GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 29. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Skupština Srbije juče usvojila budžet sa 130 glasova, politička i stručna javnost sumnjaju u regularnost glasanja

Vladu spasla policija

- Vučić: SPO dobio "Geneks" za podršku
- Petrović: Budžet je donet nelegalno. Krivične prijave protiv Predraga Markovića i sekretara parlamenta zbog falsifikovanja službenih isprava

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je juče budžet za 2006. godinu glasovima svih 130 prisutnih poslanika vladajuće većine i SPS-a, i bez jednog "vladajućeg glasa", Blagice Kostić iz SPO, koja nije došla na zasedanje. Sednici nisu prisustvovali poslanici SRS-a i DS-a, a u salu nisu ulazili ni dvojica "prebega" iz SRS-a, Živadin Lekić i Branislav Stevanović, kao ni dvoje iz SDP-a, Ljiljana Nestorović i Meho Omerović.

Izglasavanjem budžeta prekinute su spekulacije da će "pasti budžet", a time i Vlada Srbije, što je danima podgrevano pričama o navodnoj trgovini poslaničkim mandatima i nalogom javnog tužilaštva da policija ispita sumnjive slučajeve.

Verovatno je najavljena policijska istraga uticala na popunjavanje poslaničkih klupa, tako da su juče svi poslanici vladajuće koalicije bili veoma disciplinovani - svi su na vreme bili na prozivci, uključujući i od nedavno "nezavisnog" Slobodana Živkucina. On je za Glas izjavio da je za vikend kontaktirao s predstavnicima vlade i da su se usaglasili da bi bilo razumno da podrži budžet.

Ništa od razrešenja Tadića

Na kraju jučerašnje sednice parlamenta, šef poslaničke grupe SPS-a Ivica Dačić pozvao je poslanike da se konačno izjasne o pokretanju postupka za razrešenje predsednika Srbije Borisa Tadića. Od 200 poslanika, koliko ih je u 16,20 bilo u sali, za inicijativu za razrešenje podržala su 93 poslanika iz redova radikala i SPS-a, dok je 104 iz vladajućih stranaka bilo protiv, a troje nije glasalo.

Posle glasanja, ministar finansija Mlađan Dinkić je, veoma zadovoljan, izjavio da "ceo događaj dodatno dobija na značaju ako se ima u vidu da smo sada na korak od završetka trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om, koji našim građanima omogućuje otpis duga od 700 miliona dolara".

Zadovoljstvo su, međutim, pokvarili poslanici DS-a, koji su otkrili da je budžet donet nelegalno, uz pomoć pet sumnjivih mandata. Poslanici DS-a, naime, optužili su predsednika Skupštine Predraga Markovića i sekretara Marka Danilovića da su falsifikovali službene isprave i prekršili Ustav i Zakon o izboru narodnih poslanika, zloupotrebili službenog položaj falsifikujući proceduru oduzimanja mandata poslanicima G17 plus - Vesni Lalić-Dragović i Sovraniju Čonjagiću.

Dušan Petrović, šef poslaničke grupe DS-a, rekao je da su Lalić i Čornagić u nedelju, pre tajnog zasedanja Administrativnog odbora, obavestili predsednika Skupštine da se ne odriču mandata, ali da je, uprkos tome, Odbor zasedao i doneo odluku da im prestanu mandati, što je posle potvrdio RIK i parlament.

- Lalićeva i Čonagić su u nedelju obavestili predsednika Markovića da ne odustaju od mandata, što je preko pisarnice zavedeno u 11.15 pod brojem 2754 i 2755. Posle toga su na pisarnici "zavedene" njihove navodne ostavke i to pod brojevima 2756 i 2757, dakle posle njihovog obraćanja Markoviću. To je očigledan dokaz da je Marković, uz Danilovića, izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja - izjavio je Petrović, dodajući da će protiv njih sigurno biti podnete krivične prijave.

Posle ovog slučaja, Petrović je konstatovao da "ovaj parlament nije legalan", da ni budžet nije donet na legalan način.
Osim DS-a, nezadovoljni su bili i radikali, ali ih sve ovo nije mnogo doticalo i nisu "podizali" uobičajenu buku. Aleksandar Vučić je ocenio da "usvojeni budžet nije dobra vest za građane", da se s njim trgovalo, i da je saznao kako je SPO zauzvrat dobio "Geneks" na upravljanje. Ovu optužbu negirao je Dinkić, navodeći kako je nedavno promenjen ceo UO "Geneksa" i da u njemu ima predstavnika svih stranaka.

Što se tiče policijske istrage, juče niko od poslanika nije znao da li se ona sprovodi ili je reč samo o pretnji, kako bi se svi "sumnjivi" poslanici iz vladajućih redova naterali da dođu u Skupštinu i glasaju.

Slobodan Šoškić: Budžet nezakonito usvojen

Budžet Srbije za 2006. godinu nezakonito je usvojen jer je Skupština Srbije bivšim poslanicima G 17 plus, Sovraniju Čonjagiću i Vesni Lalić, mimo zakona, oduzela mandate. Takvi će biti i svi budući akti Skupštine dok u njoj, umesto njih dvoje, sede novi poslanici G 17 plus. Oni s punim pravom traže da budu vraćeni u Skupštinu, jer su po Zakonu poslanici vlasnici mandata, tvrdi za Glas advokat Slobodan Šoškić.
- Odluka Administrativnog odbora je nezakonita i oni koji su u tome učestvovali ponašaju se kao ideolozi zakonitosti, jer svoj rad ne zasnivaju na zakonitosti nego ideologiji - kaže on i dodaje da ta dva poslanika moraju svim pravnim sredstvima, koja propisuje Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o radu Skupštine Srbije, da se izbore za svoje mandate. I istraga o ponudama za kupovinu poslanika je, tvrdi Šoškić, potpuno deplasirana, jer su narodni predstavnici potpuno slobodni da izaberu na koju će stranu, tako da tu nema nikakvog krivičnog dela.
- Ne možemo pretiti Tužilaštvom zbog izglasavanja nekog zakona. Sastav parlamenta ili jeste ili nije legitiman i tu dalje nema priče. Takođe, ne možemo pritiskati tužioce i sudije da krše zakon i na taj način se brukaju i dolaze u moralni rascep - naglašava on.

J. J.

Čonjagić: Tražiću mandat na sudu

Poslanik G17 plus Sovranije Čonjagić, kome je Administrativni odbor Skupštine Srbije oduzeo mandat poslanika, najavio je tužbu pravosudnim organima i vraćanje mandata, koji mu je, kako kaže, nezakonito oduzet.
- U petak sam svom poslaničkom klubu najavio da neću glasati za budžet. U subotu sam dobio dozvolu od od njih da to mogu da uradim. U nedelju sam na pisarnici predao da povlačim ranije datu blanko ostavku na poslanički mandat i članstvo u G17 plus koje smo morali da potpišemo pre nego što smo postali poslanici. U nedelju, Administrativni odbor mi nezakonito oduzima mandat. Zbog toga ću od pravosudnih organa zahtevati da ukinu odluku Odbora. Nisam podneo ostavku ni na članstvo u G17 plus - rekao je Čonjagić.
On je istakao i da je bespredmetno dovoditi ga u vezu s Bogoljubom Karićem i trgovinom mandatima.
- Što se tiče mojih kontakata sa ljudima iz drugih stranaka demokratske opcije, mislim na DS i SPO, smatram da je bolje sarađivati s njima nego sa strankama koje javno ili tajno podržavaju vladu. Već duže vreme ukazujem na probleme kako funkcioniše stranka i vlada. Ukazivao sam na neprincipijelne kompromise sa ljudima iz Miloševićevog režima. Na glasanju o izboru sudija izvadio sam karticu i nisam glasao jer je bilo očigledno da su sudije birane na osnovu dogovora sa DSS-om i SPS-om. Nisam glasao ni za Rezoluciju o Kosovu i Metohiji - podseća Sovranije Čonjagić.
On kaže da je danas u Srbiji 2005. godine opasnije biti u dobrim odnosima sa DS-om nego sa SPS-om.
- Dozvoljeno je javno i tajno se viđati sa Ivicom Dačićem i Miloradom Vučelićem, ali ne i sa Dušanom Petrovićem iz DS-a - upozorava Čonjagić.

M. E.

M. D. - U. K.


vesti po rubrikama

^politika

Vladu spasla policija
Dinkić upropastio G17
Glas saznaje: Vuk Hamović prilazi demokratama?
Premijer zaslužuje bolji tretman
 


     


FastCounter by LinkExchange