GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 29. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Esma Redžepova, kraljica romske pesme, doživela ovacije na "Nišvilu"

Gledaćete Šabana i mene još na sceni

Meni ne smeta sve ono što je sa romskom muzikom uradio Goran Bregović, ili kako je koristi Kusturica u svojim filmovima. Ja u kući slušam sve vrste muzike, sve što je dobro, ali i ono što je "u trendu" da bih bila u toku

NIŠ - Legendarna kraljica romske pesme Esma Redžepova nastupila je na 22. internacionalnom džez festivalu "Nišvil" sa isto tako legendarnim Šabanom Bajramovićem i, kako neki od prisutnih rekoše, bio je to veliki nastup "kraljevskog para" romske muzike, poznatog i širom sveta.

- Šaban je moj veliki drugar i nije nam ovo prvi put da nastupamo zajedno. Nedavno smo imali jedno zajedničko snimanje za Srpsku TV u Banjaluci i biće nas još na sceni, jer naše glasne žice ne priznaju godine. A Romima i njihovoj muzici treba ukinuti pasoše i dati vize za sve zemlje ove naše planete. Jer, to je muzika koja ide iz srca i duše i koju svi dobro razumeju i koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Naravno, u svakoj prilici apelujem na države, državnike i većinske narode da iskažu više razumevanja za probleme romskih zajednica. Mi, Romi, nemamo svoju zemlju, naša država je ceo svet - kaže za Glas Esma Redžepova.

Upitana ima li nekog dela sveta gde do sada nije nastupala sa ansamblom Teodosijevski, Esma kaže da jedino još nije nastupala u Kini, ali da je za narednu godinu planirala turneju i po toj dalekoj zemlji.

- Nedavno sam nastupala u Finskoj, u vreme kada je u poseti toj zemlji bio naš predsednik Crvenkovski. Često nastupam širom Evrope, po Americi, Australiji, ima me u svim bivšim republikama bivše Jugoslavije. Drago mi je i priznanje "kraljice romske pesme sveta" koje mi je dodeljeno u Indiji 1976. godine. Meni, inače, ne smeta sve ono što je sa romskom muzikom uradio Goran Bregović. Ili kako je koristi Kusturica u svojim filmovima. Ja u svojoj kući slušam sve vrste muzike, sve što je dobro, ali i ono što je "u trendu" da bih bila u toku - kaže Esma.

Ona naglašava da joj nije prvi put da se nađe među džezerima, ili rokerima. Kaže da joj se naročito dopao ovogodišnji novosadski Egzit, na kojem je imala uspešan koncert. Nastupala je i na sličnim festivalima u Mađarskoj i Švajcarskoj.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^kultura

Gledaćete Šabana i mene još na sceni
Povratak filma sa Balkana
Koncert Lajka Feliksa i Bobana Markovića
 


     


FastCounter by LinkExchange