GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Finska suza zbog Srbije u bakar izlivena

Zahvaljujući "Balkankultu", nevladinoj instituciji iz Beograda, koja već više godina uspešno promoviše i podstiče kulturne veze Srbije i Crne Gore sa nordijskim zemljama, ove jeseni smo u Beogradu i Srbiji imali tri kulturne manifestacije iz Finske: izložbu o životu finskih Laponaca, izložbu umetničke fotografije Jaka Heikile i izložbu skulptura Teuva Tuomivare. Kulturna javnost Beograda je toplo dočekala i proživela dela finskih umetnika.

Ali, ovaj napis nije osvrt likovnog kritičara. U pitanju je saopštenje finskog vajara g. Teuva Tuomivare kako je došao na ideju da napravi jednu od svojih najlepših skulptura izloženu u Beogradu, pod nazivom "Suza".

"Nesreća koja je pogodila srpski narod bombardovanjem izazvala je suzu u mojim očima" rekao je g. Tuomivara na otvaranju svoje izložbe i dodao: "u tom trenutku sam shvatio da moram da napravim skulpturu 'Suza'". Prisutni su sa uzbuđenjem propratili ispovest finskog umetnika, koji je potvrdio kako je te večeri rečeno da Finska i nije daleko od Srbije.

U ovom trenutku, kad očekujemo prve korake bivšeg predsednika Republike Finske, g. Martija Ahtisarija, kao glavnog koordinatora u pregovorima o budućem statusu Kosmeta, logikom stvari nameću se podsećanja o prijateljskim političkim i kulturnim vezama Srbije i Finske. Našoj najširoj javnosti poznat je izuzetno prijateljski odnos bivšeg finskog, legendarnog predsednika Urha Kekonena prema narodima bivše Jugoslavije, kao i predsednika Mauno Koivista, koji se javno usprotivio bombardovanju Srbije od strane NATO.

Ali, malo ili nimalo se ne zna o o drugim značajnim političkim i kulturnim vezama Srbije i Finske. U našoj istoriografiji, pa ni u velikoj Vojnoj enciklopediji, nema ni slova o finskom pukovniku Valdemaru Bekeru koji je u vreme srpsko-turskog rata 1876. godine bio član generalštaba srpske vojske, zadužen za reorganizaciju naše vojske i ratne planove. Bio je i komandant Timočke divizije. Finska enciklopedija je to zabeležila, naša nije.

Malo se zna i da je najveći finski pesnik s početka 19. veka L. Runeberg, nakon što je preveo 30 srpskih narodnih pesama bio pod snažnim uticajem naše narodne poezije. Još manje je poznata disertacija Finca Karla Kolana iz 1860. godine o srpskim narodnim pesmama, u kojoj je naše narodne pesme poredio sa čuvenim finskim i svetskim epom "Kalevala". Disertaciju je završio rečima:

"Tako je srpski narod sećanjem na svoju veličinu iz davne prošlosti učvrstio nadu u svoju budućnost. A ta nada je tokom dugih i teških godina ropstva stalno živela u njegovom srcu. Borba srpskog naroda za oslobođenje i slobodu... obezbedila je Srbiji položaj u kome je sada manje zavisna od moćnih gospodara i velikih sila. Nadajmo se da je zaista obezbeđena svetla budućnost tom hrabrom, neobičnom, talentovanom narodu, budućnost u kojoj će, zaštićen od spoljnih negativnih uticaja, samostalno stupiti i kretati se stazom evropske civilizacije".

G. Marti Ahtisari nije u SCG izaslanik Finske, već Saveta bezbednosti. Ali je po narodnosti državljanin nama prijateljske Finske. Napred rečeno je samo malo podsećanje na prijateljske političke i kulturne veze Srbije i Finske.

Za razliku od umetnika, političari ne znaju za suze u očima. Naš narod je svikao na suze i od nesreće i od radosti. Nadajmo se ovoj drugoj, vedrijoj suzi.

Čedomir Cvetković, Beograd


Vladu i Ministarstvo informisanja ne zanimaju apeli siromašnih građana za spas od novog harača

Pretplatu nećemo plaćati

Poštovani, molim vas da mi, kao redovnom čitaocu Glasa, omogućite da preko vas obavestim RTS i gospodina direktora te ustanove da neću plaćati namet zvani TV pretplata. Nije mi bio problem da gospodu iz RTS-a obavestim lično, ali su u svome obaveštenju građanima dali pogrešne brojeve telefona: 25-44-043, 25-44-056, 25-44-292. Zato vas molim da budete dobri i solidarni s nama, bednim narodom, i preko rubrike Glas čitalaca omogućite da iste obavestim da odbijam da platim TV pretplatu. Puno hvala na razumevanju.

Pismo direktoru

Obaveštavam gornji naslov da TV pretplatu neću da platim kada mi stigne sledeći račun za utrošenu električnu energiju sa stavkom "TV pretplata". Prinuđena sam da vam se obratim preko štampe jer ste namerno dali pogrešne telefonske brojeve kako bi nas sprečili da vas kontaktiramo. Razlog zbog koga odbijam da plaćam pretplatu jeste taj što vaše programe i ne gledam. Reprize starih serija "Stižu dolari", "Svadba 48 sati" i da ne nabrajam. Ipak, glavni razlog je materijalne prirode.

Suprug i ja smo penzioneri sa malim primanjima, tako da imamo 40 odsto subvencije na račun "Infostana". Elektrodistribucija Beograd me subveniše, jer ne koristim električnu energiju mesečno preko 300 kilovat-sati, a redovni sam platiša. Drugo - dijabetičar sam sa kataraktom, pa imam pravo na insulin. Iako nisam slepa, gledanje TV mi čini napor, pa samo odgledam vesti ili, bolje reći, odslušam. Serije i filmovi mi čine napor čitanja titla i zato neću da vam plaćam TV pretplatu. Zar da ovo što mi ED Beograd oprašta, tj. kao malog potrošača sa malim penzijama, daje popust i subvenciju vi da mi uzmete. Ja nisam skupštinski poslanik sa 2.000 evra zarade, već bedni penzioner sa 5.150,48 dinara cele penzije. Oboje smo slabi i bolesni te kupujemo lekove i redovno sve račune plaćamo, a nama - šta ostane.

RTS nije jedini

Pošto ste dali samo gluvima i slepima, koji vas i ne gledaju, pravo da vas ne plaćaju - nemam drugog izbora nego da odbijem da platim vašu pretplatu. Gospodine Tijaniću, prvo sredite stanje u vašoj kući tj. RTS-u, pa onda pretite nama sudovima i sankcijama. Vaše programe ne gledamo, a ni vesti, jer ima drugih TV stanica: B92, BK, Pink i da ne nabrajam. TV pretplatu neka plaćaju gospoda poslanici koji spavaju, zevaju u Skupštini i ne rade ništa drugo nego se tove u skupštinskom restoranu za mizerno plaćanje popijenog i pojedenog. Sebi su nabili plate, a nama spremaju paket poskupljenja komunalija i TV pretplatu. Bez struje, grejanja i vode ne mogu i to moram da platim, ali bez vas mogu i neću da plaćam. Što se mene tiče, možete i nestati, ionako vas ne gledam, pa neću ni da vas plaćam. Pošto preko strujomera naplaćujete pretplatu, tako vam se i potpisujem.

ED broj 303872042


Početak razgovora o statusu Kosmeta

Pregovarati bez predrasuda

Šta se može reći o predstojećim pregovorima o Kosmetu!? Kao prvo, teško da će to biti nekakvi pregovori, a kao drugo, tu se neće određivati nikakav konačni status, jer konačni status u takvim stvarima ne postoji. Svaki status koji se silom nametne traje onoliko koliko traje sila koja ga nameće. Čini se da se taj status dok još nije ni zvanično nametnut, nezaustavljivo urušava, jer su Šiptari pogromom od 17. marta zločinom u Goraždevcu i nebrojenim pojedinačnim zločinima sebe predstavili u pravom svetlu. Oni su se, zapravo, moralno odavno legitimisali kao narod bez elemenata moralnih ograničenja.

Kako trenutni gospodari sveta pregovaraju, videlo se u Rambujeu. Tada su se poneli kao vašarski prevaranti obučeni u gospodska odela, jer su nizom nemoralnih poteza bandu razbojnika proglasili za navodne borce za slobodu i demokratiju. Eho tog licemerja i nemorala koje ovih dana odjekuje Parizom. Rambuje se više ne može ponoviti. Mnoge maske su pale, a i svet više nije isti.

Međutim, učesnici u tim tzv. pregovorima skoro su isti, a i metod će biti sličan. Oni koji sebe nazivaju međunarodnom zajednicom će nastojati da daju privid pravde. Obaveza naših "pregovarača" je da to ne dozvole. Otimačina, ako do nje dođe, mora biti ogoljena. Car svih laži ne sme dobiti priliku da, po ko zna koji put, prikrije svoj identitet. Mora se jasno videti sva njegova nakaznost. Mi svojom žrtvom čuvamo temelje hrišćanske civilizacije braneći principe na kojima ona počiva.

Edip je uspeo da Tebu oslobodi sfinge jer se nije bojao. On nije ni pošao da se oružjem bori protiv nje, već je krenuo da reši njenu zagonetku. To isto moraju da rade i naši "pregovarači". Moraju se ponašati kao da pred njima nije evroatlantski Levijatan, već da su to pravi pregovarači, ljudi dobre volje, koji će do kraja poštovati međunarodno pravo. Šiptarima treba dati sva prava koja im po evropskim standardima pripadaju i ništa više od toga.

Kosmet, naime, nije samo geografski pojam, to nije samo teritorija. To je, pre svega, duhovna kategorija i moralna odrednica. To je deo našeg bića. To što ga neki odnarođeni, moralno posrnuli Srbi nude, ne znači ništa, jer to su prevaranti koji bi da daju (prodaju) ono što im ne pripada; Kosovo nije deo njihove duše niti je to moglo ni biti jer oni dušu i nemaju - prodali su je odavno. Kada nešto, kao što je to slučaj sa Kosovom, uđe u mit, nema te sile koja ga može oteti.

Budimir Mrdović, Aranđelovac


Za monstrume nema zakona

Čitamo u novinama da se ubica male Tamare kaje za zločin, a već smo informisani da je ova zver u ljudskom obliku već jednom ubila i dva puta silovala maloletnice i da je, kao slobodnjak, čekao novu žrtvu. Ako je za utehu roditeljima nesrećne devojčice, nad njenom sudbinom plakali su mnogi, saosećajući sa roditeljima, koji su je vaspitali da pomogne, ako treba, i starijima od sebe. Nažalost, naišla je na monstruma.

U situaciji kada stradaju nemoćna deca veoma je važno promeniti i pooštriti zakon. Nije svejedno ubiti odraslu osobu, koja može da se i brani, i nemoćnu devojčicu, nesposobnu da pruži otpor. Znači, za zločine nad maloletnicima zakon mora biti strožji. O ovome treba da se što pre izjasne i pravnici i Skupština Srbije.

Ubicama maloletne dece treba javno suditi - pred TV kamerama, pa neka sve buduće ubice shvate šta ih, pored kazne, još čeka.

Dragomir Đorović, Obrenovac