GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 29. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gradske škole nagriza zub vremena, nadležni imaju pune ruke posla

Loši krovovi i stari nameštaj

Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje, kaže da Sekretarijat ubrzano radi na projektima koji će pomoći da se stanje u školama popravi

Školski objekti i zgrade na teritoriji grada u proseku su stari više od 40 godina, pa veliki broj ovih obrazovnih ustanova nagriza zub vremena. Krovovi koji prokišnjavaju, loša fasadna stolarija, godinama neokrečene učionice, stari nameštaj i nedostatak fiskulturnih sala samo su neki od problema zbog kojih se za glavu hvataju direktori, zaposleni ali i gradski čelnici.

Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje, kaže da ovaj Sekretarijat ubrzano radi na projektima koji će pomoći da se stanje u školama popravi. Kako su se u opštini Čukarica potrudili da urade detaljan izveštaj o stanju škola u toj opštini, od kojih se neke nalaze u lošem stanju, Todić napominje da ni te škole nisu zaboravljene.

- Projekat za saniranje Osnovne škole "Dositej Obradović" nalazi se u fazi realizacije. U ovoj školi biće zamenjena fasadna stolarija, ali tek sledeće godine - objašnjava Todić.

Na Osnovnim školama "Ujedinjene nacije" i "Vladimir Nazor" prokišnjava krov.
- Prošle nedelje školi "Ujedinjene nacije" odobrena su sredstva za sanaciju krova. Škola će platiti izradu projekta i sama pokrenuti postupak javne nabavke. Za školu "Vladimir Nazor" projekat za sanaciju krova je gotov i potrebno je da prođe tehničku kontrolu. Zatim će biti organizovan tender, pa očekujem da će radovi vrlo brzo početi - kaže gradski sekretar.

Todić napominje da je za OŠ "Ljuba Nenadović" u toku tender za kompletnu sanaciju škole, a biće sređeni i školski teren i ograda oko škole. Radovi će početi najkasnije za mesec dana, a sve to koštaće nadležni sekretarijat oko 70 miliona dinara. Zamena krova za mesec dana počeće i u Hemijsko-tehnološkoj školi, a koštaće 10 miliona dinara. U novom ruhu su i škole "Miloš Crnjanski" i "Miloje Pavlović" koje su za 2,5 miliona dinara dobile okrečene učionice.
Sledeće godine nova fiskulturna sala gradiće se u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Sremčici.

Dogradnja škole u Barajevu

Osnovna škola "Miodrag Vuković Seljak" u Barajevu dobiće nove kvadrate.
- Tender za izbor izvođača radova za dogradnju ove škole je u toku. Nadam se da će uspešno biti završen i da će dogradnja početi za mesec dana. Sekretarijat za obrazovanje izdvojio je za ove radove oko 86 miliona dinara. U planu je da se oko ove škole, zbog bezbednosti dece uradi i zaštitna ograda i za to je izdvojeno 1,5 miliona dinara - kaže Vladimir Todić.
Ova škola bi dogradnjom dobila novih 1.850 metara kvadratnih učeničkog prostora, što bi olakšalo obrazovanje više od 2.000 učenika. Na teritoriji Barajeva rade dve osnovne škole čiji su kapaciteti popunjeni.

Sanacija krovova u školama

Krovovi dvadesetak škola u gradu prokišnjavaju. Kako učenici ne bi kantama skupljali vodu ili sedeli u učionicama sa otvorenim kišobranima, Sekretarijat za obrazovanje ubrzano izrađuje projekat za sanaciju krovova. U toku je izrada projekta za škole "Jelena Ćetković", "Desanka Maksimović", "Mladost", "Arčibald Rajs", "Branko Ćopić", "Isidora Sekulić" i "Kralj Petar Prvi". Radovi na sanaciji krova pri kraju su u OŠ "Jovan Popović", "Sedam sekretara SKOJ-a", "Užička republika", "Žarko Zrenjanin" i "Radojka Lakić". U Osnovnoj školi "Stevan Sremac" u Borči, koja godinama ima problema sa lošim krovom, radovi će uskoro početi. Kako kaže Dušan Lakić, direktor škole, krov i pored lošeg vremena za sada ne prokišnjava. Valjda neće ni posle uloženih 1,5 miliona dinara.

I. Z.


vesti po rubrikama

^Beograd

Loši krovovi i stari nameštaj
U borbi za vlast blokirali ulice
Novi ugovor za više novca
Pušten u rad gasovod na Voždovcu
Kad bi moglo noću kao danju
Reagovalo i Ministarstvo prosvete
Tribina "Zaustavimo HIV"
Uspeh lekara ortopedske bolnice
Uskoro pešački most za "Plave horizonte"
Gradske vesti: Napadao kioske u nizu
 


     


FastCounter by LinkExchange