GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 27. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Teroristi idu preko Srbije

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje terorizma Goran Radosavljević izjavio je juče da su područja BiH i Kosova bili veoma plodno tlo za eskalaciju terorizma i da većina puteva terorista vodi preko Srbije, prenosi Tanjug.

"Na Kosovu i u Bosni je ostalo mnogo radikalnih pripadnika više islamističkih organizacija, koje se dovode u vezu sa terorizmom", rekao je Radosavljević. "Ne radi se nužno o građanima Kosova ili BiH, pa čak ni samo o građanima islamskih zemalja".

On je, na regionalnoj konferenciji "Balkan, kao zapadna kapija terorista i nove protivterorističke tehnologije" rekao da preko Albanije, Kosova i Metohije vodi "zelena transverzala " kojom teroristi, novac, oružje i lažni dokumenti putuju prema zapadnoj Evropi i budućim ciljevima napada.

"Protivteroristički stručnjaci često govore o putevima koji preko Turske i Bugarske vode preko Makedonije, južne Srbije, Kosova, Sandžaka i BiH", rekao je Radosavljević.
On je dodao da Centar, inače organizator skupa, permanentno analizira i koristi iskustva obaveštajnih službi drugih zemalja u kojima se decidno tvrdi da je Balkan postao mesto gde se okupljaju teroristi za dalji prodor prema zapadnoj Evropi.

"Većina njihovih puteva vodi upravo preko teritorije Srbije", rekao je on.
Radosavljević je ocenio da Srbija bez logističke i finansijske podrške Zapada ne može sama da zaustavi terorističke aktivnosti. Neophodna je saradnja "jer samo ujedinjeni u akciji, u kojoj će svaka strana iskoristiti svoje prednosti, možemo se nadati uspehu", napomenuo je on.

Ekspert za borbu protiv terorizma Bogdan Maglić ukazao je na neophodnost uvođenja novih tehnologija u borbi protiv tog savremenog društvenog zla.
On je rekao da se u Španiji priprema otvaranje Centra za nove tehnologije u borbi protiv terorizma za zapadnu Evropu. On se nada da će isti takav centar za istočnu Evropu biti formiran u Srbiji.
Na skupu učestvuju stručnjaci za borbu protiv terorizma iz SAD, Francuske, Nemačke, Singapura i SCG.


vesti po rubrikama

^tema

Nova tehnologija u seksi zabavi
Bez zaposlenja dve trećine mladih
Teroristi idu preko Srbije
 
 


     


FastCounter by LinkExchange