GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 29. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Suđenje Huseinu opet prekinuto i odloženo za 5. decembar

Sadam izgrdio sudiju zbog lifta

Svrgnuti irački predsednik se požalio na tesne lisice, ali i na grubosti "čuvara stranaca"

BAGDAD - Suđenje bivšem iračkom predsedniku Sadamu Huseinu i sedmorici njegovih saradnika za pogrom 148 šiitskih stanovnika Dudžaila 1982. juče je nastavljeno tek toliko da ponovo bude odloženo za 5. decembar - kako bi jedan od optuženih imao vremena da odabere advokata, prenosi Tanjug.

Na samom početku jučerašnjeg kratkog nastavka ovog procesa, prvog u nizu protiv bivšeg iračkog predsednika, Sadam je oštro prekorio predsedavajućeg suda Ruzgara Mohameda Amina zbog kvara lifta i, kako je rekao, grubosti pratilaca koji su ga sprovodili u sudnicu. - Oni su osvajači i okupatori - doviknuo je Sadam Aminu. Ne krijući bes što je morao da se penje stepeništem i što ga dovode "čuvari stranci", Sadam se požalio i da su mu lisice na rukama bile previše stegnute, zbog čega nije mogao da nosi svoju dokumentaciju.

"Svedočio" pokojnik

Tužilaštvo je juče prikazalo video-snimak svedočenja bivšeg oficira Sadamove obaveštajne službe koji je prošlog meseca umro od raka. Svedok je rekao da je u pokušaju ubistva Sadama 1982. u Dudžailu učestvovalo između sedam i 12 ljudi, ali da su snage bezbednosti posle napada uhapsile oko 400 osoba.

Nastavak suđenja prate demonstracije; Frans pres je izvestio da je oko 200 šiita u Dudžailu protestovalo tražeći smrtnu presudu za Sadama, a u njegovom rodnom Tikritu održan je miting podrške bivšem diktatoru. Agencije javljaju da se u Bagdadu začula pucnjava minobacača, ali da nema podataka o eventualnim žrtvama. Sudija Amin je odobrio bivšem američkom državnom tužiocu Remziju Klarku i bivšem katarskom ministru pravde Nadžibu al Naumiju da se pridruže Sadamovoj odbrani kao savetnici.

- Pošteno suđenje je u ovom slučaju apsolutni imperativ za istorijsku istinu - rekao je prethodno Klark Rojtersu, dodajući da je pošten proces u Iraku nemoguć kako zbog nasilja koje je vrlo rašireno tako i zbog toga što je ta zemlja pod stranom okupacijom. On je dodao da su Sadamova prava kršena još od trenutka kada je bio uhapšen, uključujući i pravo da ima branioca po svom izboru.

Svi listovi iz Bagdada izveštavaju da je iračka policija otkrila zaveru da se ubije sudija koji rukovodi procesom protiv Sadama Huseina, a Gardijan piše da su na severu Iraka uhapšena osmorica muškaraca kod kojih je pronađena oprema za pravljenje bombi, ali i naredba da se ometa suđenje bivšem predsedniku i da se ubije glavni sudija. Naredbu je, prema rečima policijskih zvaničnika, potpisao jedan od nekadašnjih najbližih saradnika Sadama Huseina.


vesti po rubrikama

^svet

Sadam izgrdio sudiju zbog lifta
Balkan - vitalni interes Nemačke
Jedinstvena Rusija vodi u Čečeniji
 


     


FastCounter by LinkExchange