GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 28. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U "Dunav osiguranju" lečenje bez muke uz dopunsko privatno zdravstveno osiguranje

Privatni lekar za 500 dinara mesečno

Osiguranje u "Dunavu" pokriva preglede kod lekara opšte prakse, specijaliste, ultrazvuk, rendgen dijagnostiku i laboratorijske analize

BEOGRAD - Iako će tek usvajanjem Predloga zakona o zdravstvenom osiguranju biti jasno šta pacijenti dobijaju plaćanjem osnovnog osiguranja, do tada bi trebalo da svi bez ikakve protekcije dobijamo neophodne usluge u zdravstvu. Međutim, svi dobro znamo koliko od traženih usluga moramo da doplatimo, potplatimo (o tome se vrlo jasno priča ovih dana) da bi dobili određenu uslugu u optimalnom roku. Tako se sve svodi na to da, pored plaćenog osiguranja državi, mi još potplaćujemo ili jednostavno odlazimo kod privatnika.

Programi

Plaćanjem mesečne premije od 425 do 560 dinara mesečno za program A preko "Dunav osiguranja" dobija se jedan sistematski pregled (internistički, EKG i laboratorijske analize), ultrazvuk abdomena, tri pregleda godišnje kod lekara opšte prakse i neograničen broj pregleda kod ovog lekara sa 30 odsto popusta. Program B (uz premiju od 734 do 955 dinara mesečno) podrazumeva ovo isto, ali sa još jednim osnovnim i dva specijalistička pregleda kod lekara iste specijalnosti, a program C (od 986 do 1.291 dinar mesečno) podrazumeva isto što i B, samo još i dijagnostičke metode koje preporuči specijalista (ultrazvučni pregled različitih organa, rendgen, laboratorijske analize).

Budući da će usvajanjem novog zakona biti precizirano šta pacijent može da dobije besplatno, a za koje usluge će morati plati dodatno, kompanija "Dunav" je u pravom trenutku pokrenula akciju dopunskog privatnog zdravstvenog osiguranja. Zahvaljujući ovom programu, osiguranici "Dunav osiguranja" će u više od 180 zdravstvenih ustanova širom Srbije moći da dobiju najpotrebnije zdravstvene preglede za 30 odsto jeftinije nego što bi ih inače ti pregledi koštali.

- Mi smo dopunsko osiguranje ustanovili još pre dve godine, ali sada smo dopunili našu ponudu i povećali broj klinika u kojima pacijenti mogu da se leče preko našeg osiguranja. Ovo dopunsko osiguranje pokriva primarnu i delom sekundarnu zaštitu i prvenstveno je preventivnog karaktera. Pored A, B i C zdravstvenih programa, posebno bih istakla program za žene, zahvaljujući kom naše dame na vreme mogu da otkriju bolesti poput raka dojke i grlića materice, po kojima se Srbija nalazi u vrhu lestvice - kaže Milica Slijepčević, pi-ar "Dunav osiguranja". Recimo, za 535 dinara mesečno svaka žena dobije godišnje, u nekoj od 180 ustanova u Srbiji, besplatan ginekološki pregled sa pregledom dojke, jedan papanikolau test i jednu analizu stepena čistoće, kolposkopski pregled, ginekološki ultrazvuk i ultrazvuk dojke.

- Osiguranik sam bira ordinaciju i vreme pregleda pozivom Kol centra kompanije (011/30-40-060), a lekaru samo daje na uvid karticu "Dunav osiguranja". Za razliku od državnog zdravstva koje ćemo imati pravo da koristimo tek posle neprekidnog uplaćivanja doprinosa tri meseca, ili šest meseci sa prekidima u periodu od 18 meseci, kod "Dunav" osiguranja pacijent odmah posle uplaćene prve premije ima pravo na zdravstvenu zaštitu. S druge strane, ovim predlogom zakona su zdravstvene usluge podeljene na one koje država u potpunosti plaća i one u kojima pacijent učestvuje u različitom procentu, a da ne kažemo da će novim zakonom biti ukinuto pravo na stomatološku zaštitu svima osim deci do 18 godina, ženama u toku trudnoće i 12 meseci nakon porođaja. Kod nas pacijent, kad plati osiguranje, ne učestvuje više u troškovima pregleda - kaže Slijepčevićeva.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

Radovan nije na prodaju
Privatni lekar za 500 dinara mesečno
Pokradene dok su spavale