GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 26. 11. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Epistolarna proza Danila Kiša

BEOGRAD - Književna opština Vršac objavila je knjigu "Iz prepiske" Danila Kiša, koju je priredila Mirjana Miočinović, javlja Tanjug.
Jedan od najboljih srpskih pisaca druge polovine 20. veka i jedan od onih koji je stekao internacionalnu popularnost, Kiš, prema rečima Miočinovićeve, nije voleo da piše pisma. Istovremeno, voleo je da ih dobija i čita, ili je samo tako zabeležio u jednom pismu upućenom kolegi i prijatelju Borislavu Pekiću.

Miočinovićeva otkriva da je Kiš verovatno napisao više pisama nego što je njoj poznato (ona je izvršilac njegove literarne zaostavštine), jer nije imao naviku da ih piše u duplikatu, osim ako se radilo o nekim službenim, a i one koje je primao nije imao naviku da čuva. Ona je u knjigu uključila Kišova "otvorena pisma", jer ta je pisao sa svešću da idu u javnost i zato je vodio brigu o njihovoj formi i stilu, dok je u privatnoj prepisci bio veoma lapidaran.

Prilikom izbora za ovu knjigu, Miočinovićeva se rukovodila tematikom pisama da bi čitaocima ponudila Kišovu sliku iz jednog neobičnog i malo poznatog ugla, kao što je njegova epistolarna proza.

Ona je uključila i odabrana pisma koja su Kišu pisali Oskar Davičo, Oto Bihalji Merin, Miroslav Krleža, Milovan Đilas, jer predstavljaju dragocenu dokumentarnu građu za neku buduću društvenu istoriju te epohe. Posebnu grupu čine pisma koja je Kiš dobio od nekih svojih čitalaca kao i ličnih prijatelja Marije Čudine i Pjotra Raviča.


vesti po rubrikama

^kultura

Maestro Beogradu
Epistolarna proza Danila Kiša
Prva nagrada za Skriveni adut
 


     


FastCounter by LinkExchange