GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 27. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Aleksandar Veliki (4)

 

Osvajač i kralj Azije

Bitkom kod Gaugamele 331. godine pre Hrista sudbina Persijskog carstva i dinastije Ahemenida bila je zapečaćena. Aleksandar se proglasio "kraljem Azije", ali nije mirovao. Krenuo je na Vavilon i u najvećem gradu tadašnjeg sveta dočekan je kao oslobodilac. Obnovio je hramove koje je još Kserks srušio i ponovo je uspostavio kult boga Marduka, vekovima zabranjen.

A onda je krenuo na Suzu, koja se predala bez borbe, Pasargade, staru prestonicu, i Persepolj. U ovom poslednjem spaljeni su velelepni dvorci. To je i bio prvobitni cilj pohoda - osveta Persijancima za sva zla koja su naneli Heladi.

Naslednik

Posle uspostavljanja svoje vlasti u većem delu Azije, Aleksandar je želeo da uhvati poslednjeg persijskog cara Darija III Kodomana i da potpuno ozakoni svoju poziciju. Jurio je svrgnutog vladara sve dok nije, u blizini Hekantopila, pronašao njegov leš. Cara je ubio njegov satrap Bes i to je bio konačni kraj imperije koju je stvorio Kir Veliki, a koju su jačali njegovi potomci.

Makedonski kralj i hegemon Helade Aleksandar IV pronašao je Darijevo telo, ali nije se poneo kao nerazumni osvajač, već ga je sahranio sa svim počastima. I to u carskoj grobnici u Pasargadi. Bio je to dokaz da se Aleksandar menja. Njegov osvetnički pohod bio je završen. On je sad bio naslednik nekad najmoćnije dinastije na svetu. Zato je uradio još nešto što je iznenadilo njegove zemljake - gonio je Darijeve ubice da bi ih kaznio.

Zavera

Veliki osvajač koji je u Aziji imao status poluboga došao je u sukob sa mnogim svojim vojskovođama. Oni nisu smatrali da je osvajanje Persije samo zasluga Aleksandra. Koliko je on bio zaslužan za to, toliko su bili zaslužni i oni. On je bio vođa njihove vojske, ne jedini ratnik u njoj. Smetalo im je to što se Aleksandar menja i nije im se sviđalo što je sve više bio persijski car, a sve manje makedonski kralj. Čak je zahtevao i da podanici pred njim padaju ničice, što je za svakog slobodnog Helena bila uvreda.

Tada je organizovana i prva velika zavera protiv njega. Ipak, o njoj se malo zna. Tek toliko da je Filota, sin zaslužnog vojskovođe Parmeniona, osuđen na smrt zbog učestvovanja u njoj. Aleksandar naređuje još jedno ubistvo. Njegovi ljudi ubijaju Parmeniona, čoveka koji ga je doveo na vlast i koji je imao glavnu ulogu u svim osvajanjima.

Spitamen

Aleksandar i njegove vojvode imale su težak zadatak da posle pada Persije svoju vlast utvrde u svim delovima velikog carstva. Uglavnom niko nije mogao ozbiljnije da se suprotstavi makedonskoj vojsci. Osim sogdijskog satrapa Spitamena. Tokom dve godine on je uspevao da pobegne Aleksandrovim trupama i da im, uz podršku plemena Masageta, nanosi jedan poraz za drugim. Čak je izbio i veliki ustanak u Sogdijani i Aleksandrove trupe morale su ponovo da osvajaju ovu veliku satrapiju.

Koliko god je umeća pokazao Spitamen, upravo su mu plemena Masageta sa kojima je bio u savezu i stala na put. Nezadovoljni stalnim ratom ubili su Spitamena i njegovu glavu poslali Aleksandru koji se na ovaj način rešio najopasnijeg protivnika koga je ikada imao. Sogdijana je bila pripojena Aleksandrovoj državi.

Ubistvo

U doba rata protiv Spitamena došlo je do novog sukoba Aleksandra i njegovih prijatelja. Na jednoj od uobičajenih gozbi u Marakandi 328. godine pevale su se šaljive pesme na račun oficira koje je sogdijski satrap pobeđivao. Tada je Klit, dobar prijatelj makedonskog kralja i čovek koji mu je u bici na Graniku spasio život počeo da se podsmeva Aleksandru zbog toga što se okružuje persijskim robovima. Pijan i besan ovaj nije imao meru i uzeo je koplje od jednog stražara i svog spasioca ubio. Kažu da je posle toga žalio, da tri dana i tri noći nije hteo ni da jede ni da pije. Ali ono što se desilo nije moguće promeniti. Jaz između Makedonaca i "osvajača sveta" bio je sve veći.

A. Ivanović


vesti po rubrikama

^civilizacija

Aleksandar Veliki (4): Osvajač i kralj Azije
Slomljena krila Erota
Arsenik kriv za mumificiranje
      


FastCounter by LinkExchange