GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ijad Alavi tvrdi da se ljudska prava u Iraku krše kao u vreme Sadama Huseina

Tajna policija muči i ubija ljude

U Bagdadu se danas, posle pet nedelja pauze, nastavlja suđenje svrgnutom iračkom predsedniku, jer su njegovi advokati prošle sedmice prekinuli bojkot

LONDON/BAGDAD - Bivši irački premijer Ijad Alavi ocenio je u intervjuu britanskom Obzerveru da se ljudska prava u Iraku danas krše u istoj meri kao nekad, za vreme vladavine Sadama Huseina.

Alavi je ispričao da tajna policija u bunkerima muči i ubija Iračane, da pripadnici raznih milicija nekažnjeno deluju u Ministarstvu unutrašnjih poslova i da su se infiltrirali u policiju.
- Ljudi rade iste stvari kao u vreme Sadama Huseina, i gore... To su bili razlozi zbog kojih smo se borili protiv Sadama, a sada ponovo gledamo isto - kazao je bivši irački premijer Obzerveru.

Alavi je, očigledno, aludirao na nedavno otkriće oko 170 zatvorenika, koji su bili mučeni u podrumu jednog od objekata Ministarstva unutrašnjih poslova u Bagdadu. Bi-Bi-Sijev analitičar Kris Ksija smatra da treba imati rezervu u odnosu na Alavijeve komentare, s obzirom na to da su nekako "zgodno pali" baš uoči parlamentarnih izbora na kojima će učestvovati i izborna lista koju on predvodi.

Pobunjenici za dijalog

Irački predsednik Džalal Talabani izjavio je da su se pobunjeničke grupe odazvale njegovom pozivu na pregovore i kontaktirale njegov kabinet.
- Dobijamo pozive od grupa koje tvrde da su iz pokreta otpora - rekao je Talabani na konferenciji za novinare, dodajući da su te grupe "izrazile podršku susretima" sa vladom. Talabani je prošlog vikenda u Kairu pozvao iračke pobunjenika na dijalog.

Bivši premijer ocenio je da će se, ako ne bude preduzeta hitna akcija, "bolest koja je zahvatila (ministarstvo unutrašnjih poslova) postati zarazna i proširiti se na sva ministarstva i strukture iračke vlade". Alavi je takođe upozorio na opasnost koje nosi pogoršavanje haosa u Iraku.
- Irak je centar ovog regiona. Ako se situacija pogorša, ni Evropa ni SAD neće biti bezbedni - rekao je on.

Ijad Alavi je u periodu posle zbacivanja Sadama Huseina sa vlasti bio prvi predsednik prelazne iračke vlade, ali na izborima u januaru nije, međutim, uspeo da osvoji značajan broj glasova.
Inače se danas u Bagdadu, posle pet nedelja pauze, nastavlja suđenje svrgnutom iračkom predsedniku Sadamu Huseinu. Njegovi advokati prekinuli su prošle sedmice bojkot suđenja, na koji su se odlučili posle ubistva dvojice kolega, a advokat Hamis al-Ubaidi rekao je Asošijeted presu da će zatražiti odlaganje od najmanje tri meseca, kako bi imala vremena da razmotri dokaze i pripremi se za suđenje.

Američki advokat za ljudska prava i bivši ministar pravde SAD Remzi Klark i bivši katarski ministar pravde Nadžib al-Nauimi najavili su juče da će otputovati za Bagdad kako bi obezbedili da Husein ima pravedno suđenje.
- Naš plan je da se pojavimo u sudu kao predstavnici odbrane u vidu podrške odbrani. Fer suđenje u ovom slučaju je apsolutni imperativ za utvrđivanje istorijske istine o onome šta se stvarno desilo - rekao je juče Klark dopisniku Rojtersa u Amanu.

Pomoć stranih advokata tražili su Sadamovi branioci koje predvodi Halil Dulaimi, irački advokat koji nema mnogo iskustva u velikim sudskim procesima, posebno ne u onim za zločine protiv čovečnosti.
- Za njih je nemoguće da nastave sa suđenjem bez bilo kakvih garancija da će ga živi završiti. Naš zahtev je da im bude osigurana odgovarajuća bezbednost pre, za vreme i posle suđenja, kao i da budu zaštićene njihove porodice i svedoci - rekao je Klark.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Tajna policija muči i ubija ljude
Spaljivanje tela i ritualne tuče
Proruski kandidati favoriti
Srednjovekovno seksualno roblje 21. veka
 


     


FastCounter by LinkExchange