GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Panika u skupštini


Koalicioni partneri okreću leđa Koštunici uoči glasanja o budžetu

Vlada pada sama

Administrativni odbor juče usvojio ostavke dvoje poslanika G17 plus, RIK ih zamenio novim. I policija istražuje kupovinu poslanika. SPS, G17 plus i SPO: Naravno, glasamo za budžet

BEOGRAD - Administrativni odbor Skupštine Srbije juče je potvrdio ostavke Sovroniju Čonjagiću i Vesni Lalić-Dragović, poslanicima G17 plus, što je dodatno zakomplikovalo situaciju pred današnje zasedanje parlamenta o budžetu. Kako saznajemo, oni su svoju nameru objavili još pre petnaestak dana, a Obor, kojim je predsedavao Pera Cvetković (DSS), zamenik predsednika Tomislava Nikolića, tek je juče zasedao.

Posle sednice Odbora juče u 15 sati hitno je zasedao RIK i na njihova mesta imenovao Miroslavu Gušić i Marka Kronju. Inače, na sednici je zamenik člana RIK-a Dragan Radulović zatražio odlaganje dodele mandata Gušićevoj i Marku Kronju za nekoliko dana, navodeći da Čonjagić i Lalićeva ne žele da podnesu ostavke. Zamenik predsednika RIK-a Dejan Đurđević rekao je da je nadležnost te komisije da dodeli mandate kada je skupština obavesti da je nekom poslaniku dodeljen mandat i da RIK nije nadležan da ocenjuje zakonitost ostavke. Po skupštinskim kuloarima se spekuliše da je Čonjagića vrbovao Bogoljub Karić.

Obaveštenja

U pismu koje je uputila predsedniku Skupštine Predragu Markoviću i predsedniku skupštinskog Administrativnog odbora Tomislavu Nikoliću, Vesna Lalić iz G17 plus navodi da napušta stranku na čijoj listi je izabrana i da postaje nezavisni poslanik.
- Obaveštavam Vas da sam ovu odluku donela koristeći se svojim pravom zasnovanom na Ustavu, Zakonu o izboru narodnih poslanika i odluci Ustavnog suda Srbije, navela je ona. Drugi poslanik G17 plus Sovronije Čonjagić obavestio je svoj poslanički klub da neće glasati za budžet Srbije za narednu godinu.

Baš tanko

Za većinu u parlamentu, vladi su potrebni glasovi DSS-a, SPO-a, G17 plus, NS, novoformirane stranke SDPO, dvojice poslanika Liste za Sandžak, koji su ranije bili u poslaničkom klubu DS-a, i dve grupe poslanika SPS-a, koje su počele da nastupaju odvojeno. Broj "političkih entiteta" sa kojima vlada mora da pregovara o većini u parlamentu najpre je povećan raskolom u SPO-u, koji je u zajedničkom poslaničkom klubu sa NS imao 22 poslanika. SPO je ostao sa četiri poslanika, a ostalih devet je osnovalo SDPO i, zajedno sa devet poslanika NS, čine poslaničku grupu "NS i samostalni poslanici 9+9". I jedni i drugi podržavaju vladajući blok, što se izmenilo posle istupanja Slobodana Živkucina (9+9), koji je naveo da ne želi da bude "samo glasačka mašina".

- Za odluku Čonjagića i Lalićeve, čuo sam na vestima, ali G17 će glasati za budžet i o tome nema diskusije, kaže za Glas Aleksandar Nikolić, poslanik G17 plus. Priču da je baš njegova stranka postala glavna meta tajkuna za otkup mandata on je ocenio kao netačne i dodao da će "tako nešto i vreme pokazati". Kako bilo, da priče o kupovini poslanika nisu više nimalo naivne, govori i vest da je Okružno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev MUP-u da prikupi sve relevantne podatke o navodnim novčanim ponudama poslanicima republičkog parlamenta da glasaju protiv Predloga budžeta Vlade Srbije.

Tužilaštvo navodi da je, povodom vesti da su neki poslanici Skupštine dobili ponudu da za novac glasaju protiv Predloga budžeta, podnelo zahtev MUP-u da prikupi sve podatke kako bi se na pouzdan način zaključilo da li su izvršena krivična dela primanja mita. Na ovaj način, i definitivno je potvrđeno da skupštinska pijaca i te kako radi, maltene kao kvantaš. Prvo je Mika Vlaović (DSS) javno izjavio da mu je Karić, za koga je javna tajna da kupuje samo na veliko, nudio ogromne pare za prelazak u PSS.

Takođe, iz redova SDPO-a tvrde da u skupštini postoji "šiptarski lobi", koji na sve načine nastoji, uoči pregovora o Kosmetu, da destabilizuje Srbiju i sruši vladu. Bogoljub Pejčić, član ove stranke, nije naveo ime, ali se iz njegovog upozorenja, između redova može pročitati da je predvodnik " celog posla" opet Bogoljub Karić.

Inače, Glas saznaje da je vlada zaista ugrožena pred glasanje o budžetu jer dosadašnji finansijeri vladajućih stranaka, navodno, da bi pokazali lojalnost DS-u (i u koji bi svi da pređu što pre i to pre pada vlade) utiču na pojedine poslanike da otkažu poverenje vladi. Zbog toga i ova panika koja se pravda uticajem "šiptarskog lobija". U svemu tome, saznajemo da baš Karić koristi raskol finansijera kako bi pridobio preletače.

Koliko je navodna kupovina uspela, znaće se prilikom glasanja, odnosno da li je Koštunici od 131-og sigurnog glasa, "otkupljeno" šest neophodnih za neizglasavanje budžeta, odnosno pad vlade.

Da li je sve ovo tačno, proveriće policija, ali postavlja se pitanje da li su ovo jedini razlozi za krizu ili pad vlade, ili se ona jednostavno urušava sama od sebe, nešto slično kao što se desilo sa Živkovićem kabinetom. Iz redova radikala, za Glas je poručeno da ipak misle da će budžet biti izglasan, a što se tiče kupovine poslanika, "to je javna tajna".

- Svi znamo da je ova vlada loša, i svejedno je kako će da padne, kupovinom poslanika ili nekako drugačije, ovako im je samo lakše da se opravdaju, kaže jedan od radikala.

Što se tiče SPO-a, Danica Drašković samo je kratko prokomentarisala "naravno da će SPO glasati za budžet". Milorad Vučelić, šef "Slobinih" šestoro socijalista takođe nam je kratko potvrdio da će njegovi poslanici glasati "za".

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

Vlada pada sama
Crna Gora ne da Dimitrijevića
Srpska dokumenta na albanskom
Putin odbio Koštunicu
Ahtisari sastavlja svoj tim za pregovore
 


     


FastCounter by LinkExchange