GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 27. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Likovi iz romana oskrnavili spomenik

PODGORICA - Nedavno objavljeni roman "Snovarica" profesora Miomira Vučinića iz Gostilovine, kod Mojkovca, izazvao je pravu buru reagovanja javnosti. Naime, Vučinić, koji je službenik Generalnog sekretarijata Saveta ministara Srbije i Crne Gore, u svom obimnom romanu (na 500 strana) opisao je život ljudi svog rodnog mesta u kanjonu Tare, upotrebljavajući pritom grube i često pogrdne kvalifikacije za pojedine ličnosti (ne pominjući prezimena, samo imena) ovog kraja, kao što su "pogani Milomir", "čedomorka", "skitnica" i "grobar", "kopiljan"...

To je bio i povod da prilikom nedavne promocije ovog romana u mojkovačkom Centru za kulturu "prozvani" meštani veoma burno reaguju zbog navodne uvrede koju im je Vučinić naneo u romanu, a samo je policija uspela da spreči veći incident, u kojem bi, nema sumnje, ovaj "književnik" od razjarenih meštana izvukao deblji kraj. Osveta je ubrzo usledila.

Pre nekoliko dana neko je, po svoj prilici od uvređenih i "prozvanih" meštana, na mesnom groblju u Gostilovini pod okriljem mraka oštetio i oskrnavio porodičnu grobnicu Vučinića, u kojoj su sahranjeni Miomirovi roditelji. Vandali su najpre pokušali da obore trodelnu nadgrobnu ploču, a kad im to nije pošlo za rukom, tvrdim predmetom su oštetili lik Vučinićevog oca uklesan u mermeru i na kraju izvršili nuždu na grobnici!

Miomir Vučinić je kazao da nije verovao da se "ovakav fašistički vandalizam i varvarstvo može dogoditi u Crnoj Gori, gde se od iskona neguje kult groba kao svetinje nad svetinjama, gde je groblje uvek bilo neka vrsta svetilišta ili hodočašća". On je uveren da ovo (ne) delo onih koji su se prepoznali u njegovoj knjizi i najavio podnošenje krivične prijave protiv počinioca.

V. Konjević


vesti po rubrikama

^društvo

Šta će nam vakcina kad mi imamo voće
Likovi iz romana oskrnavili spomenik
Nove uspešne transplantacije jetre na VMA