GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Buka je štetna za srce

Stanovanje ili rad u bučnom okruženju može da udvostruči ili utrostruči rizik da se doživi srčani udar. Ova iznenađujuća tvrdnja izneta je u jednoj nemačkoj studiji koja je upravo objavljena u Evropskom žurnalu za srce. Autori studije navode da se pomenuti rizik povećava u zavisnosti od intenziteta buke, a da nema nikakve veze s tim koliko je ona uznemirujuća. "Nas je interesovalo koji je to stepen buke na kome rizik počinje da raste, i utvrdili smo da je ta granična vrednost 60 decibela", kaže vođa istraživača doktor Štefan Vilih, stručnjak iz Univerzitetskog medicinskog centra Karite u Berlinu. Za vašu informaciju, buka od 60 decibela vlada u ovećoj, prometnoj kancelariji.

Vilihov tim je do svojih otkrića došao tako što je tri godine ispitivao više od 2.000 žrtava srčanog udara. Kao "kontrolna grupa" služili su mu pacijenti s traumatoloških i hirurških odeljenja u berlinskim bolnicama.

Prema rečima doktora Viliha, veza između buke i srčanog udara mogla bi se objasniti ovako: hronična buka izaziva stres i ljutnju, a ova stanja dovode do fizioloških promena u telu, kao što su povišeni nivoi adrenalina i noradrenalina, koji su najčešće "združeni" s povećanim krvnim pritiskom i većom količinom lipida u plazmi. Štetan uticaj buke se pojačava ako neko puši, ili radi na mestu na kome se svakodnevno "jure rokovi".

Vilih planira dalja istraživanja, ali naglašava da bi u međuvremenu ipak trebalo da se promene zakoni o dozvoljenom nivou buke, odnosno da se limit spusti na 65 do 75 decibela. On takođe ističe da bi ljudi koji su na poslu izloženi zvucima velike jačine morali da nose zaštitnu opremu i da naročitu pažnju treba obratiti na one koji već pate od kardiovaskularnih bolesti. Berlinski tim je, inače, otkrio da buka na radnom mestu kod muškaraca utrostručuje rizik od srčanog udara, ali da ga kod žena uopšte ne povećava.

Komentarišući novu studiju, neki britanski eksperti su podsetili da se od ranije zna da buka štetno deluje na sluh, na ritam otkucaja srca, krvni pritisak, san, mentalno zdravlje i radnu sposobnost. Oni smatraju da i svi ovi loši efekti buke mogu na indirektan način da ugroze zdravlje srca.

S. P.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za ponedeljak
Oštećenje očnog živca
Buka je štetna za srce
Lečenje astme u rudnicima soli
Akupunktura leči ženske bolesti
Dojenjem protiv dijabetesa
 


     


FastCounter by LinkExchange