GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 07. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za dobrovoljan odlazak iz škola prijavilo se skoro 7.000 prosvetara, a samo će trećina otići u penziju

Nastavnici moraju da nađu zamenike

Onaj ko hoće da ode, mora da nađe kolegu koji u drugoj školi nema pun fond časova

BEOGRAD - Od oko 7.000 radnika u prosveti koji su se prijavili za dobrovoljan odlazak iz škola do Nove godine, samo će jedna trećina moći da uzme otpremnine i ode u penziju. Konačan spisak još nije poznat, a predstavnici Ministarstva prosvete i sporta održali su sastanke sa predstavnicima svih školskih uprava u Srbiji i direktorima škola. Posle konsultacija, oni radnici kojima je pronađena zamena moći će da odu u penziju, a ostali će čekati sledeći krug koji će se najverovatnije održati na kraju ove školske godine. U OŠ "Stari grad" u Beogradu prijavilo se pet radnika za dobrovoljan odlazak iz škole, ali još nije poznato da li će svi dobiti otpremnine.

- Ne znam da li će svi oni otići, niti kako ćemo organizovati nastavu. Svi nastavnici koji su se prijavili imaju pun fond časova, ali u školi nemamo viška zaposlenih. Ja ne mogu ni jednom nastavniku da kažem da ne može da ide kad on na to ima pravo. Čekaćemo odluku Ministarstva prosvete i tek onda ćemo znati na čemu smo - kaže Branislav Vučinić, direktor OŠ "Stari grad".

Dva učitelja i jedan nastavnik u OŠ "Vuk Karadžić" u Rakovici takođe čekaju odgovor Ministarstva prosvete, a u OŠ "Isidora Sekulić" ne čekaju prosvetne vlasti nego su sami počeli da se raspituju po okolnim školama i traže mesta za svoje nastavnike koji nemaju pun fond časova.

- U našoj školi se prijavilo sedam zaposlenih, među kojima su tri nastavnika, dve tetkice i šef računovodstva. Svi nastavnici imaju pun fond časova i ne znam da li će moći da odu a da se ne ugrozi nastavni proces. To će zavisiti od stanja u ostalim školama naše opštine. Raspitivao sam se u okolnim školama da li im trebaju nastavnici koji nemaju pun fond časova i dogovorili smo se za neke časove engleskog jezika i geografije. Problem je što ne znamo kojoj školi su potrebni nastavnici, a koje škole imaju višak zaposlenih i iz kog predmeta. Nalazimo se na vetrometini i sami jurimo i trčimo, umesto da budemo koordinisani. Ministarstvo prosvete bi trebalo da napravi spisak sa slobodnim radnim mestima i tako olakša situaciju u kojoj se svi nalazimo - savetuje Radosav Raščanin, direktor OŠ "Isidora Sekulić".

Zdravko Kovač, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost", najavljuje da će konačan broj prosvetnih radnika koji će dobrovoljno moći da odu biti poznat za 15 dana.

- Jedna trećina radnika koja se prijavila nije sporna, a za ostale je formirana posebna komisija pri Ministarstvu prosvete koja treba na njihova mesta da rasporedi nastavnike koji nemaju pun fond časova. Prijavilo se dosta nastavnika koji su neraspoređeni, zatim nastavnici sa Kosova i Metohije koji primaju platu a ne rade, kao i učiteljice koje rade u produženom boravku. Kada se završi racionalizacija školske mreže u Srbiji, onda će se sprovesti još jedan krug prijavljivanja za dobrovoljni odlazak - rekao je Kovač.

U međuvremenu, prosvetarima ostaje samo da čekaju, a Mlađan Dinkić, ministar finansija, obećao je da će prve otpremnine biti isplaćene do kraja prvog polugodišta.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Ne kupujte vize preko oglasa!
Lekari pod video-nadzorom
Nastavnici moraju da nađu zamenike
Metalni opiljci u šećeru - nameštaljka?
Jagodinski pivari traže pravdu