GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 29. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zbog ujeda pit bula, na Jeleni Tomić obavljeno 27 operacija

Šest godina muka

Dok je očajna devojčica pridržavala raskomadanu nogu, osoblje bolnice ležerno je prolazilo pored nje, a dežurni lekar majku izbacio iz ordinacije

POŽAREVAC - Jelena Tomić, učenica prvog razreda Poljoprivredne škole "Sonja Marinković" u Požarevcu, do sada je imala 27 operacija zbog ujeda pit bula pre šest godina. Narednoj operaciji, 28. po redu, koju preporučuje neurolog Instituta za majku i dete u Novom Beogradu, ona ne želi da se podvrgne jer više nema snage da ponovo prolazi kroz istu agoniju.

Gde su nestale pare

Zbog humanitarne akcije koja je pokrenuta da bi se prikupila pomoć za Jelenu, otvorila sam račun u tadašnjoj Beobanci, ali je SDK skoro sav novac prebacila kod sebe, posle čega mu se izgubio svaki trag - rekla je Cvetinka.

Humani gest policajca

Pre nego što smo kolima Hitne pomoći krenuli za Beograd, u požarevačkoj bolnici nam je prišao jedan policajac i dao nam kanister sa 20 litra benzina. Kad smo ga pitali kako se zove, da bismo mu se kasnije odužili, rekao je da nije važno njegovo ime već da naša kćerka stigne do Beograda", seća se Cvetinka.

Nesreća ove devojčice počela je 3. avgusta 1999. godine, prilikom odlaska u prodavnicu, kada je iz obližnjeg dvorišta istrčao pit bul i ustremio se na nju. Iako je pokušala da se spase penjanjem na ogradu, pas ju je sustigao i zario zube u njenu levu potkolenicu. Prvi je u pomoć priskočio komšija Vlastimir Cvetković, koji je bezuspešno pokušavao da psa otrgne od devojčice. Dotrčao je i Zoran Jovanović, kasapin, koji je psu oko vrata obmotao omču za hvatanje svinja, ali je tek treći komšija, Staniša Milić uspeo da oslobodi devojčicu tako što je čekićem udarao psa po glavi, sve dok ga nije usmrtio.

Ubrzo su pristigli Jelenina majka Cvetinka i brat Dejan, koji su je, okrvavljenu, sa raskomadanom potkolenicom, odvezli u bolnicu.
- Očajna i izbezumljena, utrčala sam u prijemnu ambulantu i zamolila lekara Relju Petkovića, koji je zbrinjavao jednog odraslog pacijenta, da pomogne mom detetu, ali me je on izbacio iz ordinacije - priča Cvetinka. Jelena je još dugo sedela na klupi u čekaonici, vrišteći, oblivena krvlju, dok je osoblje nezainteresovano prolazilo pored nje, ne preduzimajući ništa.

Tek kasnije, pošto je jedan tehničar pristao da devojčici omota ranu, uspeli su da od Hitne pomoći dobiju nalog za auto i krenu za Beograd, bez ikakve medicinske pratnje. Jelena je tokom puta dobila visoku temperaturu zbog infekcije do koje je, u međuvremenu, došlo. Iste noći operisana je na Institutu za majku i dete, ali rana nije smela da bude zatvorena da infekcija ne bi uništila kost. Narednih nedelju dana provela je pod potpunom anestezijom, zbog nesnosnih bolova, a doživela je i halucinogeni šok, jer joj se priviđao pas, zbog čega je čupala kosu i vrištala. Za 23 dana provedenih na ovom institutu, oslabila je 10 kilograma.

Od tada do danas, Jelena je imala 27 operacija zbog estetskih i funkcionalnih razloga, a poslednja je bila aprila prošle godine. Pošto je nedavno došlo do izumiranja nerva u levoj nozi, neurolog je preporučio još jednu, na koju Jelena ne pristaje. U međuvremenu, vlasnica psa Mirjana Blagojević-Đurić osuđena je na dve godine zatvora uslovno zbog teškog dela protiv javne bezbednosti, a 31. maja ove godine završeno je suđenje za nadoknadu troškova lečenja i obeštećenja za telesne i duševne patnje, zbog čega će njen stan biti prodat.

- Međutim, izvršni sudija Opštinskog suda Milan Petrović još uvek ne zakazuje termin, zbog čega sam se žalila Svetlani Gaco, predsedniku Okružnog suda. Iako mu je ona naložila da odmah zakaže licitaciju, on to do danas nije učinio - rekla je Cvetinka. Ona kaže da od muževljeve penzije, koja je 11.000 dinara, jedva sastavljaju kraj s krajem i da su u velikim dugovima zbog višegodišnjeg lečenja kćerke.

D. Novković


vesti po rubrikama

^Srbija

Šest godina muka
Svi bi da trguju
Zapečaćene kancelarije
Novi vlasnik sa "zmijom u džepu"
Biznis zamenjuje varjaču
  
 


     


FastCounter by LinkExchange