GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 27. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bez zaposlenja dve trećine mladih

BEOGRAD - Oko 70 odsto mladih do 30 godina u Srbiji nije zaposleno, a više od trećine mladih ne zna kako će rešiti svoje stambeno pitanje. Oni imaju slabe materijalne mogućnosti za putovanja, u poslednjih pet godina prosečna mlada osoba bila je dva puta na letovanju, nijednom na zimovanju, a u inostranstvu samo jednom. Većina mladih sanja o boljem životu i napustila bi svoje mesto stanovanja i zemlju ukoliko bi im se ukazala prilika, rezultati su istraživanja "Potrebe i položaj mladih u lokalnim zajednicama" koje je sprovela Koalicija mladih Srbije u 11 opština u Zapadnoj Srbiji.

Nadica Jelić, koordinator Koalicije mladih Srbije, kaže da istraživanje treba da pomogne mladima da svrsihodnije planiraju akcije u svojim lokalnim zajednicama i doprinese planiranju dugoročne nacionalne politike posvećene rešavanju problema mladih.

- Mladi smatraju da bi država trebalo da poveća mogućnost za zapošljavanje i da vodi više računa o njima. Veliki broj mladih, međutim, smatra da država to neće uraditi skoro ili neće nikada, što govori da nemaju puno vere u državu. Ohrabrujuće je da mladi pokazuju dosta poverenja u sopstvene mogućnosti da rešavaju probleme u svojoj lokalnoj zajednici. Država bi donošenjem nacionalne strategije za brigu o mladima doprinela stvaranju boljih uslova za rešavanje ekonomskih problema i pružila podršku za rad omladinskih organizacija - smatra Jelićeva.

Koalicija mladih Srbije organizovaće konferenciju o mladima na kojoj će zatražiti od Vlade Srbije da formira posebno državno telo koje će se baviti problemima mladih.
- Pokušaćemo da definišemo kako će to telo izgledati i funkcionisati. Mladi zahtevaju samo ono što im pripada i traže partnere za rešavanje problema. Zbog loših uslova mladi se retko odlučuju da zasnuju porodicu, a predviđa se da će u Srbiji 2020. godine za jednu trećinu biti smanjen broj mladih - upozorila je Tanja Nikolić - predsednik Koalicije mladih Srbije.

M. J.


vesti po rubrikama

^tema

Nova tehnologija u seksi zabavi
Bez zaposlenja dve trećine mladih
Teroristi idu preko Srbije
 
 


     


FastCounter by LinkExchange