zatvora, jer oni postoje. Ali ona ne može ni da kaže gde se nalaze, jer će time osramotiti SAD i dovesti vlade zemalja na čijim su teritorijama u nemoguću situaciju - rekao je Malinovski.

Rajsova je iz Berlina nastavila put za Rumuniju i Ukrajinu, a poslednja stanica njenog boravka u Evropi je Brisel, gde će prisustvovati samitu ministara inostranih poslova NATO zemalja.


vesti po rubrikama

^svet

Ni reči o otetom Nemcu
Avion se srušio na zgradu, 115 mrtvih
Počela operacija protiv terorista
U mašinama za meso mleli žive ljude
 


     


FastCounter by LinkExchange