GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 27. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nove uspešne transplantacije jetre na VMA

BEOGRAD - Nepunih 48 sati posle prvog presađivanja jetre na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, isti tim na čelu sa prof. dr Božinom Radevićem iz Kliničkog centra Srbije, obavio je još jednu uspešnu transplantaciju tog organa, javio je Tanjug.

- Jetra je uzeta od pacijenta iz Kliničkog centra Novi Sad, kod koga je konstatovano nepovratno oštećenje moždanih funkcija, odnosno moždana smrt, i presađena je 22-godišnjem mladiću iz Beograda, koji je pre operacije bio u vrlo teškom stanju - izjavio je načelnik VMA pukovnik dr Miodrag Jevtić.

On je dodao da se pacijent oseća dobro, ima stabilizovane sve životne parametre, a ekipa stručnjaka VMA prati njegov postoperativni oporavak. Dr Jevtić je istakao da su u višečasovnoj operaciji učestvovali stručnjaci VMA svih profila - od hirurga, internista, nefrologa, anesteziologa, do brojnih medicinskih sestara i tehničara, a posebnu zahvalnost je iskazao kolegama iz Kliničkog centra Novi Sad, koji su brzo reagovali i pripremili organ za transplantaciju. Prema njegovim rečima, bubrezi istog davaoca su presađeni dvojici pacijenata u Novom Sadu., koji su do sada bili na programu hemodijalize.

Prof. dr Božina Radević, nacionalni koordinator transplantacije organa i jedini stručnjak u zemlji koji je obavio 18 operacija presađivanja jetre, istakao je da su dve poslednje intervencije radili stručnjaci iz različitih institucija i da je to primer dobrog timskog rada u interesu zdravstva.


vesti po rubrikama

^društvo

Šta će nam vakcina kad mi imamo voće
Likovi iz romana oskrnavili spomenik
Nove uspešne transplantacije jetre na VMA